Tek.no

Guide

Slik ble TV-året 2014

Et år preget av buede former og høyere oppløsning.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Ole Henrik Johansen
2 Jan 2015 06:00

Året er i ferd med å nærme seg slutten, og med det er det på tide å oppsummere det som har skjedd på TV-fronten. Gjennom de siste tolv månedene har nye utforminger og funksjoner blomstret opp, mens aldrende teknologier for godt har tatt sin plass i pensjonistenes rekker.

Under året har vi vært innom en rekke messehaller for å finne ut hva som blir det neste vi kan kjøpe i butikkene. Samtidig har TV-teknologier som koster en halv formue i 2013, ramlet såpass langt ned i pris at det begynner å bli et alternativ for mannen i gata.

TV-en din skal nå være buet

Sony kom også med en buet TV.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Et av årets største høydepunkter som teknologi-interessert er verdens største forbrukermesse i starten av januar. Fra CES i Las Vegas får vi en smakebit på mye av det vi har vi vente de kommende månedene.

TV-ene som tok mye av oppmerksomheten på årets messe var buede. Riktignok hadde vi på forhånd fått et lite hint om at flere av produsentene hadde flatskjermer som ikke lenger var helt flate. Da messen var i gang kunne både Samsung og LG vise frem sine nye TV-er som hadde et svakt kurvet panel.

Likevel var det mange som stilte seg spørsmålet om hvorfor denne formen var bedre enn de tradisjonelle, flate panelene:

Senere på året skulle butikkhyllene fylles med buede TV-er, og vårt første møte med den nye trenden i testrommet skulle bli Samsungs nye toppmodell, UE65HU8505. Etter å ha testet den over en periode, kunne vi trygt si at dette var noe av det beste vi hadde sett.

Senere på året skulle vi også teste en buet TV fra Sony, en TV som etter vår mening var det ypperste vi noen sinne hadde testet fra japanerne.

Du kan se innhold i 4K

Netflix kjørte på med House of Cards i 4K i 2014.

Allerede sent på 2013 testet vi de første TV-ene med den nye Ultra HD-oppløsningen, også kjent som 4K. Var du en av de som kjøpte deg en av de første TV-ene med den nye sylskarpe oppløsningen, fant du fort ut at innhold i 4K på den tiden var meget begrenset.

I løpet av 2014 har det kommet noe mer innhold i 4K, der Netflix stod for mesteparten. Selskapet slapp nemlig den nye sesongen av sin egenproduserte serie House of Cards i 4K i starten på april.

Senere utover året ble også Breaking Bad, en annen av selskapet egne serier, mulig å se i høyere oppløsning. Dog måtte du punge ut med mer penger for å kunne se innhold i 4K, kontra hva du betalte for HD-kvalitet.

En ny standard for TV-er

H.265 komprimerer innholdet bedre enn H.264. Her illustrert med H.264 til venstre og H.265 til høyre.Foto: Varg Aamo

Et annet moment med de tidligste 4K-TV-ene som ble solgt i starten av 2013, var at de ikke hadde fullkommen støtte for den nye HVEC-standarden. Den nye standarden, også kjent som H.265, ble også et stort samtaleemne på messegulvene i Las Vegas, og flere av TV-ene som ble vist frem av årets nye modeller hadde fått denne støtten.

Den nye standarden pakker sammen video hardere enn hva tilfellet er med H.264, et punkt som vil være essensielt med tanke på at 4K-video krever langt mer båndbredde enn hva HD gjør.

Samtidig åpnes det opp for at TV-ene kan gjengi flere bilder per sekund enn hva de første 4K-TV-ene kunne. Med andre ord var antall bilder per sekund hevet fra 30 bilder i sekundet til 60 bilder i sekundet.

Enda selges det per i dag mange 4K-TV-er som ikke har HVEC-standarden på plass.

OLED får en mer folkelig pris

LG 55EC930V er en «billig» OLED.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

En teknologi vi har sett i form at prototyper på messegulvene opp i gjennom årene er OLED. På slutten av 2013 kom LG som den første TV-produsenten på markedet med en stor OLED-TV. Problemet var at den kostet like mye som en god bruktbil i starten, altså nesten 70 000 kroner.

Utover i 2014 forble LG den eneste produsenten som kunne by på OLED-skjermer, og likevel har prisene gått ned. Modellen vi testet i slutten av 2013, LG 55EA980W, finnes fortsatt på markedet, og koster deg nå rett over 30 000 kroner.

I tillegg til at den aldrende modellen har sunket kraftig i pris, kom det også en ny modell som skulle by på en enda mer lukrativ prislapp. LG slapp nemlig etter sommeren en ny modell med en prislapp under 20 000 kroner.

Modellen fant veien til vår testlabb, og her viste den seg fra sin beste side. Det meste klaffet for denne skjermen, og den bød på alt fra strålende design til gnistrende bildekvalitet. Med andre ord var dette den beste TV-en vi testet i 2014.

Plasma trer for godt inn i pensjonistenes rekker

I en årrekke har plasma kjempet med LCD-teknologien om å bli markedsledende. Selv om plasmaskjermene allerede i et par år hadde hatt et kraft fall i antall solgte enheter, ble 2014 den siste spikeren i kisten for teknologien.

Allerede på slutten av 2013 bestemte Panasonic seg, som siden Pioneers glansdager hadde vært markedsledende på nettopp plasma-TV-er, å legge ned hele sin satsing. I april 2014 fikk vi mulighet til på sette oss ned med giganten for å finne ut av hvorfor teknologien ble lagt på hylla.

Noen måneder senere kunne også verdens største TV-produsent, Samsung, fortelle at plasma ikke lenger var en del av selskapets fremtidsplaner. Dermed var det kun LG som ikke hadde uttalt seg hvor vidt de ville gi plasma videre oppmerksomhet eller ei. Senere på året kunne også de fortelle at plasma ikke ble en del av videre satsing, og med det ble den endelige spikeren satt for teknologien.

Liker du å se på film?
Her kan du se hvilken strømmetjeneste som har flest filmer (Ekstra) »

Les også
LG 55EC930V: En billig OLED-TV som gnistrer av kvalitet
Les også
Sonys første buede TV koster deg 70 000 kroner
Les også
Nå strømmer Netflix i 4K til norske brukere
Les også
Dette er de største og lekreste TV-ene fra CES
Les også
Denne skal sikre deg skarp og lynrask video
annonse

Les også