Til hovedinnhold

Appene vi ikke klarer oss uten

Dette er appene vi i redaksjonen installerer først.

Apper har blitt en svært viktig del av mobiltilværelsen. De er viktige nok til at de kan styre mobilkjøpet, der enkelte ser bort fra en hel plattform for å være sikker på å beholde tilgangen til en bestemt app.

Få også med deg ukens utvalgte apper fra redaksjonen »

Tek-redaksjonens hverdag består for en stor del i å trykke på teknodingser, og å skrive om erfaringene. Med mange nye både mobiler og nettbrett i måneden, utkrystalliserer de viktigste appene seg ganske fort.

Her får du en oversikt over de appene vi ikke klarer oss uten.

I noen tilfeller er listene ganske like. Der flere har samme app tar vi bare med beskrivelse der den dukker opp først. Appen tas med ved navn i påfølgende lister, men der går vi også videre til den fjerde viktigste appen. Lenker til appene finner du under beskrivelsen. I noen tilfeller fins ikke appen på en plattform. Selv om det fins apper som likner har de ofte sprikende funksjonalitet. Derfor lenker vi bare til «originale» apper fra samme utvikler.

Kurts favoritter: Feedly, LastPass og Evernote.

Kurt Lekanger – Fagredaktør mobil:

Kurt Lekanger har ansvaret for nettstedene Amobil.no og Mobilen.no. Han har tilsammen mer enn 20 års erfaring som journalist og redaktør, og har også skrevet og oversatt en rekke bøker om teknologi og fotografering. Han er utdannet markedsøkonom ved BI.

Evernote

Notatappen Evernote er antagelig den appen jeg bruker aller mest, med unntak av Facebook. Evernote synkroniserer notatene dine på tvers av alle enhetene dine, enten det er PC eller Mac, Android, iOS eller Windows Phone.

Noen av versjonene har også støtte for lydopptak samtidig som du tar notater, noe som er utrolig nyttig når du sitter i møter og vil være sikker på å huske alt – eller jobber som for eksempel journalist eller student.

Lastpass

Dette er en av de første appene jeg installerer når jeg får en ny mobiltelefon, nettbrett eller PC. Lastpass husker og lagrer alle passordene dine, og har også funksjoner for å generere sikre passord. Alle passordene krypteres og lagres på Lastpass' servere, slik at du alltid har tilgang til dem. Lastpass for både PC og Android kan automatisk fylle inn passordfelter i nettleseren eller i apper. Men husk å velge et sikkert master-passord – bruker du Lastpass vil nemlig ett passord gi tilgang til absolutt alle passordene dine.

Feedly

Feedly er en app som samler alle nyhetskildene du er interessert i på ett sted – gjerne kategorisert. Nyheter fra en rekke ulike nettsteder fra inn- og utland presenteres i en lekker «mobilavis», og appen lar deg veldig raskt bla gjennom nyhetene ved å sveipe med fingeren over skjermen. Undertegnede bruker appen til å raskt komme ajour med hva som har skjedd i teknologiverdenen om morgenen. Nyheter du vil lese senere, kan raskt merkes på mobilen – og dukker opp i en egen oversiktlig leseliste når du logger deg på feedly.com på PC-en senere.

Niklas' favoritter: Spotify, BaconReader og Twitch.

Niklas Plikk – Fagredaktør Teknofil.no

Niklas er desksjef og fagredaktør for Teknofil.no. Han har studert på Journalistikk-linjen ved Høgskolen i Oslo, og har tidligere jobbet som teknologijournalist for både Dinside Data og ITavisen.no. I tillegg har han vært freelancer for Forskningsrådets nyhetsbrev Verdikt. Han har jobbet for Mediehuset Tek siden juli 2011.

Spotify

Det går ikke en dag uten at jeg fyrer opp Spotify på mobilen min. Mobilappen har blitt stadig bedre i løpet av de siste årene, og jeg elsker den nye Discovery-funksjonen de har implementert, som hjelper meg å finne ny og spennende musikk jeg kan like. At jeg i tillegg kan laste ned flere tusen sanger i offline-spillelister (jeg har sikkert bare et par hundre) gjør dette til en må-ha-app for meg.

BaconReader

Jeg er stadig innom nettforumet Reddit, og jeg var lenge på utkikk etter en god Reddit-app til iPhone-en min. Jeg var innom en håndfull ulike varianter, før jeg til slutt landet på BaconReader. I tillegg til å se lekker ut, har den en rekke smarte snarveier, og også muligheten til å laste inn sider ved hjelp av «Readability». Henger du Reddit er dette appen du bør ha. Den er til og med gratis!

Twitch

Twitch er den desidert største strømmeplattformen for spill i verden, og det går for tiden rykter om at Google-giganten YouTube er ute etter å kjøpe dem opp. Ikke så rart, med tanke på hvor mye personer som meg gidder å bruke på nettstedet deres. I Appen deres kan jeg se alt fra enkeltpersoner spille, til enorme esport-konkurranser rundt omkring i verden, strømmet direkte til enten mobilen, nettbrettet eller TV-en min. Mye nerdemoro i én app.

Øysteins favoritter: Tripadvisor, RuterBillett og CineXPlayer HD.

Øystein Høie – Redaksjonssjef

Øystein har jobbet med teknologi og internett siden slutten av 90-tallet. Han var med å starte opp Hardware.no, stiftet Norges største mobilside Amobil i 2002 og er i dag redaksjonssjef for Mediehuset Tek. Han har en bachelor i markedsføring og ledelse fra Handelshøyskolen BI.

TripAdvisor

Nettsidene til Tripadvisor er geniale når ferien skal planlegges, men det er kombinert med posisjoneringen i mobiltelefonen at tjenesten virkelig kommer til sin rett. I stedet for å måtte planlegge dagen på forhånd, kan du ta alt på sparket. Ved første antydning til sult kan du dra frem mobilen og verdensvant peile deg inn på den lille gourmetrestauranten rundt hjørnet, inn bakgården, opp den lille trappa – steder du aldri hadde funnet på egenhånd. Bildene og anmeldelsene gjør det enkelt å vurdere om stedet vil falle i smak. Og nå oversetter de attpåtil alt til norsk for de som ikke er så stø i fremmedspråkene.

RuterBillett

Jeg kan nesten ikke huske hvordan det var å reise med papirbillett i Oslo. Denne appen gjør det superenkelt å reise kollektivt, og løser alle de små irritasjonsmomentene: Månedsbiletten fornyes aumatisk, du slipper å huske på å stemple billetten og du kan kjøpe flere billetter av gangen når du har venner på besøk. Jeg har riktignok en drøm om noe mer: Stortinget har sagt de vil ha én universal billett for kollektivreiser i Norge. Da må noen kjenne sin besøkelsestid og lage en app som lar deg gå på enhver buss, tog eller ferge i Norge. Det er i alle fall lov å håpe.

Evernote

Jeg kan være et skikkelig rotehode, og kompenserer med å notere alt jeg bør huske på. Før var pulten min fylt opp med post-it-lapper og ark som lå slengt rundt omkring, og alle maskinene mine var fylt med korte tekstfiler som aldri var i synk. Alt fløt – helt til jeg fant Evernote. Nå har det gått halvannet år, og jeg har allerede opprettet 1300 notatfiler (!). Jeg noterer fra møter. Jeg har lagret alle kurs jeg har vært på. Jeg skribler ned artikler og presentasjoner. Jeg deler handlelister og planlegger turer. Har jeg gjort det, er notatet der. Og det finnes på alle enhetene mine, enten det er mobilen, nettbrettet eller PC-en-en. Søkefunksjonen er genial, og med Premium-konto får du så mye lagringsplass at du kan hive inn alt av PDF-er, dokumenter og bilder. Anbefales!

CineXPlayer HD

Denne appen har blitt en trofast venn på lange turer med fly og tog. Før avreise lesser jeg opp nettbrettet med filmer og serier, og sammen med en ekstern batteripakke er alt klart for "binge watching". Spilleren støtter undertekster, spiser alle videoformater du kaster på den og leverer et sylskarpt bilde. Og skulle du ha en iPad som er koblet opp til et bra anlegg eller hodesett, er dette også den eneste videospilleren i App Store som støtter skikkelig lyd – DTS og 5.1 surroundlyd.

Finn Jarles favoritter: Soundcloud, Dropbox og Shazam.

Finn Jarle Kvalheim – Journalist

Finn Jarle er journalist i Amobil.no og Mobilen.no, og ble ansatt i Amobil i 2009. Før det jobbet han i butikkjeden Expert, og var avdelingsleder for tele og data i en av butikkene i Bergen. Han har vært vikar hos ITavisen en periode, og har studert medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Finn Jarle dekker alle sider av telebransjen, men jobber mest med testing av mobiltelefoner og tilbehør.

Soundcloud

Mobiler har alltid vært en kilde til underholdning på farten for min del, og musikktjenesten Soundcloud har etter hvert blitt en favoritt for å finne ny musikk. Appen gir tilgang på alle sporene du har likt på tjenesten, og en løpende strøm av musikk som den tror du vil like. Soundcloud-appen har en litt annerledes vri på lokale spillelister, slik vi kjenner dem fra tjenester som Wimp og Spotify. Her bufres nemlig all musikken du lytter til, og lagres automatisk på telefonen avhengig av hvor stor plass du tillater appen å bruke. Dermed kan man skru på flymodus og fortsatt spille av musikken, så lenge man har vært innom sporet før. Både tjenesten og appen er gratis.

Dropbox

Kabler er irriterende. De blir til floker, de slutter å virke og du har aldri akkurat den kabelen du trenger når du trenger den. For meg som overfører foto og skjermdumper fra mobiltelefoner mange ganger i uken, har en skytjeneste som synkroniserer innhold på tvers av mobiler og PC-er blitt en nødvendighet. Så fort bildet er tatt, ligger det også på PC-en. Det gir både mindre arbeid, og mindre kabelirritasjon. Dropbox er gratis for enkel bruk og små mengder plass, men koster en del om du skal oppgradere til betalt abonnement. I dag fins det gode alternativ fra Microsoft, Google og Apple, men jeg foretrekker å ha skylagringen min hos en litt mindre og uavhengig aktør, og betaler litt ekstra for det. Ulempen er at den ikke fins originalt for Windows Phone.

Shazam

Å høre tidenes låt på høyttalere man ikke selv råder over, uten å finne ut hva den heter, er nesten like irriterende som kabler. Shazam identifiserer musikk ved hjelp av mikrofonen i telefonen eller nettbrettet. På Apples enheter kan den til og med lytte i bakgrunnen, og presentere deg med en hel spilleliste over hva som har blitt spilt rundt deg. Shazam er alltid noe av det første jeg installerer fordi den er veldig fin å ha i bakhånd. Når godmusikken dukker opp kan det fort være for sent å laste ned en app som finner ut av hva du hører på. Appen fins i gratis og betalt utgave for alle mobilplattformene.

Få også med deg ukens utvalgte apper fra redaksjonen »

Mer om
annonse