Guide

Slik unngår du at mobilen overvåker deg

Det har kommet fram i lyset at telefoner fra både Apple og Google på hver sin måte lagrer dine geografiske fotspor.

Du trenger ikke være paranoid for å føle deg ukomfortabel med det. Her viser vi deg hvordan du deaktiverer sporingen.

Google

Når du setter opp Android-telefonen din for første gang, blir du spurt om du vil bruke Googles lokasjonsservice, som blant annet skal gi mer relevante søk når du bruker Googles søkemotor.

Når du svarer ja på denne meldingen, starter imidlertid også innsendingen av posisjonen din til Google. Ifølge en analyse gjort av sikkerhetsekspert Samy Kamkar sendes posisjonsinformasjon flere ganger i timen, og selv om dataen er addressert med et tilfeldig ID-nummer er det mulig å analysere dataen og sette informasjonen i sammenheng med enhet og bruker.

Telefonen lagrer også posisjonen din lokalt, men bare de 200 siste Wi-Fi-antennene du har hatt kontakt med og de 50 siste mobil-basestasjonene. Informasjonen er kryptert, og er derfor ikke så lett å få tak i.

Dersom du vil unngå at Google får denne informasjonen fra telefonen din, må du deaktivere Googles lokasjonsservice. Dette gjør ved å gå til "Innstillinger" og "Personverninnstillinger", og deaktiverer "Del med Google"-haka.

Du har da Googles ord på at de ikke mottar posisjonsinformasjon fra telefonen din. Også den lokale loggføringen skal opphøre om du deaktiverer denne tjenesten.

I iTunes kan du aktivere kryptering.

Apple

I iPhone og iPad med iOS 4 kan du ikke uten videre slå av sporingen. Imidlertid sier Apple at de ikke kan identifisere enheter eller brukere ved hjelp av denne informasjonen, og ingenting tyder foreløpig på at de kan det.

Imidlertid kan hvem som helst med tilgang på PC-en din eller mobilen din finne ut hvor du har vært og når du har vært der. Denne informasjonen ligger nemlig ukryptert som sikkerhetskopi på PC-en så vel som i mobilen.

Å kryptere sikkerhetskopien kan du gjøre enkelt ved å huke av for dette i iTunes, slik skjermskuddet til høyre viser.

I selve telefonen er det ikke like lett å få tak i filen, fordi telefonen må "jailbreakes" først for å få tilgang på alle filene. For å sikre mobilen kan du imidlertid skru på kodelås ved å gå til "Innstillinger", "Generelt" og "Kodelås".

Dette hindrer imidlertid ikke Apple i å få vite posisjonen til telefonen din, men såvidt man vet er denne informasjonen helt anonym.

Les også
Sporingsapp finner intetanende jenter på byen
Les også
Apple blir saksøkt av 27 612 iPhone-brukere
Les også
D-Link DCS-930L sender bilder til mobilen din
Les også
Navionics Marine: Europe HD
Les også
Apps til bilnavigasjon
Les også
Slik fungerer GPS
Les også
Ikke tabu å ta med mobilen på do
Les også
Nå er det slutt på iPhone-overvåkning
Les også
TomTom solgte trafikkdata
Les også
Slik sporer iPhone deg
Les også
Apper avlytter deg
Les også
Snart kan du GPS-spore barna
annonse