Til hovedinnhold

Hvorfor har kameravesken feil størrelse?

Å kjøpe feil kameraveske
Når man kjøper sitt første speilreflekskamera, kjøper man samtidig en kameraveske som har plass til det utstyret man kjøper. Hvis man bare kjøper kameraet og ett objektiv, finnes det et hav av kompakte vesker å velge mellom, og kameraet glir lett ned og opp av disse, og de er lette å ha over skulderen. Men etter kort tid, får du antakelig lyst på mer utstyr, og kjøper et nytt objektiv, eller kanskje en blits – som du ikke får plass til i bagen din.

Hva gjør du da? Jo du kjøper en ny kameraveske som har plass til alt utstyret du nå har, og så pensjonerer du den gamle, eller gir den til lillebror som har litt mindre utstyr enn deg.

Det samme gjentar seg kanskje enda en gang, og du sitter der med en god samling med kamerautstyr, og en romslig veske som har plass til alt. Lillebror har gitt sin gamle fotoveske til loppemarkedet, og får nå din gamle veske som også har blitt for liten.

Så kommer problemet, nemlig at den nye vesken er så stor, at når du bare skal ut en liten tur, så blir den for stor. Dessuten, da du kjøpte den, så tenkte du ikke på at en så stor veske er tung å bære over skulderen i lengre tid. Kanskje du skulle kjøpt en ryggsekk i stedet?

Et annet scenario er at du forutser noe av dette, og kjøper deg en større veske til å begynne med, så du slipper å bytte hver gang du kjøper mer utstyr. Da vil du gå og irritere deg over at du må dra på en stor veske til lite utstyr, og det hele blir drass, og du ender med å enten kjøpe mer utstyr før du trenger det, eller kjøpe en mindre veske også.

Jeg var på det samme kjøret en god stund. Først hadde jeg en alt for stor kameraveske. Den var fin på tur i storbyen for det var plass til walkman drikkeflaske, kortstokk og andre nødvendigheter i den, men til fotoutstyr ble den for stor. Derfor kjøpte jeg en mindre som hadde plass til et kamerahus med standardzoom, en liten 50mm f/1,8 og to ekstra filmer. Den gamle veska ga jeg til lillebror.

Så fikk jeg mer utstyr og skulle på tur til Afrika. Da måtte jeg ha med meg alt utstyret, samtidig som det skulle være godt å bære, så jeg kjøpte en veske med mye plass, som kunne bæres som en stor rumpetaske med både skulder- og livrem. Dermed var den grei å bære å lett å komme opp i.

Men da jeg kom hjem, oppdaget jeg at den lille ofte var for liten, og den store vanligvis var for stor, så da måtte jeg kjøpe enda en. Det var en såkalt ”sling pack”, en ryggsekk med bare en skulderstropp. Fordelen med det er at man har den på ryggen, samtidig som den er lett å svinge rundt å ta ting ut av. Den har plass til kamerahus med standardzoom, pluss to andre enheter (objektiver/blits), samt filter, batterier, minnekort osv.

Så hva er moralen her?
- Hvis du har mye utstyr, trenger du mange kameravesker av forskjellig størrelse, så du alltid har en som passer. Ellers vil du bare irritere deg over at det er feil størrelse på den du har.
- Hvis du kjøper en ny kameraveske av annen størrelse, behold også den gamle.
- Pass på at du kjøper noe du orker å bære på. Alt for mange speilreflekskameraer blir liggende igjen hjemme fordi eieren ikke orker å bære på dem.
- Kameravesker er ikke dyre i dag. Du kan faktisk kjøpe ganske mange for prisen av ett billig objektiv, så det er egentlig ikke penger å spare på å være gnien på dette området. Du vil bli en mye lykkeligere fotograf hvis du har noe passende å bære i.

Ta det fra en som har prøvd – og feilet.

Erik Faarlund
Redaktør

annonse