Guide

Elektronikkens verden – Del 2

Introduksjon

Denne guiden ble først publisert 30. august 2006.

Etter å ha lest den første delen av denne guiden, vil du forhåpentligvis ha opparbeidet deg en generell kompetanse for hvordan de mest vanlige komponenter innenfor elektronikkens verden fungerer.

En motstand fungerer som en brems i en elektrisk krets, mens en diode kan lage en total sperring eller avgi et lite lys. Transistoren er en av teknologiverdens viktigste oppfinnelser, og fungerer som en elektronisk bryter. Kondensatorer kan lagre spenning og avgir dette i et stort støt, og Ohms lov forteller deg samspillet mellom spenning, strøm og motstand.

Den første delen av denne guiden finnder du her

Med denne lærdommen friskt i minne er det på tide å ta den i bruk. Vi har forklart hvordan hvert enkelt komponent fungerer, nå er det på tide å sette dette i system.

Vekselspenning er det du har i veggen hjemme hos deg. Her forteller vi deg akkurat hva dette er, og hvordan man behandler vekselspenning i elektroniske kretser.

Enveislikeretter er den enkleste kretsen du kan lage for å snu vekselspenning til likespenning. Den har derimot noen store ulemper.

En elektronisk bryter som styres av temperaturen. Denne skal du nå lære å bygge i denne guiden.

Helbølgelikeretteren unngår disse problemene og sørger for at du får utnyttet spenningen maksimalt.

En temperatur- eller lysstyrt bryter er en enkel krets det er morsomt å lage. Med et par grunnleggende komponenter kan alt fra gatebelysning til varmekablene på badet ditt kontrolleres.

En strømforsyning sørger for at alle elektroniske gjenstander får den spenningen de skal ha. Alt fra telefoner til kjøleskap livnærer seg nettopp ved hjelp av en slik enhet. Vi viser deg hvordan du bygger en grunnleggende strømforsyning som kan brukes til mye.

I den tredje og avsluttende delen av denne guiden, som publiseres om en uke, skal vi se på hvordan slike kretser kan fungere som digitale maskiner.

Bla om til neste side, så starter vi med å fortelle deg hva vekselspenning er.