Tek.no

Guide Nettleserguiden – april

Ytelsestest av Vivaldi

Holder godt følge med konkurrentene

Introduksjon »

Nettleseren er blitt vårt viktigste verktøy, både til jobb og fritid. Den foreligger imidlertid stadig i nyere versjoner, og med tanke på alt som skjer med både webstandarder, ytelsesoptimaliseringer og sikkerhetsoppdateringer er det viktig å følge med i timen.

Selv om en nettleser er raskest én måned, betyr det bare at konkurrentene dens er enda mer giret på å ta over plasseringen i neste runde. Små ytelsesforskjeller her og andre der, det betyr i sum en mer effektiv surfeopplevelse for deg.

Vi skal heller ikke glemme at det finnes langt flere nettlesere der ute enn «de fire store» som er Chrome, Firefox, Edge og Opera, så hver måned tar vi med oss en utfordrer inn i varmen som vi gjennomgår både funksjon og ytelse for.

Denne gang er norske Vivaldi månedens utfordrer, elleve måneder etter at den sist var innom oss for en ytelsestest og kun et par dager etter at den ble lansert i versjon 1.0!

Se ytelsesmålingene av Vivaldi på neste side »

Vivaldi – en klassisk moderne nettleser

Det er ikke til å komme bort fra at brukerne som trivdes med Opera 12 fikk seg en kalddusj da selskapet fjernet den ene funksjonen etter den andre i overgangen til «nye» Opera. Men, nå er det faktisk ingen grunn til å bruke en utdatert nettleser med sikkerhetshull og – som vår nettleserguide også viste – svært treg motor lenger!

Vivaldi beskrives som en «klassisk moderne» nettleser, og skal ha samme fokus på funksjoner og tilpasningsmuligheter som gamle Opera 12 hadde, samtidig som den skal levere på hastighet. Mens Opera 12 i sin tid benyttet en egenutviklet nettlesermotor kalt Presto, som la beslag på over 100 årsverk og krevde store ressurser, rapper Vivaldi-teamet like så godt Chromium-motoren fra Google (den samme som benyttes i Chrome). Slik kan Vivaldi-teamet fokusere på funksjoner fremfor noe annet og la andre ta seg av rendering av nettsider og støtte for nye webstandarder.

Vivaldi er utviklet av flere av ildsjelene som ga oss Opera frem til og med versjon 12. Ja, faktisk er også hovedmannen bak Vivaldi-prosjektet samme kar som i sin ungdom var med på å gi opphav til selskapet Opera, nemlig Jon von Tetzchner.

Nettleseren som tilpasser seg deg

Dette er bare noen av mulighetene og funksjonene Vivaldi byr på:

Her er Vivaldi. Legg merke til adresselinjen i bunnen (valgfritt). Også fanene kan flyttes dit du vil ha dem.

Fargetemaer: Noe av det første vi la merke til med Vivaldi var at fargetemaet i nettleseren automatisk endres etter fargene til nettsiden du besøker. Besøker du Tek.no, får du altså en Tek-grønn menylinje, mens ap.no gir en sort menylinje og vg.no gir rød menylinje. Dette kan tilpasses hvis du vil ha det annerledes, og vi har stor sans for muligheten til å blant annet velge hvitt eller sort fargetama. Microsofts Edge er oss bekjent eneste andre nettleser som tilbyr dette, men Edge er nok ikke et alternativ for proff-brukere, som Vivaldi gjerne vil appellere til.

Fri plassering av adresselinje og faner: Ikke minst lar Vivaldi deg legge adresselinjen i bunnen av nettleseren, og fanene, de kan du legge både i bunn eller til venstre/høyre. Sistnevnte er veldig hendig med dagens brede skjermer!

Her har vi stablet tre faner oppå hverandre. Holder vi markøren over stabelen vises en forhåndsvisning av alle sidene.

Stable faner: Enda en nyttig funksjon er at du kan dra faner over hverandre for å lage en stabel. Det er praktisk hvis du pleier å ha veldig mange faner oppe samtidig. Du kan for eksempel gruppere nyhetsnettsteder i én fane, og andre typer nettsteder i en annen. Når du holder markøren over en fanestabel vises en forhåndsvisning av alle nettsidene som ligger i stabelen. Du har også forhåndsvisning av nettsider i de andre fanene, selv om de ikke tilhører en stabel.

Fargetemaet endres etter hvilken nettside du har oppe. TIl venstre ses et web-panel, denne gangen med VG oppe.

Surfeøkter: Alle fanene du har oppe kan lagres som en økt, slik at du lett kan hente opp igjen det samme faneoppsettet senere.

Web-paneler: Paneler viser en nettside som en smal stripe til venstre for hovednettsiden du surfer på. Kjekt hvis du for eksempel vil ha Twitter-feeden eller Facebook-oppdateringene lett synlige hele tiden, eventuelt det skjer noe spennende i nyhetsbildet du vil følge med på.

Notatblokk: Med notatfunksjonen kan du merke tekst på nettsider og lagre disse som notater, som blir tilgjengelig via Notat-knappen i en egen knapperad til venstre i nettleservinduet.

Nettleseren har ellers veldig mange innstillingsmuligheter og muligheter for personliggjøring. Med musebevegelser («gestures») kan du utføre ulike operasjoner ved å bevege musen på bestemte måter samtidig som du holder høyre museknapp eller Alt-tasten nede.

Det må også nevnes at en integrert epost-leser er på vei til Vivaldi. Til vårt søsternettsted Digi.no forteller Vivaldi-sjef Jon von Tetzchner at de slettes ikke ser bort fra at en mobilversjon av nettleseren dukker opp i fremtiden.

Vi har sjekket hvilke funksjoner Chrome, Firefox, Opera, Edge og Vivaldi byr på:
Se sammenligningstabellen »

De fire store

Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om siden alle som måler dette har forskjellig datagrunnlag. Likevel er det som regel Chrome som stikker av med seieren.

Dette har vi også merket på våre egne sider, hvor ganske nøyaktig halvparten av dere bruker Chrome (foran 25 prosent Safari og 9 prosent Firefox, om en ser bort fra plattform).

Chrome, søkegiganten Googles nettleser som for øyeblikket foreligger i versjon 49, har i løpet av sine syv år på markedet rukket å bli favoritten blant leserne på Tek.no. Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som integreres godt mot nevnte selskaps e-post og «bare fungerer».

Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren er frempå når det gjelder nettstandarder, som HTML5. Det skal likevel nevnes at Chrome er en skikkelig energikrevende skapning, så om du vil ha lang batteritid på din bærbare pc bør du kanskje vurdere en konkurrent.

Firefox, som nå foreligger i versjon 45, kommer fra Mozilla og har vært på markedet i en årrekke. Denne var lenge en favoritt blant de mer erfarne brukerne, og selv om den var den nettleseren som i sin tid var starten på fallet for Internet Explorer har den i senere tid måtte se seg forbigått av Chrome hva gjelder popularitet og utbredelse. Til Firefox får du likevel en utrolig mengde med utvidelser, noe som kan være veldig nyttig for deg som omtrent bare lever på webben.

Opera, nå i versjon 36, er det norske alternativet, og er du patriot er det Opera du velger – til tross for den uavklarte situasjonen selskapet befnner seg i for tiden. Denne nettleseren er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der har PC-versjonen en brukerandel på rundt én prosent. Her i Norge er den imidlertid noe mer populær. Opera satser dessuten aller mest på sine mobile nettlesere, som vår test viste kunne hjelpe deg med å kutte dataforbruket ditt med omtrent 80 prosent.

Microsoft Edge er fra og med Windows 10 Microsofts standardnettleser. Håpet er uten tvil at denne ferskingen (til tross for at versjonsnummeret viser 25) på sikt skal stjele tilbake noen av brukerne som de siste årene har forsvunnet over til konkurrentene. Microsoft har lovet å oppdatere nettleseren med ny funksjonalitet allerede, blant annet med sårt tiltrengte nettleserutvidelser. Edge kan ikke lastes ned som en selvstendig nettleser, men følger Windows 10 og oppdateres gjennom «Windows Update».

Les også