Bytt ut objektivet på kameraet ditt
Når du kjøper et systemkamera følger det veldig ofte med et objektiv. Med enkelte hederlige unntak, er dette ofte et objektiv som er billig, slik at du ikke skal betale alt for mye ekstra for å få det med, men som ikke er ment å tilfredsstille behovene dine. På den måten håper produsenten på å lokke deg til å kjøpe noe annet og dyrere senere.
Dette slår litt begge veier. Det er klart at det er mange som kjøper bedre objektiv etter hvert, men det er også mange som ikke gjør det, og dermed går glipp av ganske mye.
Hvis du ikke er fornøyd med objektivet som fulgte med kameraet, og vil ha noe annet, har du normalt to valg. Enten kjøpe noe med større zoomområde, eller kjøpe noe som slipper inn mer lys. Å få begge deler i ett objektiv er sjelden mulig, og ville vært stort, tungt og dyrt. Men hva med bildekvaliteten, kan man ikke velge der? Jo. Faktisk så viser det seg i de fleste tilfeller at de lyssterke objektivene også er de optisk beste. Dette er objektiver beregnet på de som vet litt hva de vil ha, og stiller større krav. Derfor er de normal også de optisk beste (det finnes naturligvis unntak).
Et stort zoomområde gjør at objektivet kan brukes til flere forskjellige motiver, enten de er nær eller langt borte, store eller små. Det kan for eksempel gi deg både vidvinkel (du får med mye på bildet) og tele (det ser ut som du kommer nærmere) i ett og samme objektiv. God lysstyrke gjør blant annet at du klarer deg med mindre lys, og ikke så ofte trenger blits.
Lær om lysstyrke og blenderåpninger her.
Selv om det virker fristende med lang zoom med mye tele, så du kan komme nært, viser det seg at de fleste brukere bruker den lange enden av slike objektiver ganske lite. Stor tele kan også lett gi et flatt og kjedelig perspektiv, så ofte er det bedre å bare gå nærmere. Lange zoomobjektiver er også vanskelig å lage optisk gode. Du mister derfor lett bildekvalitet.
Les testen av Tamrons 18-270mm superzoom
Så med mindre du har spesielle behov som tilsier at du trenger objektiver med både vidvinkel og lang tele, ville vi gått for et kortere objektiv med bedre lysstyrke og høyere optisk kvalitet.
Her er noen konkrete forslag, litt avhengig av størrelsen på lommeboka di. Anbefalingene er ikke beregnet på deg som har fullformatkamera. Vi regner med at du har klare personlige krav, som er vanskelige å dekke i en generell artikkel.
Canon
Det er et stort utvalg objektiver til Canon, både fra Canon selv og fra andre produsenter. Her er noen alternativer fra Canon:
EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM (brennvidde tilsvarende 24-136mm)
Dette objektivet gir deg ikke veldig høy lysstyrke, men du får svært god vidvinkel, høy optisk kvalitet og et velfungerende objektiv i relativt kompakt utførelse. Men prisen for EF-S 15-85mm begynner på nesten 5400,-. Klikk på prisen for å se dagens beste priser.
EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM (tilsvarende 27-88mm)
Dette er en favoritt blant mange, fordi den er svært god optisk og har høy lysstyrke. Men du får et kortere zoomområde enn på 15-85-objektivet, og det kan ikke sies å være kompakt. Prisen for EF-S 17-55mm begynner på nærmere 7700 kroner.
Klikk her for å se enda dyrere alternativer
Som sagt er ikke Canon de eneste som lager objektiver til kameraene sine. På side 3 finner du alternativer fra andre produsenter.
Nikon
Nikon har laget objektiver som passer til dagens kameraer i svært mange år. Det gjør utvalget også meget stort. Men nyere objektiver er bedre tilpasset digitale kameraer og vi velger å konsentrere oss om disse.
AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED (Brennvidde tilsvarende 27-105mm)
Dette er et rimelig alternativ, og et objektiv som ble levert med mange kameraer i mange år. Det er ikke så nytt lenger, og det mangler bildestabilisator. Til gjengjeld har det ok lysstyrke, bra optisk kvalitet. Pris for AF-S 18-70mm er ganske så hyggelig, og begynner på litt over 2200 kroner.
AF-S DX Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR (Tilsvarende 24-127mm)
Dersom du ønsker deg bildestabilisator og litt større zoomområde, kan 16-85 være et alternativ. Det har ikke så god lysstyrke, men er veldig sammenliknbart med Canons 15-85 bortsett fra prisen som er vesentlig lavere. AF-S 16-85mm får du for under 4000 kroner.
Ikke dyrt nok for deg? Her finner du dyrere alternativer
Her kan du se andre produsenters alternativer.
Olympus
Olympus har både objektiver for speilrefleks og for hybridkameraer. For hybridkameraene er utvalget ennå ganske tynt, så vi tar her for oss speilrefleksalternativene.
Zuiko Digital 14-54mm F2.8-3.5 II (Brennvidde tilsvarende 28-108mm)
Bra lysstyrke og høy optisk kvalitet. De fleste Olympus-modellene har innebygd bildestabilisator, så det er ikke nødvendig i objektivet. Byggekvaliteten er også bra. Prisen for Zuiko 14-54mm begynner på 5500 kroner.
Zuiko Digital ED 12-60mm F2.8-4.0 SWD (Tilsvarende 24-120mm)
Dette er et fantastisk objektiv med høy kvalitet og bra lysstyrke. Prisen er nok der etter, og for en Zuiko 12-60mm må du ut med fra 8800 kroner.
Også Olympus kan lage superobjektiver. Her finner du dyrere alternativer.
Her kan du se andre produsenters alternativer.
Pentax
Pentax har også bildestabilisator på bildebrikken, så du trenger ikke stabilisator i objektivene.
smc DA Zoom 16-45mm F4 ED/AL (Brennvidde tilsvarende 24-67mm)
Her er et rimelig alternativ med ganske grei lysstyrke. Det er i overkant mye fargefeilbrytning i objektivet. Ellers er det lite å utsette på det, egentlig. Pris på Pentax 16-45mm er fra 2700 kroner.
smc DA 17-70 f/4 AL[IF] SDM (tilsvarende 26-105mm)
Dette er nok det mest attraktive alternativet for mange. Fint zoomområde, grei lysstyrke og god optisk kvalitet. Pris på Pentax 17-70mm er fra 4900 kroner.
smc DA* 16-50mm f2.8 ED AL [IF] SDM
Trenger du bedre lysstyrke, er dette alternativet fra Pentax. Det har god lyssyrke og god vidvinkel, men mangler litt på optisk kvalitet i forhold til prisen. Prisen for Pentax 16-50mm begynner på ca 7000 kroner.
Her kan du se andre produsenters alternativer.
Sony
Sony har kanskje det minste utvalget av objektiver til å erstatte kit-objekitvet. Men her er et alternativ.
SAL-1680Z DT 16-80mm F3.5-4.5 Sonnar T* (Brennvidde tilsvarende 24-120mm)
Hvis du trenger litt mer vidvinkel og litt mer tele enn kit-objektivet gir deg, samt grei lysstyrke, er dette et godt kompromiss. Objektivet gir svært god detaljgjengivelse, men mangler litt på andre områder innen bildekvalitet. Prisen for Sony 16-80mm begynner på 5900 kroner.
Også Sony leverer superobjektiver. Her finner du dyrere alternativer.
Her kan du se andre produsenters alternativer.
Les vår guide til optikk og linser
På Akam.no finner du produsentenes alternativer for deg som ikke er opptatt av å holde budsjettet.