Tek.no

Guide Hjemmekinoskolen – Del syv

Vi viser deg veien i lydjungelen

Nøyer du deg med en lydplanke, eller vil du ha taket og rommet fullt av høyttalere?

25 Feb 2015 15:55

Rimelige oppsett

Dette er syvende og siste del i vår store serie Hjemmekinoskolen. Før du leser videre, bør du få med deg de første delene:

Lyd er den andre grunnsteinen i en hjemmekino, og er etter vårt syn like viktig som bildet. Når du skal velge lydanlegg beveger du deg inn i en verden der tusenlappene kan fly fort som flint. Du kan ta i bruk alt fra et vanlig stereo-oppsett til avanserte multikanalsoppsett. Her flyttes grensene hele tiden, men du kan gjerne si at du med 5.1-lyd vil være veldig godt dekket. Skal du ha en litt større hjemmekino eller bare føler at du må ha flere kanaler, kan du gjerne titte på 7.1 og høyere.

Hver kanal krever en egen høyttaler og en egen forsterkerkrets, og i tillegg kan du godt ha flere høyttalere som kjører det samme signalet, alt kommer an på størrelsen og oppsettet ditt.

Vi synes det er viktigere med god lyd enn flest mulig kanaler. Er du på et begrenset budsjett er det ingen grunn til å sikte på et 22.2-oppsett, da kan 5.1 holde i massevis.

Har du sære ønsker med tanke på hvilke lydformater som skal støttes er det en god idé å finne utstyr som støtter nettopp de formatene du er ute etter.

En litt dyrere lydplanke fra Samsung.

Det enkle og rimeligste: Lydplanke

Sammen med at flatskjermene inntok TV-markedet kom det også et annet nytt produkt på banen, nemlig lydplankene. Dette er en lang og slang høyttaler som legges horisontalt under eller over TV-en din. Den kan festes på veggen, eller legges på bordet foran, her er mulighetene mange.

Det fine med lydplanker er at de inneholder alt det grunnleggende man trenger for å jekke opp TV-lyden mange hakk. Gi den strøm og et innsignal, så ordner den absolutt alt selv.

Inne i lydplanken er det gjerne en hel serie med høyttalerelementer, passende forsterkerkretser og styringselektronikk med det du trenger av dekodere for signalet.

Lydplankene fungerer gjerne som de tre frontkanalene i 5.1-oppsett, altså venstre front, senter og høyre front. Det finnes også de modellene som byr på et virtuelt 5.1-miljø, ved å peise ut lyd som skal fremstå som den kommer bakfra og dermed gi litt romfølelse i det hele.

Den store utfordringen her er at lyden til tider kan bli litt tynn, men her redder plankene seg ofte inn med at de kommer med egne basskasser. Til enkelte lydplanker finnes det også egne basskasser som du kan kjøpe ved siden av, som er utviklet nettopp for den planken du har.

Stereoanlegg kan fungere som et grunnleggende lydsystem. Foto: Shutterstock

Litt ekstra: Stereoanlegg

Vil du gå litt opp hadde vi satset på et vanlig stereoanlegg. Nå er ikke ett hvert stereoanlegg bedre enn en lydplankeløsning. De råeste plankene spiller fletta av de kjipeste stereoanleggene, men med et stereoanlegg har du virkelig mange muligheter. Foruten ferdige pakker kan du også kjøpe en rekke med løse produkter.

Stereo krever to høyttalere, men til gjengjeld kan de være både store, små eller noe midt i mellom. De kan stå på gulvet, på stativer eller henge på veggen. Her er det i stor grad opp til egne preferanser.

I tillegg til høyttalere trenger du noe som kan fore dem med lyd, og det enkleste her er å velge en integrert forsterker som du forer med lydsignal fra TV-en eller fra mediakilden din. Skal du gjøre det litt mer avansert finnes det integrerte forsterkere med en innebygget radio – receivere. Skal du ha enda mer bygget inn finnes det også enheter med DVD- og Blu-ray-avspillere, og dermed kan du få alt i en pakke.

Går du andre veien er det ikke noe i veien for å dele opp med med en egen forforsterker, tokanals effektforsterker eller to monoblokker og så alt du trenger av lydkilder. Dette er dog for spesielt interesserte, og koster gjerne en god del.

Les også

Loading
annonse

Dagens beste tilbud

I samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no
Loading