Til hovedinnhold

Monter parabolen selv

Monter parabolen selv

Har du bestilt parabol til huset eller hytta, må tallerken og mottaker monteres. Operatøren kan gjøre dette for deg, men i flere tilfeller kan du gjøre jobben selv og spare penger.

Så mye sparer du

Om du for eksempel bestiller en parabol fra Canal Digital, kan du velge å ikke få pakken ferdig montert. Gjør du jobben selv får du 798 kroner i rabatt.
Les også: Er parabol eller RiksTV billigst på hytta ?
Går du for en hyttepakke fra Viasat sparer du 800 kroner dersom du gjør jobben selv, og samme tilfellet er om du allerede er kunde og ønsker en ekstra parabol på hytta eller fritidsboligen.
Satsene nevnt ovenfor gjelder for standardinstallasjoner. Ved spesielle tilfeller der monteringen er utenom det vanlige vil prisen være desto høyere, og du sparer desto mer om du tar monteringen selv.

Les også: Her er triksene for billigere hytte-TV.

Hvor skal parabolen stå?

En enkel måte å sjekke retningen på parabolen er å gå inn på nettsiden www.dishpointer.com og taste inn gateadressen din. Da får du opp et satellittbilde over huset og området rundt, eller et Google Map kart dersom satellittfoto ikke er tilgjengelig.

Når du har tastet inn adressen din og funnet område der du bor, kan du zoome inn og detaljert se hvor parabolen må peke. Velg  Sirius for Viasat og Thor for Canal Digital. Under bildet står det en del informasjon, deriblant Elevation og LNB screw, som du bør skrive ned. Dette er informasjon du får bruk for senere når du skal installere parabolen. 

En annen viktig faktor når du har sjekket hvor parabolen skal peke, er å ta turen ut for å påse at det ikke er noen fysiske hinder for fri sikt. Det betyr alle hinder som er i veien i en vinkel på 20 grader, eller cirka 4 meter opp per 10 meter. 

Eksempler kan være høyre trær, høyblokker, fjell eller andre forstyrende elementer som hinder signalene fra å nå din parabol.


Verktøy som redder dagen: Satbeeper

Denne lille enheten er uvurderlig å ha når du skal montere anlegget selv. Den fungerer ved at du tar kabelen som kommer fra dekoderen og kobler denne inn på Satbeeperen.
Videre kobles Satbeeperen opp i inngangen på parabolhodet.
Når den er koblet til riktig vil apparatet starte å pipe. Denne lyden hjelper deg å stille inn parabolen. Lyden avtar etter blir sterkere ettersom hvor nære du er å få inn signalene maksimalt.
Når Satbeeperen piper på sitt mest intense vet du at du har truffet satellitten perfekt. Usikker på hvordan du monterer en parabol?
Les vår steg for sted guide.

Monter parabolen selv del 2

Vi har anskaffet en parabolpakke med en HD-PVR fra Viasat, og skal vise deg hvordan du steg for steg setter opp skåla og justerer inn riktig posisjon. Det kan forekomme forskjellige løsninger på de forskjellige skålene, men generelt er grunnprinsippet likt.

Før du bestiller deg en parabolantenne kan det være greit å sjekke ut litt hvor du skal montere den, hvilken retning den skal peke og ikke minst om det står hindringer i veien – parabol er avhengig av fri sikt for å treffe satellitten som sirkler cirka 39 400 kilometer unna deg.


Verktøyet som trengs

I pakken vi skal montere har du behov for noe verktøy. Vi brukte en skralle med 10- og 13 millimeter pipe, en 13 millimeter fastnøkkel, en hammer, en nokså stor stjerneskrutrekker, vater og en skarp kniv.

Utenom dette hadde vi også kjøpt med en Satbeeper. Dette er en liten men praktisk følgesvenn når du skal finstille parabolen. Den fungerer ved at du setter kabelen fra dekoderen inn i Satbeeperen og videre opp i parabolhodet. Da kommer det frem en pipelyd, som blir lysere og mer intens desto nærmere du er å treffe satellitten. NB: Ikke ta lydproppen som medfølger i øret. Lyden er intens og HØY, slik at du får en ubehagelig opplevelse dersom du setter denne i før du kobler til.

Montering av parabolen steg for steg

Som vist på bildet følger det med alt du trenger av bolter og ledninger. Vi starter med å ta opp festeanordningen og legge inn to firkantede skiver med gjenger i midten i hver sin slisse på festet.

Videre tar vi frem skåla og setter festeanordningen på baksiden av denne. Sett inn skruene fra forsiden av skålen, gjennom festet og fest mutteren på baksiden. Det er utformet rom til disse i plasten, slik at du ikke trenger å holde igjen mutteren mens du skrur fast fra forsiden av skåla.

Pakk ut parabolhodet og ta frem "bommen" som skal holde hodet ut i fra skåla. Ta frem klemmen som festes på oversiden av hodet og skru fast slik at hodet ikke vrir seg. NB: På Dishpointer fikk du opplyst LNB screw, i vårt tilfelle var det 3,6 grader. Når du ser på festet har den en linje på seg, samtidig som hodet har en pil med graderingsstreker på hver side. Skru hodet fast en graderingsstrek til høyre for midtpilen.

Ta bommen med hodet festet og monter denne fast i skålen. I vårt tilfelle er det et klipssystem, slik at det bare er å presse den på plass til du hører et klikk.

Ifølge bruksanvisningen skal vi begynne med festebøylen til parabolen, men vi tok og festet klemmefestet bak på parabolen først. Denne festes med en bolt på hver side til de skivene vi satt inn i festet på begynnelsen. Her trenger du en skralle med 10 millimeter pipe. På klemmefestet er det også en tallskive, som viser hvor mye helling du stiller inn skåla på. Sett denne til omtrent det du fikk opplyst som Elevation på Dishpointer. I vårt tilfelle 22 grader.

Så tar vi frem røret som parabolen skal festes på og fester to to horisontale støtebenene til med en gjennomgående skrue og bolt. Her trenger du en 13 millimeter på skralla og en 13 fastnøkkel for å stramme til.
Når du har satt sammen festet, begynner jobben med å skru denne fast til for eksempel husveggen. Her er det viktig at du er nøye og passer på at røret er i vater både horisontalt og vertikalt. Dette gjør jobben lettere med å justere inn skålen etterpå betraktelig. NB: Vertikalt kan du i verste fall kompensere med gradskiven på parabolen, men horisontalt må den være i vater.

Veggfestet skrues fast med skikkelige treskruer og en 13 millimeter skralle.

Monter parabolen selv del 3

Når rørfestet er på plass kan du hente frem parabolen og da med motstykket til rørklemmen, skiver og vingemuttere. Bøylen smettes igjennom den ene halvparten av festet som sitter på parabolen og legg på motstykket på den andre siden av røret. Sett skivene på skrueendene som peker mot veggen og skru fast festet med vingemutterne.

Det er viktig at du ikke strammer mer enn at du fortsatt kan justere skåla alle veier. Det er nemlig ikke sikkert du treffer riktig på retningen første gang.
Juster skålen slik at gradeskiven står på samme verdi som "Elevation"-verdien du fikk oppgitt på Dishpointer. Bruk gjerne et hus eller annet landemerke som referanse for å sikte inn retningen.

Så kan du ta frem de to 20 meter koakskabelrullene som medfølger. Den ene enden er det en ferdig påsatt kobling, mens den andre enden er løs. Den andre tilkoblingen ligger med i pakken. Fest den ferdige enden til en av inngangene på parabolhodet, i dette tilfellet et quadhode med fire utakk.

Tre den løse enden gjennom bommen og ut på baksiden av parabolen. i vårt tilfelle trenger du å strekke to like ledningen inn til dekoderen, fordi det er en PVR-modell (* Se del 4 for forklaring på hvorfor).
Strekk ledningen inn til der du har dekoderen og fest kabelen med de medfølgende kabelklipsene.

Når du har kommet frem til dekoderen er det på tide å sette på den andre tilkoblingen. Her er det viktig at du er nøye. Ta kabelen og kutt av det første laget med isolasjon (hvit). Det er viktig at du ikke skjærer av det sølvfargede belegget på innsiden av isolasjonen.

Brett den sølvfargede lederen bakover slik at den neste hvite isolasjonen kommer til syne.
Skjær forsiktig av cirka en centimeter av denne på isolasjonen.

Da kommer den kobberfargede midtlederen til syne. Ta den medfølgende tilkoblingen og stikk kabelen med kobberlederen først igjennom tilkoblingen. Skru tilkoblingen nedover kabelen slik at lederen kommer til syne på den andre siden. Det er viktig at sølv- og kobberlederen ikke komme i kontakt med hverandre.

Monter parabolen selv del 4

Skru på dekoderen og sett i gang installasjonsprosessen. Nå er sannhetens time kommet og du får beskjed om parabolen er justert riktig eller ikke.

Velg riktig land og på neste side får du opp valg av LNB. I vårt tilfelle har vi en PVR og velger derfor type Universal og antall 1*.

Neste side viser frekvens og polarisasjon, trykk ok og gå videre i installasjonen.
Så kommer neste skjermbilde opp som viser om du har truffet med justeringen din eller ikke. Signalkvalitet og styrke bør ligger så nærme 100 prosent som mulig.

Gitt at du har bommet lar du dekoderen stå på og går tilbake til parabolskåla med Satbeeperen i hånden. Koble fra kabelen som sitter i parabolhodet og skru denne fast i Satbeeperen som videre settes opp i parabolhodet. Da skal enheten begynne å pipe.

Vri på skålen slik at du hører pipelyden blir mer intens og hyppig. Det er sjeldent mye justering som skal. Prøv først å juster skåla litt til høyre og venstre. Stopp der beeperen slår ut kraftigst og juster høyden til beeperen gir maks utslag. Dekoderen går ikke videre med installasjonen før du treffer Sirius-satellitten. Stram parabolen godt fast der utslaget er sterkest.

*Dette fordi PVR-en trenger to signaler, både for å kunne ta opp en program mens du ser på et annet, men også benytter dekoderen begge kildene når den bytter kanal for at prosessen skal gå fortere. Om du kobler til kun et signal på denne dekoderen vil nemlig annenhver kanal bli svart når du bytter kanal.

Når installasjonen er gjennomført er det bare å sette seg tilbake i godstolen og nyte neste film, eller kanskje et spennende oppgjør i det pågående verdensmesterskapet i fotball.

annonse