Tek.no

Guide

Slik løser du en Rubiks Kube

Se hvordan verdensmesteren klarer det på bare 5,25 sekunder.

Montasje: Noah Richardson/Teknofil.no
23 Juli 2015 15:06

Helt siden Rubiks Kube ble lansert på 80-tallet har den fargeglade kuben alltid blitt presentert som noe av det vanskeligste du kan løse. Den kan tross alt vris og vendes på til 43 trillioner ulike posisjoner, men bare én av dem er korrekt. Selv oppfinneren av kuben, Ernő Rubik, skal ha brukt månedsvis på å løse oppfinnelsen sin den første gangen.

Heldigvis er det ikke så vanskelig som du skulle tro, og de aller flinkeste i verden løser kuben på bare noen sekunder.

Den raskeste av dem alle er 16-åringen Collin Burns. Han klarte å løse en Rubiks Kube på 5,25 sekunder - omtrent den samme tiden du brukte på å lese denne setningen.

- Krever mye trening

Men hvordan klarer noen å løse den "uløselige" kuben så raskt? Burns sier selv at det krever litt flaks, litt reaksjonsevne og veldig mye trening. Under kan du se en reportasje fra Vox om verdensrekordhaveren, før vi ser litt nærmere på hvordan vi kan løse en Rubiks Kube:

Hvordan begynner du å løse Rubiks Kube?

Okay, nå som du har sett videoen vet du at det kanskje ikke er så vanskelig å løse en Rubiks Kube som du hadde trodd. Det krever imidlertid mye trening, og det krever at du trener på riktig ting.

Som nevnt i videoen er den mest utbredte måten å løse en kube basert på en teknikk skapt på 90-tallet, kalt Fridrich-metoden. Navnet kommer fra ingeniørprofessoren Jessica Fridrich, som utviklet metoden da hun studerte på Binghamton University.

Metoden lar deg løse kuben i ulike steg, og gir deg en rekke såkalte algoritmer du må følge for å løse kuben så raskt som mulig.

  • Steg 1 går ut på å lage et kryss på én av sidene
  • Steg 2 går ut på å fullføre siden med krysset
  • Steg 3 går ut på å fullføre den neste raden rundt
  • Steg 4 fullfører den siste raden og siden
Her er steg 1, 2 og 3 gjennomført.

Det vanskeligste er å ikke gå i surr blant alle algoritmene som må utføres for å få firkantene på plass. For å holde styr på alle bevegelsene, har de alle et navn:

Slik ser alle bevegelsene ut.

Hvis du for eksempel skal endre fargen på et hjørne, vil du måtte utføre følgende algoritme: Ri, Di, R, D.

Prøv selv

Fridrich har en eldgammel nettside hvor hun forklarer teknikken sin, men hennes metode har også blitt brukt i hundrevis av andre guider.

Blant annet virker nettsiden You Can Do The Cube som en god plass å begynne. Der går de igjennom alle navnene på hver bevegelse, samt start-posisjoner og ulike måter du kan løse en kube på.

Ellers finnes det hundrevis av YouTube-videoer som forklarer hvordan du gjør det. Her er et lite utvalg av videoer du kan begynne med:

Så, nå er det bare å sette igang, finn fram en Rubiks Kube, og prøve selv!

Si gjerne ifra i kommentarfeltet hvis du har klart å løse en Rubiks Kube, og dine erfaringer rundt utfordringen!

Og for deg som synes det er litt for lett:
Slik ser det ut når man løser verdens største Rubiks Kube »

(Kilder: Vox, Cnet)

annonse