Til hovedinnhold

Slik varer batteriet lengst

Skal du feire påsken et sted uten kontinuerlig tilgang på strøm, eller er du bare redd for at mobilen skal takke for seg på lange skiturer over vidda?

Det er faktisk ikke så mye som skal til for at mobilbatteriet ditt skal holde ut mye lenger enn vanlig. I mange tilfeller kan du til og med oppnå så mye som dobbelt så lang tid mellom hver lading.

Skru av telefonen

Dette rådet er spesielt viktig hvis du er i områder med dårlig dekning. I slike områder vil nemlig telefonen skru opp sendestyrken for å få kontakt med basestasjonene, noe som fort kan tømme batteriet på en, to, tre. Dette skjer uansett om du snakker i telefonen eller om den ligger i fred i sekken din.

Avtal med noen andre at du kommer til å ha på telefonen på visse tidspunk, slik at ingen blir bekymret om du ikke tar telefonen på andre tider av døgnet.

Dropp samtalene

En mobiltelefon er jo til for å snakke i, men også samtaler tærer på batteriet. Derfor behøver du kanskje ikke ringe hjem eller til de andre på hytta og fortelle hvor langt dere har kommet for hver mil dere har gått. Spar heller de gode historiene til dere kommer hjem igjen.

Det er også greit å huske på at jo dårligere dekning du har, jo mer strøm vil en samtale sluke av batteriet.

Pass på temperaturen

Mobilbatterier trives best i temperaturer mellom 5 og 40 grader. Utsettes de for høyere eller lavere temperaturer enn dette, kan forholdene mest sannsynlig påvirke ladeprosessen og gi batteriet dårligere levetid.

Rent teknisk skjer dette fordi alt materiale leder mer strøm i kalde omgivelser. Dermed blir det midre motstand mellom hver pol på batteriet, og det lades ut raskere.

Deaktiver 3G, Wi-fi og Bluetooth

Har du en 3G-telefon, betyr det at du kan surfe på nett med mobilen i god hastighet. 3G-funksjonaliteten er imidlertid alltid aktivert uansett om du surfer eller ikke. Mobilen din bruker en god del av batterikapasiteten på å holde seg koblet til 3G-nettet. Skrur du derfor av 3G-funksjonaliteten, kan batteriet på mobilen din vare så mye som 2 dager lenger. Vil du bruke mobilen som modem til PC-en eller surfe rett på mobilen, er det bare å skru 3G på igjen.

Hvordan du kontrollerer 3G-funksjonaliteten kan du lese om i bruksanvisningen til mobilen din.

Mange har Bluetooth aktivert på telefonen sin konstant. Dette trekker også strøm. Hvordan du deaktiverer Bluetooth finner du også ut ved å lese mobilens bruksanvisning.

Skulle du tilbringe påsken på et sted med Wi-fi, har du sannsynligvis regelmessig tilgang på en strømkilde også. Likevel tar vi med at Wi-fi er et av de største strømslukene på dagens mobiltelefoner, og tømmer lett telefonen din for strøm. I noen tilfeller skal det ikke mer til enn noen få timer med surfing via Wi-fi før telefonens batteri takker for seg.

Deaktiver bakgrunnen

Er du en av de som liker å krydre mobilen din med animerte bakgrunner og skjermsparere? Da bør du vite at også dette er, om enn ikke store, så like fullt funksjoner som er med på å tappe mobilen din for strøm.

Gå derfor inn i skjerminstillingene på telefonen din og deaktiver disse funksjonene, og du har spart deg enda litt mer batteritid.

Dropp surfing på Facebook og spar strøm. (Foto: Istockphoto)

Dropp underholdningen

De fleste underholdende eller avanserte funksjoner på mobiltelefoner har til felles at de tar en saftig mengde strøm. Dette gjelder typisk funksjoner som radio, nettleser, musikkspiller og spill. GPS er også en skikkelig strømsluker.

Løsningen her er kanskje kjedelig, men veldig enkel: La være å bruke disse funksjonene hvis du ikke må.

Skru av bakgrunnsprogrammene

En god del av dagens mobiler lar deg kjøre programmer i bakgrunnen, som for eksempel en Messenger-klient eller et spill. Disse trenger også strøm, selv om du ikke merker at de surrer og går.

Hvordan du finner ut om du har aktive programmer gående i bakgrunnen, finner du svar på i mobilens bruksanvisning.

annonse