Guide

Mobil i julegave?

Dette må du huske på når du skal handle mobiltelefon til andre.

Julaften nærmer seg med stormskritt, og mobiltelefoner står ofte på toppen av ønskelista til mange. Det å handle mobiltelefon til andre kan by på flere utfordringer, og her er det meste man trenger å vite før man tar julehandelen fatt.

Når man skal handle mobiltelefon er det alltid greit å ta kontakt med fysiske butikker dersom man ikke er helt skråsikker på hva man skal ha. Her får man også gjerne demonstrert telefonene i bruk, slik at man vet hva man kjøper. Det skal dog sies at prisene i fysiske butikker ofte er noe høyere enn i nettbutikkene.

Operatørlås

Når man har funnet den mobiltelefonen man har lyst på er det en ting man burde undersøke. Er mobiltelefonen operatørlåst? Hvis man skal handle telefon i gave til noen, bør man forsikre seg om at telefonen ikke er operatørlåst. Dette kommer av at det kan by på problemer dersom man for eksempel kjøper en Telenor-låst telefon, og den du gir telefonen til har et NetCom-abonnement. Da vil nemlig ikke den personen man gir telefonen til kunne bruke den med sitt eget abonnement.

Langt fra alle telefonene som selges er operatørlåst, men sjekk det før du kjøper, så er du sikker.

Legitimasjon

En annen ting å huske på er at man må ha med seg legitimasjon når man skal handle mobil med abonnement. Det er gjerne mange julekampanjer i disse dager, og da er det generelt telefoner som selges med abonnement som står i fokus.

Hvis man skal kjøpe en mobiltelefon til for eksempel et familiemedlem, skal det vises legitimasjon når videreføring eller nytegning av abonnement gjøres. Det er da legitimasjonen til den som skal betale abonnementet som skal vises fram, noe som kan være et problem om man liker å være hemmelighetsfull med gavene.

Da har man et par muligheter.Du kan enten kjøpe telefonen på et annet abonnement, gjerne da innen samme operatør hvis telefonen er låst. Dette gjøres gjerne hvis man for eksempel har et abonnement som ikke har noen bindingstid lenger.

Ellers må man ta med seg den personen som skal betale for abonnementet i butikken med legitimasjon, men da er vel sjansen for at overraskelsesmomentet forsvinner. Fullmakt med signatur fra betaler er også en mulighet,men da må man også ha med en kopi av legitimasjonen til betaleren.

Retur

Skulle man så kjøpe en mobiltelefon i julegave og den ikke skulle falle i smak er det et par ting som er verdt å vite. De fleste utsalgssteder har ikke returrett på varer som er tilknyttet et abonnement. Så skal man handle en mobil i julegave med abonnement, er det lurt å være ganske skråsikker på at man får det man skal ha.

Handler man en telefon uten abonnement er det viktig å ikke bryte forseglingen på pakken hvis man skal returnere den. Diverse utsalgssteder har litt ulik praksis på dette når det kommer med retur på mobiltelefoner, så et godt tips er å høre med selgerne hva de kan hjelpe til med dersom telefonen ikke faller i smak.

Husk uansett å ta vare på kvitteringen, og forhør deg der du kjøper telefonen om hva du skal gjøre dersom mobilen må returneres. Er du en av de som skal kjøpe mobiltelefon i julegave, ta en titt på våre mobiltelefontester her.

Les også: Her er de perfekte mobilene å gi til jul

Les også
Her er de perfekte mobilene å gi til jul
Les også
Slik ser din neste smartmobil ut
Les også
Mobilene som tåler en regnvåt høst
annonse