Til hovedinnhold
GuideSlik fungerer en SSD – Del 3

Slik installerer du SSD-en riktig

Få den ytelsen du faktisk har betalt for.

Forbredelsene

SSD-er, eller Solid State Drive, er små og superraske lagringsmedier. Med en slik i maskinen fremfor en tradisjonell harddisk vil den starte langt raskere enn før, den vil reagere raskere, starte programmer raskere og generelt sett øke brukeropplevelsen betraktelig.

Sett i forhold til hvor mange gigabyte med lagringsplass du får koster SSD-er generelt sett en god del mer enn de tradisjonelle harddiskene. En harddisk kan koste ned mot 0,25 kroner per gigabyte, mens SSD-ene fort koster 10-13 kroner per gigabyte.

Når prisforskjellen er såpass stor er det veldig viktig at du installerer den korrekt. Det er nemlig ikke bare å koble den til der den passer og starte opp maskinen. Da risikerer du å få under halve ytelsen du har betalt får, og en rekke funksjoner som ikke fungerer.

Du har mange SSD-er på velge mellom

Få en fersk start

Først av alt må du kjøpe deg en god SSD. Her har du veldig mye å velge mellom, og det gjelder å finne den pris- og kapaistetsklassen som passer for akkurat deg. En god start kan være å ta en kikk i vår anbefaling for SSD-er

Når du har kjøpt en SSD har du naturligvis lyst å få med de gamle filene fra harddisken din over. Det kan gjøres på to måter: Enten kloner du over det gamle innholdet fra harddisken i sin helhet, eller så gjør du den grundigere varianten og installer du en blank installasjon av operativsystemet på SSD-en og kopierer over filene dine etterpå.

Vi anbefaler sistnevnte, da blir du kvitt mye rusk og gamle programmer – rusk som alene vil senke ytelsen.

Det er relativt enkelt å starte på ny grunn, spesielt om du allerede har gode rutiner for backup. Først må du overføre alle personlige filer til en midlertidig plass, som en minnepinne, ekstern harddisk, nettlager eller andre lure steder. Filene overfører du tilbake til maskinen etter du har installert operativsystemet og andre tilhørende programmer.

Vil du beholde alle personlige innstillinger og e-post kan du bruke verktøyet "Veiviser for overføring av filer og innstillinger" i Windows XP, eller "Windows enkelt overføring" i Windows Vista og Windows 7.

Hvis du ikke ønsker en fersk start selges en rekke SSD-er som oppstartssett. Her følger det med både programmer, verktøy og harddiskrammer som lar deg gjøre overgangen fra harddisk til SSD så smertefri som mulig. Både Samsung og Kingston fører slike komplette sett, og vi vil i slike tilfeller anbefale at du følger produsentens egen manual for installasjonen av en SSD.

Dette bør du gjøre:
Installer operativsystemet på nytt.

En SSD kan gi deg meget høy ytelse

Ta alltid backup

Uansett om du velger å overføre systemet eller starte på nytt, er det veldig viktig at du tar backup av alle viktige data får du går videre. Selv om en migrasjon fra harddisk til SSD er problemfritt om du gjør det rett, er det et par klipper du enkelt kan falle utenfor om du gjør et galt valg.

Ett av faremomentene, riktig nok et veldig lite ett, med SSD-er er nettopp det at de er digitale. Når en SSD først legger hatten på hylla har du dårligere forutsetninger til å hente ut det som ligger der inne, sett i forhold til tradisjonelle harddisker. Det er derfor ekstra lurt å alltid ha en kopi av viktige filer tilgjengelig.

Dette bør du gjøre:
Sikkerhetskopier det som er viktig for deg.

Med SSD-en i hus kan du montere den i kabinettet.
SSD-er må ofte monteres i egne rammer...
... som i sin tur kan monteres i kabinettes tradisjonelle harddiskramme.

Her passer SSD-en i kabinettet

De tradisjonelle harddiskene er bygget i det vi kaller 3,5"-formatet. Både formatet og harddiskene selv har vært ute blant forbrukerne i mange, mange, år og kabinetter er av den grunnen bygget nettopp med tanke på 3,5"-harddisker.

SSD-ene slo for fullt igjennom på forbrukermarkedet for tre år siden, og majoriteten av disse benytter 2,5"-formatet. Allikevel lanseres det i dag kabinetter uten en eneste dedikert plass for disse lagringsmediene. Om du nettopp har kjøpt deg et nytt kabinett kan du være heldig å finne en plass for SSD-en din, ofte skjult ved at 3,5"-brønnene har fått ekstra skruehull.

Sannsynligheten er imidlertid stor for at du ikke har dette, men det finnes løsninger. Ofte selges SSD-er sammen med egne rammer av stål eller aluminium som snur en 3,5"-brønn til en 2,5"-brønn, og da er problemet i stor grad løst. Skru fast SSD-en i rammen, og sett det hele inn i kabinettet.

Om du sitter hjemme en mørk søndagskveld med en ny SSD, men uten hverken monteringsramme eller plass i kabinettet, finnes det MacGyver-løsninger som gjør nytten. Den beste billigløsningen er å bare skru fast SSD-en med en skrue eller to der den passer. Disse lagringsmediene har ingen bevegelige deler, de tåler mye, så du fester den i all hovedsak for å ikke skade noe annet i kabinettet ditt. For all del, fest den med sølvtape i bunn av kabinettet om du virkelig må.

Det finnes forøvrig også SSD-er i formatet 1,8" og 3,5", men disse er i all hovedsak forbeholdt bærbare maskiner eller bedriftsmiljøer. Som en ekstra liten nisje finner du også enheter som baserer seg på PCIe-grensesnittet som du monterer ved siden av skjermkortet ditt, slik som RevoDrive-produktene.

Dette bør du gjøre:
Monter SSD-en på et trygt sted i kabinettet

Skal du montere SSD-en din i en bærbar maskin? Slik gjør du det

Med SSD-en montert i kabinettet er det på tide å koble den til og gjøre den første oppstarten. Bli med til neste side, så forteller vi deg hvordan.

Slik installerer du

Grensesnittet – hvorfor er det viktig?

At du kobler SSD-en til riktig grensesnitt er essensielt for at du får den ytelsen du har betalt for.

I dag finnes det i hovedsak tre forskjellige måter å koble SSD-en til PC-en. Du kan bruke PCIe, SATA 3 Gbit/s eller den nye og raskere SATA 6 Gbit/s-standarden.

PCIe er en liten nisje der SSD-ene enkelt og greit kobles til en PCIe-port på hovedkortet. De fleste SSD-ene kobles imidlertid til maskinen via den kjente SATA-standarden som har vært tilstede i mange år. Den finnes i to varianter, SATA 3 Gbit/s og SATA 6 Gbit/s.

Et hovedkort kan ha SATA-kontakter i alle regnbuens farger
Ytelsesforskjeller ved ulikt grensesnitt
Hovedkortet kan ha både SATA 3 Gbit/s og 6 Gbit/s

I dag er det SATA 6 Gbit/s de fleste SSD-ene benytter. Det er bare de nyeste hovedkortene som støtter slike overføringshastigheter, men du må ikke oppgradere til et nytt hovedkort for å nyte ytelsen til en SSD. Standarden er nemlig bakoverkompatibel, så du møter ikke trøbbel om du benytter et hovedkort som har 3 Gbit/s-utganger. Ytelsen er fortsatt langt bedre enn en konvensjonell harddisk, men den er en god del lavere enn hva du kunne ha fått.

Grafen til høyre illustrerer nettopp det. Kobler du SSD-en til det grensesnittet den er laget for, når du en overføringsytelse opp mot 550 megabyte hvert eneste sekund. Kobler du til på det trege SATA 3 Gbit/s-grensesnittet, ender du opp med litt over halvparten.

Moderne hovedkort med SATA 6 Gbit/s-utganger har nemlig også mange av 3 Gbit/s-typen, men heldigvis er de godt merket både direkte på hovedkortet og i manualen. Det er veldig viktig at SSD-en får den raskeste utgangen, eventuelle harddisker og optiske enheter kan du koble til de andre kontaktene.

Dette bør du gjøre:
Har du SATA 6 Gbit/s på hovedkortet, bruk det.

Det er lurt å velge riktig SATA-kontroller
Manualen forteller hvilken kontroller som styrer kontaktene
En SATA-kontakt
Sett inn kontaktene
Aktiver AHCI i bios

Velg riktig kontroller

Om du har beveget deg over på de nyeste hovedkortene fra AMD eller Intel vil du ofte finne to forskjellige typer SATA 6 Gbit/s-kontakter. Eksempelbildene til høyre viser et Intel P67-hovedkort, som har to forskjellige sett med utganger for dette grensesnittet, skilt av fargene grått og blått.

De grå kontaktene bruker Intels egne SATA-kontroller, mens de blå benytter en kontroller fra Marvell. I mellom de to er det faktisk en ganske stor ytelsesforskjell.

I manualen til hovedkortet ditt er det alltid godt beskrevet hvem som har produsert kontrolleren, med nøyaktig modellnummer, som styrer de forskjellige SATA-kontaktene. Om det er flere av dem finnes det bare én måte å sjekke hvem som er best: Søk rundt på nettet etter produktnavnet og se om noen har testet forskjellene.

Det er heldigvis et par raske huskeregler som stemmer i de fleste tilfeller. Har hovedkortet bare én kontroller, har du naturlig nok ikke noe annet valg enn å benytte denne. Har du et Intel-hovedkort vil alltid én av kontrollerne være fra Intel selv, og denne er såpass god at du like gjerne kan holde deg til den i førsteomgang.

Du kan eventuelt kjøpe en dedikert SATA-kontroller, men det er ikke noe folk flest vil ha behov for. Spesielt ikke før du velger å sette SSD-ene opp i RAID.

Det du uansett må gjøre er å koble den tynne SATA-kabelen fra SSD-en og til den kontakten på hovedkortet som gjelder for den beste kontrolleren. Fest også på en av de passende strømkontaktene, og du er klar for neste steg.

Dette bør du gjøre:
Finn den beste SATA-kontrolleren og koble deg til denne.

Dette gjør du ved første oppstart

Når SSD-en er koblet til er det på tide å lukke kabinettet og starte maskinen for første gang. Som vi nevnte innledningsvis anbefaler vi deg nå å gjøre en ren og ny installasjon av operativsystemet – det er det som gir deg den beste ytelsen.

Før du installerer operativsystemet på nytt er det viktig at du ved første oppstart tar en tur inn i maskinens BIOS. Dette kan du gjøre ved å trykke en spesifikk tast før det første bildet som kommer opp på skjermen forsvinner. Hvilken tast som gjelder for din maskin står beskrevet nederst på skjermen, men i de fleste tilfeller er det snakk om «delete» eller en av funksjonstastene.

I BIOS må du finne deg frem til valget for «SATA Mode», eller en lignende formulering. De fleste av dagens hovedkort tillater deg å sette denne til «AHCI». Dette er en veldig viktig funksjon for SSD-er, fordi AHCI tillater noe som heter «NCQ» – Native Command Queuing. Jevnt over vil dette sørge for at SSD-en din yter bedre, den vil støtte hot-swap, RAID og den vil ha en bedre strømbehandling.

Når AHCI er aktivert er det bare å lagre innstillingene, gå ut av BIOS, og installere operativsystemet som normalt. Etter installasjonen må du også sørge for at alle strøminnstillinger som kan sette SSD-en i dvale deaktiveres.

Dette bør du gjøre:
Aktiver «AHCI» i maskinens BIOS, lagre, start maskinen på nytt og du er klar for SSD-verdenen!

Mer om
annonse