Tek.no

Guide

På tide å rengjøre PC-en

Vegar Jansen
14 Juni 2010 06:00

I følge kalenderen og de notoriske løgnerne ved Meteorologisk Institutt er våren kommet til gamle Norge, noe som på tross av stadige snøbyger betyr at det er på tide å vaske i hus og hytte. Vårrengjøringen er jo noe som tradisjonelt sett har betydd å feie jordgulvet og lufte sengehalmen, men i vår moderne tid er det også en annen ting som kan nyte godt av litt vårlig puss: datamaskinen.

Mange av oss tilbringer jo gjerne noen timer foran PC-en i løpet av en vinter, og da samler det seg naturlig nok en del støv og skitt rundt og inni datamaskin med tilhørende utstyr. Dette ser verken spesielt lekkert eller er hygienisk, og bidrar til at PC-en støyer mer ettersom viftene må spinne raskere på grunn av dårligere kjøleegenskaper. Støv kan også tette til strømforsyningen og ødelegge denne - eller i verste fall antenne.

I denne lille guiden skal vi derfor se litt på hva som kan gjøres med en møkkete datamaskin.

Fine verktøy

Som tilfelle er med rengjøring av andre ting kan det være en fordel å ha litt utstyr klart før du setter i gang. Noe har du sikkert fra før, som:
* En myk klut og vann, enten rent eller med en dråpe mild såpe i
* Mikrofiberklut
* Q-tips
* Støvsuger

I tillegg anbefaler vi å spandere på deg komprimert luft på boks. Dette lar deg blåse støv av ting du ikke kan røre med en klut, og kommer til i trange kriker og kroker. Pass for øvrig på at du ikke holder boksen opp ned når du bruker komprimert luft, ettersom dette kan føre til at det kommer ut i flytende og altså meget kald form, noe som kan gjøre skade på hva enn det lander på.

Du kan også gå til innkjøp av rensemiddel, for eksempel til lettere rengjøring av spesielt skitne tastaturer eller skjermer.

Tastaturet

Ikke bare har de fleste tastaturer en rekke sprekker der støv, hår og smuler samler seg, men også de enkelte tastene har en tendens til å trekke til seg møkk og død hud fra fingrene dine. Av hygieniske og estetiske grunner kan det derfor være et sjakktrekk å rense opp litt en gang i blant.

Løse partikler trenger ikke gi noe større problem enn å snu tastaturet opp-ned og dunke litt på det. Å bruke luft på boks for å blåse ut fastsatte uhumskheter er smart, men tar du det litt pent er det heller ikke noe i veien for å trekke fram støvsugeren og det tynne munnstykket.


Har du virkelig klart å søle det til ("sticky keys") kan du på mange tastaturer også bruke en skrutrekker eller lignende og forsiktig lirke av tastene. Pass på å sette de på riktig plass når du har vasket og tørket ferdig.
For fastgrodd møkk på tastene trenger du i de fleste tilfeller ikke noe mer enn en myk klut, litt mildt såpevann (ikke så mye at det renner) og en halv tube tålmodighet. Det finnes som nevnt også spesiell rensemiddel eller rensesesett å få kjøpt, men har du et billigtastatur kan det da omtrent være liker greit å spandere på seg noe nytt - kanskje et nymotens vidunder med LCD-skjerm eller makrofunksjoner og diskolys. Men ikke kast ditt gamle i søpla, ettersom vi alle vet at miljøsyndere havner et visst sted. Gi det bort til lillebror i stedet, eller returner det i det minste til en el-butikk.

Datamusa

Mus lider mye av samme skjebne som tastaturet, der dine klamme pølsefingre legger igjen nok skitt til at den etter hvert kan ha sitt eget økosystem. Musa kan vaskes og renses på samme måte som tastaturet - med klut og vann. I tillegg plukker musa opp en del støv fra underlaget - spesielt på eldre mus med rullekule vil du da få en nokså ujevn gange etter hvert. Om det er tilfelle kan du ta ut kulen og rengjøre de to "rullepinnene" inni med fingeren eller en pinsett.

Moderne optiske mus er spart for dette, men uansett musetype vil du etter hvert merke at den glir dårligere og dårligere på underlaget. Dette er også avleiret støv og skitt som kan skrapes eller vaskes av. Hvis du oppdager at føttene er oppskrapte etter mye bruk kan det være greit å vite at det også er mulig å kjøpe selvklebende striper med teflonbelegg. Dette kan klippes til og klistres på for å gi nytt liv til mus med såre føtter.

Skjerm

Riktig metodikk for rens av skjerm varierer en del med hva slags skjerm det er snakk om og hva som skal fjernes. Støv kan bare børstes forsiktig av, mens flekker i de fleste tilfeller krever litt fuktighet på en mikrofiberklut. Har du en dyr skjerm kan det være en god ide å spandere på seg et rensesett. Merk at skjermer kan ha forskjellige overflater - pass derfor på at du for eksempel ikke bruker midler som er beregnet på glass rett på en skjerm med plastoverflate.

Bærbar datamaskin

De fleste kvier seg å for å åpne sin bærbare datamaskin for rengjøring, og ikke mange laptoper er bygd for dette heller. Med mindre du har alvorlige problemer med overoppheting eller støy er det derfor heller ikke noe mål i seg selv å skru den fra hverandre. Likevel kan det være greit å ta en titt på luftinntak og utblåslingsgrill. Her kan det legge seg støv som hindrer luftgjennomstrømmingen og/eller senker kjøleevnen.

Hvis du kommer til kan du fjerne slikt støv med en Q-tip eller forsiktig bruk av luft på boks. Vi sier her forsiktig fordi uvøren bruk av komprimert luft i nærheten av datamaskinens vifter kan føre til at disse spinner opp i en fart de på ingen måte er konstruert for. Det kan føre til skadde eller ødelagte vifter, noe som lett kan bli dyrt på en bærbar PC.

Stasjonær datamaskin

Eiere av stasjonære datamaskiner har som regel mest å tjene på en skikkelig vårrengjøring. Disse står nemlig gjerne plassert i kroken under pulten, og luftinntaket er typisk plassert nede ved gulvet. Det betyr at de suger til seg en god del støv, og mye av dette kommer ikke ut igjen av seg selv. Dette støvet setter seg i vifter, kjøleribber og luftehull, noe som ikke bare gjør at PC-en fortere blir varm (og støyer mer), men kan også være direkte brannfarlig.

Her er det lov å bruke støvsugeren først - altså FØR du åpner PC-en eller kobler den fra strømnettet. Støvsug forsiktig rundt luftinntak, utluftingshull og strømforsyning, samt andre steder det samler seg synlig støv. Vær ekstra varsom ved viftene, da de ikke tåler for høy rotasjonshastighet.

Når du så går over innvendig rens av datamaskinen holder du deg til komprimert luft, klut og Q-tips. Blås ut så mye støv som mulig med luften (vær forsiktig ved vifter og skjøre komponenter), og pass på at du får renset kjøleribbene skikkelig. Bruk en fuktig klut på enkle overflater som kabinettgulv og vegger. Viftene har også en tendens til å bli skikkelig møkkete, så kluten kan også brukes på viftebladene. Q-tips brukes for å vaske på trange steder, som kjøleribber som ikke lar seg blåse rene. Bruk luft for å fjerne støv som har lagt seg på tilleggskort (som grafikk- eller lydkort). En tørr klut eller hånden kan brukes for å fjerne støv fra harddiskene.

Husk til slutt at statisk elektrisitet kan bygge seg opp i deg eller en klut og ta knekken på komponenter. For å forhindre dette kan du sørge for at PC-en er tilkoblet en jordet kontakt (men hold den avslått), slik at du kan holde deg utladet ved stadig å ta på metallet i kabinettet.

Artikkelen ble første gang publisert den 21.april 2010.

Les også
Robotstøvsugerne takler endelig hjørner
Les også
10 triks for raskere PC
Les også
Redd slettede filer
Les også
Få mindre støyende bærbar
Les også
Sjekk om disken er frisk
annonse

Les også