GuideSlik fungerer en SSD – Del 3

Slik installerer du SSD-en riktig

Få den ytelsen du faktisk har betalt for.

Forbredelsene

SSD-er, eller Solid State Drive, er små og superraske lagringsmedier. Med en slik i maskinen fremfor en tradisjonell harddisk vil den starte langt raskere enn før, den vil reagere raskere, starte programmer raskere og generelt sett øke brukeropplevelsen betraktelig.

Sett i forhold til hvor mange gigabyte med lagringsplass du får koster SSD-er generelt sett en god del mer enn de tradisjonelle harddiskene. En harddisk kan koste ned mot 0,25 kroner per gigabyte, mens SSD-ene fort koster 10-13 kroner per gigabyte.

Når prisforskjellen er såpass stor er det veldig viktig at du installerer den korrekt. Det er nemlig ikke bare å koble den til der den passer og starte opp maskinen. Da risikerer du å få under halve ytelsen du har betalt får, og en rekke funksjoner som ikke fungerer.

Du har mange SSD-er på velge mellom

Få en fersk start

Først av alt må du kjøpe deg en god SSD. Her har du veldig mye å velge mellom, og det gjelder å finne den pris- og kapaistetsklassen som passer for akkurat deg. En god start kan være å ta en kikk i vår anbefaling for SSD-er

Når du har kjøpt en SSD har du naturligvis lyst å få med de gamle filene fra harddisken din over. Det kan gjøres på to måter: Enten kloner du over det gamle innholdet fra harddisken i sin helhet, eller så gjør du den grundigere varianten og installer du en blank installasjon av operativsystemet på SSD-en og kopierer over filene dine etterpå.

Vi anbefaler sistnevnte, da blir du kvitt mye rusk og gamle programmer – rusk som alene vil senke ytelsen.

Det er relativt enkelt å starte på ny grunn, spesielt om du allerede har gode rutiner for backup. Først må du overføre alle personlige filer til en midlertidig plass, som en minnepinne, ekstern harddisk, nettlager eller andre lure steder. Filene overfører du tilbake til maskinen etter du har installert operativsystemet og andre tilhørende programmer.

Vil du beholde alle personlige innstillinger og e-post kan du bruke verktøyet "Veiviser for overføring av filer og innstillinger" i Windows XP, eller "Windows enkelt overføring" i Windows Vista og Windows 7.

Hvis du ikke ønsker en fersk start selges en rekke SSD-er som oppstartssett. Her følger det med både programmer, verktøy og harddiskrammer som lar deg gjøre overgangen fra harddisk til SSD så smertefri som mulig. Både Samsung og Kingston fører slike komplette sett, og vi vil i slike tilfeller anbefale at du følger produsentens egen manual for installasjonen av en SSD.

Dette bør du gjøre:
Installer operativsystemet på nytt.

En SSD kan gi deg meget høy ytelse

Ta alltid backup

Uansett om du velger å overføre systemet eller starte på nytt, er det veldig viktig at du tar backup av alle viktige data får du går videre. Selv om en migrasjon fra harddisk til SSD er problemfritt om du gjør det rett, er det et par klipper du enkelt kan falle utenfor om du gjør et galt valg.

Ett av faremomentene, riktig nok et veldig lite ett, med SSD-er er nettopp det at de er digitale. Når en SSD først legger hatten på hylla har du dårligere forutsetninger til å hente ut det som ligger der inne, sett i forhold til tradisjonelle harddisker. Det er derfor ekstra lurt å alltid ha en kopi av viktige filer tilgjengelig.

Dette bør du gjøre:
Sikkerhetskopier det som er viktig for deg.

Med SSD-en i hus kan du montere den i kabinettet.
SSD-er må ofte monteres i egne rammer...
... som i sin tur kan monteres i kabinettes tradisjonelle harddiskramme.

Her passer SSD-en i kabinettet

De tradisjonelle harddiskene er bygget i det vi kaller 3,5"-formatet. Både formatet og harddiskene selv har vært ute blant forbrukerne i mange, mange, år og kabinetter er av den grunnen bygget nettopp med tanke på 3,5"-harddisker.

SSD-ene slo for fullt igjennom på forbrukermarkedet for tre år siden, og majoriteten av disse benytter 2,5"-formatet. Allikevel lanseres det i dag kabinetter uten en eneste dedikert plass for disse lagringsmediene. Om du nettopp har kjøpt deg et nytt kabinett kan du være heldig å finne en plass for SSD-en din, ofte skjult ved at 3,5"-brønnene har fått ekstra skruehull.

Sannsynligheten er imidlertid stor for at du ikke har dette, men det finnes løsninger. Ofte selges SSD-er sammen med egne rammer av stål eller aluminium som snur en 3,5"-brønn til en 2,5"-brønn, og da er problemet i stor grad løst. Skru fast SSD-en i rammen, og sett det hele inn i kabinettet.

Om du sitter hjemme en mørk søndagskveld med en ny SSD, men uten hverken monteringsramme eller plass i kabinettet, finnes det MacGyver-løsninger som gjør nytten. Den beste billigløsningen er å bare skru fast SSD-en med en skrue eller to der den passer. Disse lagringsmediene har ingen bevegelige deler, de tåler mye, så du fester den i all hovedsak for å ikke skade noe annet i kabinettet ditt. For all del, fest den med sølvtape i bunn av kabinettet om du virkelig må.

Det finnes forøvrig også SSD-er i formatet 1,8" og 3,5", men disse er i all hovedsak forbeholdt bærbare maskiner eller bedriftsmiljøer. Som en ekstra liten nisje finner du også enheter som baserer seg på PCIe-grensesnittet som du monterer ved siden av skjermkortet ditt, slik som RevoDrive-produktene.

Dette bør du gjøre:
Monter SSD-en på et trygt sted i kabinettet

Skal du montere SSD-en din i en bærbar maskin? Slik gjør du det

Med SSD-en montert i kabinettet er det på tide å koble den til og gjøre den første oppstarten. Bli med til neste side, så forteller vi deg hvordan.