Til hovedinnhold
GuideNettleserguiden – april

Ytelsestest av Vivaldi

Holder godt følge med konkurrentene

Introduksjon »

Nettleseren er blitt vårt viktigste verktøy, både til jobb og fritid. Den foreligger imidlertid stadig i nyere versjoner, og med tanke på alt som skjer med både webstandarder, ytelsesoptimaliseringer og sikkerhetsoppdateringer er det viktig å følge med i timen.

Selv om en nettleser er raskest én måned, betyr det bare at konkurrentene dens er enda mer giret på å ta over plasseringen i neste runde. Små ytelsesforskjeller her og andre der, det betyr i sum en mer effektiv surfeopplevelse for deg.

Vi skal heller ikke glemme at det finnes langt flere nettlesere der ute enn «de fire store» som er Chrome, Firefox, Edge og Opera, så hver måned tar vi med oss en utfordrer inn i varmen som vi gjennomgår både funksjon og ytelse for.

Denne gang er norske Vivaldi månedens utfordrer, elleve måneder etter at den sist var innom oss for en ytelsestest og kun et par dager etter at den ble lansert i versjon 1.0!

Se ytelsesmålingene av Vivaldi på neste side »

Vivaldi – en klassisk moderne nettleser

Det er ikke til å komme bort fra at brukerne som trivdes med Opera 12 fikk seg en kalddusj da selskapet fjernet den ene funksjonen etter den andre i overgangen til «nye» Opera. Men, nå er det faktisk ingen grunn til å bruke en utdatert nettleser med sikkerhetshull og – som vår nettleserguide også viste – svært treg motor lenger!

Vivaldi beskrives som en «klassisk moderne» nettleser, og skal ha samme fokus på funksjoner og tilpasningsmuligheter som gamle Opera 12 hadde, samtidig som den skal levere på hastighet. Mens Opera 12 i sin tid benyttet en egenutviklet nettlesermotor kalt Presto, som la beslag på over 100 årsverk og krevde store ressurser, rapper Vivaldi-teamet like så godt Chromium-motoren fra Google (den samme som benyttes i Chrome). Slik kan Vivaldi-teamet fokusere på funksjoner fremfor noe annet og la andre ta seg av rendering av nettsider og støtte for nye webstandarder.

Vivaldi er utviklet av flere av ildsjelene som ga oss Opera frem til og med versjon 12. Ja, faktisk er også hovedmannen bak Vivaldi-prosjektet samme kar som i sin ungdom var med på å gi opphav til selskapet Opera, nemlig Jon von Tetzchner.

Nettleseren som tilpasser seg deg

Dette er bare noen av mulighetene og funksjonene Vivaldi byr på:

Her er Vivaldi. Legg merke til adresselinjen i bunnen (valgfritt). Også fanene kan flyttes dit du vil ha dem.

Fargetemaer: Noe av det første vi la merke til med Vivaldi var at fargetemaet i nettleseren automatisk endres etter fargene til nettsiden du besøker. Besøker du Tek.no, får du altså en Tek-grønn menylinje, mens ap.no gir en sort menylinje og vg.no gir rød menylinje. Dette kan tilpasses hvis du vil ha det annerledes, og vi har stor sans for muligheten til å blant annet velge hvitt eller sort fargetama. Microsofts Edge er oss bekjent eneste andre nettleser som tilbyr dette, men Edge er nok ikke et alternativ for proff-brukere, som Vivaldi gjerne vil appellere til.

Fri plassering av adresselinje og faner: Ikke minst lar Vivaldi deg legge adresselinjen i bunnen av nettleseren, og fanene, de kan du legge både i bunn eller til venstre/høyre. Sistnevnte er veldig hendig med dagens brede skjermer!

Her har vi stablet tre faner oppå hverandre. Holder vi markøren over stabelen vises en forhåndsvisning av alle sidene.

Stable faner: Enda en nyttig funksjon er at du kan dra faner over hverandre for å lage en stabel. Det er praktisk hvis du pleier å ha veldig mange faner oppe samtidig. Du kan for eksempel gruppere nyhetsnettsteder i én fane, og andre typer nettsteder i en annen. Når du holder markøren over en fanestabel vises en forhåndsvisning av alle nettsidene som ligger i stabelen. Du har også forhåndsvisning av nettsider i de andre fanene, selv om de ikke tilhører en stabel.

Fargetemaet endres etter hvilken nettside du har oppe. TIl venstre ses et web-panel, denne gangen med VG oppe.

Surfeøkter: Alle fanene du har oppe kan lagres som en økt, slik at du lett kan hente opp igjen det samme faneoppsettet senere.

Web-paneler: Paneler viser en nettside som en smal stripe til venstre for hovednettsiden du surfer på. Kjekt hvis du for eksempel vil ha Twitter-feeden eller Facebook-oppdateringene lett synlige hele tiden, eventuelt det skjer noe spennende i nyhetsbildet du vil følge med på.

Notatblokk: Med notatfunksjonen kan du merke tekst på nettsider og lagre disse som notater, som blir tilgjengelig via Notat-knappen i en egen knapperad til venstre i nettleservinduet.

Nettleseren har ellers veldig mange innstillingsmuligheter og muligheter for personliggjøring. Med musebevegelser («gestures») kan du utføre ulike operasjoner ved å bevege musen på bestemte måter samtidig som du holder høyre museknapp eller Alt-tasten nede.

Det må også nevnes at en integrert epost-leser er på vei til Vivaldi. Til vårt søsternettsted Digi.no forteller Vivaldi-sjef Jon von Tetzchner at de slettes ikke ser bort fra at en mobilversjon av nettleseren dukker opp i fremtiden.

Vi har sjekket hvilke funksjoner Chrome, Firefox, Opera, Edge og Vivaldi byr på:
Se sammenligningstabellen »

De fire store

Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om siden alle som måler dette har forskjellig datagrunnlag. Likevel er det som regel Chrome som stikker av med seieren.

Dette har vi også merket på våre egne sider, hvor ganske nøyaktig halvparten av dere bruker Chrome (foran 25 prosent Safari og 9 prosent Firefox, om en ser bort fra plattform).

Chrome, søkegiganten Googles nettleser som for øyeblikket foreligger i versjon 49, har i løpet av sine syv år på markedet rukket å bli favoritten blant leserne på Tek.no. Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som integreres godt mot nevnte selskaps e-post og «bare fungerer».

Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren er frempå når det gjelder nettstandarder, som HTML5. Det skal likevel nevnes at Chrome er en skikkelig energikrevende skapning, så om du vil ha lang batteritid på din bærbare pc bør du kanskje vurdere en konkurrent.

Firefox, som nå foreligger i versjon 45, kommer fra Mozilla og har vært på markedet i en årrekke. Denne var lenge en favoritt blant de mer erfarne brukerne, og selv om den var den nettleseren som i sin tid var starten på fallet for Internet Explorer har den i senere tid måtte se seg forbigått av Chrome hva gjelder popularitet og utbredelse. Til Firefox får du likevel en utrolig mengde med utvidelser, noe som kan være veldig nyttig for deg som omtrent bare lever på webben.

Opera, nå i versjon 36, er det norske alternativet, og er du patriot er det Opera du velger – til tross for den uavklarte situasjonen selskapet befnner seg i for tiden. Denne nettleseren er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der har PC-versjonen en brukerandel på rundt én prosent. Her i Norge er den imidlertid noe mer populær. Opera satser dessuten aller mest på sine mobile nettlesere, som vår test viste kunne hjelpe deg med å kutte dataforbruket ditt med omtrent 80 prosent.

Microsoft Edge er fra og med Windows 10 Microsofts standardnettleser. Håpet er uten tvil at denne ferskingen (til tross for at versjonsnummeret viser 25) på sikt skal stjele tilbake noen av brukerne som de siste årene har forsvunnet over til konkurrentene. Microsoft har lovet å oppdatere nettleseren med ny funksjonalitet allerede, blant annet med sårt tiltrengte nettleserutvidelser. Edge kan ikke lastes ned som en selvstendig nettleser, men følger Windows 10 og oppdateres gjennom «Windows Update».

Denne er raskest »

Topp HTML5-støtte

Gjennom testen må vi huske på at Vivaldi benytter nøyaktig samme nettlesermotor som Chrome og Opera, altså «Chromium». Derfor forventer vi ikke veldig store forskjeller mellom disse nettleserne i de rene ytelsestestene.

Første test ut i vår nettlesermåling er kalt HTML5Test. Denne analyserer nettleserens HTML5-støtte for å finne ut hvor mange av funksjonene i denne svært viktige standarden som støttes.

Vivaldi kjører på samme nettlesermotor som Chrome og Opera. Alle disse tre gjør det godt i HTML5-testen.

Dermed sitter vi igjen med et resultat som premierer nettlesere som ikke bare støtter viktige standarder, men ligger helt i tet med utviklingen. I tillegg til å sjekke de offisielle HTML5-målene undersøker HTML5Test nemlig også noen av de eksperimentelle HTML5-funksjonene som ennå ikke er på W3C-organets offisielle liste.

Som ventet holder det Chromium-baserte trekløveret sammen. Vivaldi, Chrome og Opera kan alle krysse av for svært god HTML5-implementering.

Det overrasker mer at de to andre, også mye brukte nettlesere Firefox og Edge, fortsatt har store mangler på dette området. Her har ikke noe skjedd siden januar til tross for at i det minste Firefox har fått flere oppdateringer siden.

De to ligger et godt stykke bak ledertrioen, men der Firefox i det minste fortsatt har visuell kontakt med teten, ligger Edge faretruende langt bak – akkurat som tilfellet var med siste versjon av Internet Explorer. Her har Microsoft altså svaret på hva de bør sette utviklerne sine til de neste månedene frem til Edge foreligger i ny versjon til sommeren.

En sak er hvilket innhold en nettleser kan vise og hvordan det blir presentert, men nesten like viktig er det å finne ut hvilken nettleser som er raskest. For å finne ut dette starter vi opp Kraken, den første av våre tre ytelsestester.

Kraken er en JavaScript-test laget av Mozilla, som for øvrig er selskapet som står bak Firefox.

«Kraken» måler JavaScript-ytelse.

Kraken-testen bød på tampen av fjoråret på en skikkelig overraskelse: Edge, arvtakeren til Internet Explorer, gikk fra en desidert sisteplass og inn på det øverste trinnet på podiet. Siden har Edge falt noe tilbake, men Microsoft skal likevel ha skryt for å ha gitt sin nye nettleser et solid løft i JavaScript-ytelse.

Denne gang, som ved vår siste måling i januar, er det Chrome som kaprer seieren. Det skjer rett foran snuta på ferske Vivaldi, og ikke overraskende følger også Opera hakk i hel.

Det er uansett så tett i toppen nå at den eneste nettleseren som skiller seg ørlite fra de andre er Firefox – uten at denne målingen skulle føre til panikk i Mozilla-leieren akkurat!

«Octane 2.0» måler JavaScript-ytelse.

Vi har enda en JavaScript-test igjen. Mon tro om Chromium-trioen har klart å hente igjen gapet opp til det gode JavaScript-resultatet Edge ga oss her i januarmålingen.

Octane måler som nevnt også JavaScript-ytelse og er den nyeste testapplikasjonen fra Google, som altså står bak nettleseren Chrome.

Chrome klarer imidlertid ikke å slå Edge ned fra tronen. Faktisk lykkes ikke Google-nettleseren en gang i å hindre at Edge drar ytterligere i fra.

Vi skal ikke mer enn elleve måneder tilbake i tid før daværende Internet Explorer 11 lå nesten 50 prosent bak Chrome 42 i JavaScript-ytelse. I dag ligger Edge 11 prosent foran Chrome 49 i denne testen!

Jevnt over i våre to JavaScript-målinger lå vår venn Vivaldi hakket bak Chrome da vi testet en svært tidlig versjon av nettleseren i mai 2015. Dagens versjon 1 ligger fortsatt bak Chrome, men nå skiller det enda mindre mellom de to.

Vi merker oss at Firefox ligger litt bakpå når det kommer til JavaScript-ytelsen i de to foregående målingene, men om det er noen merkbar forskjell mellom denne og de Chromium-baserte nettleserne i det daglige tviler vi på.

Det gjør strengt talt ikke noe at Edge spiser minne til frokost, om du først har det tilgjengelig. Men, maskiner med svært lite minne bør se seg om etter en annen nettleser, for eksempel Firefox.

I dag har de fleste stasjonære maskiner godt med minne. Derfor er det ikke nødvendigvis en dårlig ting at nettleserne utnytter den hukommelsen som likevel er tilgjengelig for å gjøre nettsurfingen både så smidig og raskt for deg. Vi liker likevel å teste minnebruken for de ulike nettleserne da det erfaringsmessig er store forskjeller mellom dem. I tillegg har ofte ikke bærbare datamaskiner ubegrenset minne å rutte med.

Vi tester minnebruken ved 30 åpne faner, i tillegg til 5 åpne faner, og det er ingen tvil om at det er ved førstnevnte antall forskjellene mellom nettleserne kommer best frem. Tendensen er likevel klar, nettleserne som er glad i minne ditt er det uavhengig av hvor mange faner du åpner.

Ved vel 30 åpne faner, som kanskje er litt flere enn hva den jevne bruker håndterer, forteller grafen oss at forskjellen mellom «flinkingen» Firefox og verstingen, Edge, er hele 270 prosent. I desember, før Edge ble oppdatert fra versjon 20 til versjon 25, skilte imidlertid massive 314 prosent mellom Firefox som mest sparsommelig og Edge som den mest minnesultne nettleseren.

Ikke bare er Edge en skikkelig versting ved 30 faner, men også ved moderate fem faner bruker Microsofts nettleser dobbelt så mye minne som Firefox – som er flinkest i klassen også her.

Microsofts utviklere har uansett en formidabel oppgave å bryne seg på om de vil at nettleseren deres skal appellere til de med rimeligere maskiner og hindre en fortsatt strøm av brukere til alternative nettlesere.

Vivaldi viser at den trenger litt mer minne enn sine Cromium-baserte brødre. Det er likevel ikke spesielt rart, tatt i betraktnng alle funksjonene og mulighetene denne proff-nettleseren byr på ut av boksen i forhold til Chrome og Opera.

Den siste ytelsestesten, Peacekeeper, tester HTML5-ytelsen. HTML5 er en teknologi som brukes nær sagt over alt på nettet i disse dager.

Peacekeeper oppdateres ikke lenger av utvikleren, men inntil videre gjør den susen allikevel. Peacekeeper har tradisjonelt vært en test der Chrome og Opera (begge Chromium-baserte) har knivet om seieren, men Firefox har det siste året spist seg kraftig innpå, for å så for ett år siden passere alle som én.

Aprilsjekken vår avslører at Firefox fortsatt ligger best an. I forhold til forrige måling har den faktisk økt forspranget kraftig over Chrome og Opera.

Edge viser i kjent stil at den ikke behersker HTML5-teknologien på langt nær så godt som konkurrentene, noe vi også så i den første testen vår.

Oppsummering

Alle fem nettleserne vi ytelsestester i nettleserguiden.

Denne runden har fortalt oss at tendensene vi har sett i tildigere målinger bare forsterker seg. Edge blir stadig bedre på JavaScript-ytelse i forhold til resten av gjengen, men sliter stort når det kommer til støtte for HTML5-standarder og visning av HTML5-innhold.

Firefox henger fortsatt litt bak med tanke på implementering av HTML5-standarder, men imponerer til gjengjeld med gode resultater når det kommer til å vise HTML5-innhold. I tillegg bruker Firefox svært lite minne, noe som nok kan knyttes til at Firefox ikke kjører hver enkelt fane som en egen prosess, slik samtlige andre nettlesere gjør. Dette kan by på problemer om en av fanene dine blir ustabile, ettersom hele nettleseren da kan krasje i stedet for at kun den ene problemfanen må lukkkes. Her «kan» du altså velge mellom lite minnebruk eller høy risiko for å miste arbeid i en eventuell nettleserkrasj.

Nettleserene i Chromium-kløveret (Chrome, Opera, Vivaldi) er alle trygge valg, med stabile verdier i tetsjiktet på alle målingene våre.

Vivaldi (!) er månedens nettleser

Vivaldi (selskapet) skriver på sine nettsider at Vivaldi (nettleseren) er en ny nettleser laget for deres venner. Vi mener Vivaldi også passer våre venner, Tek.no-leserne. Dere stiller gjerne ekstra strenge krav til funksjonalitet og tilpasning av internettopplevelsen deres, og dette leverer Vivaldi på. Til tross for alderen, samt at den ikke haler i land seieren i alle målingene våre, føler vi derfor Vivaldi er en verdig vinner av «månedens nettleser» for april.

Noen forbehold må vi likevel ta. For, om du er glad i Chromes Cast-støtte, eller datakomprimeringen (som også Opera har) for surfing på trege forbindelser eller med datapakke, bør du holde deg til nettleseren du har i dag.

Om du har en svak maskin med lite minne kan muligens Firefox være neste stopp for deg.

Tør du bytte?

Chrome og Opera kommer, som du kanskje skjønner, inn på gode annenplasser. Om en av disse allerede er favoritten din er det ingen grunn til å bytte dem ut på grunn av hastighet, men om tilpasningsmuligheter og en haug «ut av boksen»-funksjoner er noe som kaller på deg, da har du lite å tape på å prøve Vivaldi.

Last ned Vivaldi herfra »

Bruker du Googles skylagringstjeneste Drive?
Disse triksene er lure å være klar over »

annonse