Til hovedinnhold
GuideDuell: Windows mot OS X

Er Mac eller Windows raskest på spill?

Vinnerplattformen latterliggjør nummer to.

Grunnlag for myten

Det finnes helt sikkert oppgaver du krever operativsystemet ditt skal utføre bedre enn andre. Mens noen setter fokus på fotavtrykk eller programstøtte, kan andre velge operativsystem nesten utelukkende på grunn av dets omdømme når det kommer til ren spillytelse.

For alle virkelig spillfrelste, eller deg som liker å ha muligheten til å fyre i gang en runde i favorittspillet ditt bare en gang i blant, har valget ditt tradisjonellt stått mellom de ulike Windows-versjonene alene. Windows virker å ha vært kongen på haugen helt siden PC-oppstandelsen selv, men nå, i 2014 ønsker vi å igjen teste den urgamle myten:

Hvilket operativsystem er tregt som skilpadden og hvilket er raskt som haren? Foto: hutterstock/ Cory Thoman, Christos

Myte: Windows er den beste plattformen for spill.

Microsofts Windows har udiskutabelt klart å holde på tronen sammenhengende gjennom det som snart blir to tiår. Konkurrentene har vært på besøk, snublet og falt, men noen er her ennå.

Truer posisjonen

Ett av dem er Apples OS X. Dette er sett på som den absolutte motsetningen til Windows, der et stramt regime regisserer og styrer med jernhånd over alt fra OS-et til maskinvaren.

Denne kontrollen er noe som i alle fall til en viss grad har satt sitt preg på spillbiblioteket til plattformen, og derav også optimalisering og utbredelse av OpenGL, som er spillutviklerbiblioteket de fleste spillene blir utviklet med.

Selve spillbiblioteket til sistnevnte vokser nå likevel i rekordfart. Etter hvert som stadig kraftigere maskinvare er blitt tilgjengelig og markedsandeler er blitt spist, velger stadig flere spillutviklere å lage multiplattformspill av de som tidligere bare var forbeholdt Windows.

Aldri før har Windows som svoren spillplattform vært så utsatt som den er i dag, og selv om alt tyder på at dets posisjon vil bli ytterligere truet i fremtiden, har tiden kommet for å ta en titt på tingenes tilstand.

Gjennomføring og resultat

OS X trives kun på Apples egne Mac-maskiner, og derfor måtte nettopp vår testmaskin, MacBook Pro Retina 13, stille opp som plattformen også utfordreren kjørte på. Vi installerte Windows 8 ved hjelp av OS X sin innebygde Bootcamp-assistent, og fylte deretter de to partisjonene våre med flere ulike spill.

Valve er ett av selskapene som har satset hardest på spilling over flere plattformer, noe som gjør spillene deres til gode testkandidater. Spillene måtte selvsagt være støttet av både OSX og Windows, så derfor falt valget vårt ned på følgende titler:

  • Portal: First Slice
  • Half Life 2: Lost Coast
  • Left 4 Dead 2

Samtlige av disse bruker Valves egenutviklede Source-motor, men mens de er kompatible på begge systemer benytter OS X Open GL for å kjøre, og Windows Direct 3D eller DirectX, for å servere deg spillet.

MacBook Pro Retina 13 fikk æren av å være vert for spillmålingene våre.Foto: Apple, Shutterstock/ Cory Thoman, Christos

MacBook-en vår er med sin integrerte Intel HD 5100-grafikkløsning en av de sprekere små bærbare datamaskinene for grafikkmåling.

Nettopp derfor smører vi et ekstra lag med effekter på spillene, og uten å gå i detalj for hver enkelt tittel, valgte vi lett kantutjevning, høykvalitets teksturer, god skyggelegging og et mylder av detaljer, samt oppløsningen 1440 x 900 piksler over hele linja.

Selv om det kan virke som Apples egen maskin, med ferdiginstallerte drivere og etter sigende optimalisert operativsystem får en uholdbar fordel, var vi svært påpasselige med å fylle den oppdaterte Windows-installasjonen vår med riktige drivere og programvare før vi utførte målingene våre. Da alle spill ble lastet ned fra Steam, var også disse fullt oppdaterte.

Store forskjeller

Vi startet våre spillmålinger med en gjennomkjøring av Portal: First Slice. Allerede her setter Windows 8 standarden og knuser sin erkerival med 36,5 FPS etter at vi gjentatte ganger tråkket opp samme stien gjennom spillets første brett.

Med sine 90 FPS er Portals en klar vinner på Windows. Spillbart er det absolutt også på OSX, men 53 FPS er ikke heldig uttelling for OS-et som tydelig sliter i motbakke hele veien gjennom. Forskjellen mellom de to utgjør hele 68 prosent i Windows 8s favør, noe som må kunne kalles ren utklassing.

Spillmålinger | Create Infographics

Nestemann ut er utvidelsespakken til klassikeren Half Life 2, nemlig Lost Coast. Dette er det eneste av spillene våre med innebygget måleverktøy for bildeflyt, og noe vi selvsagt benyttet oss av. Akkurat dette hjelp likevel ikke OS X nevneverdig, som la seg 20 seige FPS under Windows 8 sitt strålende resultat på 78 stødige FPS. På lunken maskinvare kan forskjellen på 34 prosent mot Windows-versjonen være alfa og omega for en god opplevelse.

Skal du først ut å drepe zombier fant vi i våre målinger av Left 4 Dead 2 ut at det er Windows du skal sverge til. Bare med Windows som våpen får du nemlig hele 26 prosent bedre ytelse enn med Apples alternativ, noe som kan være forskjellen på liv og død om du, som oss, ønsker å legge på litt ekstra blod og gørr-effekter til massakren.

Til slutt er det opp til Heaven Benchmark, vår syntetiske spilltest, å gi sin dom. Heaven Benchmark er svært grafikkintensivt, og miljøene det rendrer i sanntid hamrer løs på vår MacBook Pros integrerte grafikkløsning så det nesten går på helsen løs for stakkaren. Dataene vi får fra programmet er direkte sammenlignbare mellom de to OS-ene, og er ikke spesiellt optimalisert for noen av plattformene.

Våre forventninger til tross; her er overraskende nok Windows' tidligere enorme fordeler så godt som blåst bort. Når testen har gått sin gang står vi nemlig igjen med en minimal ytelsesforskjell på 0,4 FPS. Windows stikker atter en gang av med det lengste strået - men nå bare såvidt - med sine 16,7 FPS, noe som er en ubetydelig forskjell.

Ubuntu viser gode takter

Selv om Linux ikke er tatt med i sammenligningen, sniker vi på tampen med et resultat fra vår gjennomgang av Half Life 2: Lost Cost på Ubuntu. Dette spillet viser nemlig at Ubuntu absolutt ikke står tilbake for Windows 8 sin ytelse, med 73,5 FPS.

Grunnen til at ikke flere av tittlene er målt i Ubuntu, kommer av at den manglende støtten for gjennomsnittsmålinger av bildeflyten på systemet. Likevel kan vi etter å ha spillt gjennom også Left 4 Dead 2 og Portal: First Slice, konstatere at vi får betydelig bedre resultater enn hva OS X klarte å produsere. På øyemål snakker vi altså om resultater som omtrent kan matche de vi målte i Windows 8, noe OS X helt klart ikke var i stand til. Dette kan love godt for Valves nye storsatsning, Steam Machines, som skal kjøre en spilloptimalisert versjon av Linux.

Dommen

Myten var: Windows er den beste plattformen for spill

Vi kan derfor, med rykende ferske resultater i ryggen, trygt bekrefte myten om at Windows er den beste plattformen for spill.

Allerede i vår første spilltest så vi hvor veien gikk, og Windows 8 så seg aldri tilbake. I måling etter måling formelig knuste Microsofts erfarne OS all motstand. På samme maskinvare kan vi i snitt måle 43 prosent bedre ytelse i spill på Windows-plattformen.

Et stadig økende spillbibliotek og sterkere maskinvare til tross; spilloptimalisering utgjør som vi nettopp har sett en betydelig forskjell for deg som spiller.

Selvsagt kan ytelsesforskjellen utjevnes noe om du river i et par ekstra fete komponenter når du handler datamaskin, men det koster deg tross alt mye mindre å bare sørge for å være utstyrt med det rette OS-et i første omgang.

Samtidig som vi konkluderer skulle vi aller helst ha testet flere spill som også var basert på andre spillmotorer enn Valves velkjente Source-engine. Vi var raskt inne på tanken at denne kan tenkes å favorisere Windows-plattformen, uten at vi har noe annet grunnlag for mistanke enn resultatene vår syntetiske Heaven Benchmark-måling ga oss.

Siste ord er likevel ikke sagt i denne saken, og flere spill kan testes om det er forumbrukernes vilje. Rop ut i kommentarfeltet!

Snart fyllt opp SSD-en din?
Vi sjekket om det går på ytelsen løs »

annonse