Tek.no

Guide Fabrikkinnstillinger på Android

Dette kan gjøre Android-telefonen din mye raskere

Enkelt triks kan gi deg langt bedre ytelse.

Torstein Norum Bugge, Teknofil.no
23 Sept 2015 18:00

For ikke så lenge siden publiserte vi en sak om hvordan du kan gjenopprette fabrikkinnstillinger på iOS-enheter, og nå har turen kommer for å gi Android samme behandling.

Android-enheter blir også tregere med tiden, ettersom systemfeil, søppelfiler og unødvendige duplikater av programfiler – og mye annet – hoper seg opp. Etter et par år kan den lynraske toppmodellen din være en pest og en plage å bruke, og da er terskelen lav for å punge ut i dyre dommer for en ny modell.

På samme måte som telefonen noen ganger trenger en rens utenpå, kan den også være avhengig av en rens innvendig. Det er her fabrikkinnstilling kommer inn. Foto: Shutterstock

Men det er det ingen grunn til å gjøre, for med en enkel gjenoppretting av fabrikkinnstillingene kan du enkelt gjøre enheten din langt raskere. Her gjenopprettes telefonen eller nettbrettet til samme stand som enheten var da den første gang ble tatt i bruk.

Men hvordan fungerer det egentlig? Og hva må du huske på å gjøre først? Bli med videre, så går vi gjennom hvordan du enkelt og sikkert kan gjenopprette en Android-enhet!

Å lage en sikkerhetskopi – tre måter

Først og fremst må vi få laget oss en sikkerhetskopi. Dersom du prøver å gjennopprette enheten din uten å lage en sikkerhetskopi, må du også vinke farvel til alt som heter kontakter, SMS-er og apper. Også bildene fra tante Olgas bursdagsfest vil bli slukt av eteren, i likhet med videoene fra charterturen til Mallorca. Du skjønner poenget – alt blir slettet.

Dersom du har en sikkerhetskopi, kan du imidlertid gjenopprette alt dette i etterkant. På Android er det i hovedsak tre måter å gjøre dette på:

1. Sikkerhetskopiere via Google-konto

Den mest åpenbare måten å lage en sikkerhetskopi av enheten din, er Androids innebygde løsning: sikkerhetskopiering via Google-kontoen din. Da vil alle dataene dine lastes opp til Googles servere, slik at du senere kan gjenopprette enheten via nettet.

På undertegnedes Sony Xperia Z3 må man først klikke på Innstillinger, og deretter sveipe til PersonligSikkerhetskopier/tilbakestillingSikkerhetskopier data.

Sannsynligvis er dette skrudd på fra før av på enheten din. Det kan være lurt å sjekke i boksen kalt Sikkerhetskopikonto at du sikkerhetskopierer til riktig Google-konto, eller eventuelt legge til den kontoen du vil bruke.

Slik sikkerhetskopierer du de personlige dataene dine til Google. Pass på at du bruker riktig Google-konto, under ‹Sikkerhetskopi-konto». Eventuelt kan du legge til en ny her. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no/Google/montasje

Ikke glem bildene

Denne metoden sikkerhetskopierer imidlertid ikke bildene og videoene dine. Derfor må vi innom Google Foto, der du også må bruke Google-kontoen din.

Hvis du ikke får tilbudet om å sikkerhetskopiere i appen med én gang, må du velge InnstillingerSikkerhetskopiering og synkronisering . Da vil alt av videoer og bilder lastes opp til Googles servere.

Fremdriften kan du se i nedtrekksmenyen eller i appen, og avhengig av hvor ivrig du har vært på avtrekkeren kan dette ta litt tid å laste opp.

Slik setter du i gang opplasting av bilder og video i Google Foto. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no/Google/montasje

Pass på plassen

Du får i utgangspunktet 15 GB lagringsplass til sammen av Google, så hvis bildene og videoene dine tar mer plass enn dette må du bruke ekstern lagring. Eventuelt kan du velge Høy kvalitet under Opplastingsstørrelse, hvilket betyr at du får ubegrenset plass men at Google komprimerer bildene og videoene dine. For ordens skyld: «Høy kvalitet»-valget er Googles lavkvalitetsalternativ. Du kan like godt forsone deg først som sist med at denne navngivningen er et av livets store spørsmål. Nuvel.

Dette er uansett i utgangspunktet ikke krise – bilder blir komprimert til 16 megapiksler og videoer til Full HD. Det er nok til at du ikke burde se stor forskjell om du har denne innstillingen av eller ikke.

2. Sikkerhetskopiere via SD-kort

Her kan du lage sikkerhetskopi av kontaktene, samtalene, kalenderen, anropslisten og bokmerkene dine. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no/Google/montasje

Dette er den kanskje aller mest lettforståelige og minst omstendelige metoden, men innebærer at du har et SD-kort og at telefonen har minnekortplass. Mange Android-enheter har dette, men Samsungs toppmodeller Galaxy S6/S6 Edge ble for eksempel lansert uten.

Men fortsatt har mange telefoner og nettbrett støtte for SD-kort, inkludert undertegnedes Xperia Z3. Som standard følger det med en egen app til formålet, og Sony har valgt å legge den under en mappe som heter Verktøy.

Åpne appen, og klikk på Manuell sikkerhetskopi. Da får du mulighet til å huke av for eller huke vekk Kontakter, Samtaler, Kalender, Anropsliste og Bokmerker. Klikk Sikkerhetskopier, og vent til prosessen er ferdig.

Husk bildene og videoene!

Tidligere var det mulig å sikkerhetskopiere mediefiler her også, men nå må du inn i innstillingene for å gjøre dette. Klikk InnstillingerLagringOverfør data til SD-kort. Deretter kan du huke av for Bilder, Videoer, Musikk og Apper. Velg det du vil ha med, og klikk Overfør.

Skal du overføre dataene dine til SD-kortet, må du inn i menyene. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no/Google/montasje

Etter at overføringen er ferdig, har du sikkerhetskopiert alt som er verdt å sikkerhetskopiere. Voila!

3. Sikkerhetskopi via datamaskin

Sony har laget en egen Sony Bridge for Mac, som gjør det enkelt å sikkerhetskopiere data. Foto: Skjermdump fra Sony Bridge for Mac

Den tredje måten å sikkerhetskopiere dataene på, er å koble telefonen eller nettbrettet til en datamaskin. Da må du imidlertid ha et program som kan administrere enheten installert, og ofte har produsenten laget et slikt program selv.

Derfor kan et kjapt Google-søk på produsentens navn + «pc companion» gjøre underverker. For eksempel fant vi fort Huaweis administrasjonsprogram, HiSuite, relativt enkelt med denne metoden.

I Sonys tilfelle blir du automatisk tilbudt deres administreringsprogram, som heter Sony Bridge for Mac eller, for Windows, PC Companion.

Slik ser MobileGo sitt grensesnitt ut. Enkelt og greit, her er det lite som kan forvirre. Foto: Wondershare

Programmet er i og for seg ganske lettforståelig, og henter ut informasjon om Android-enheten raskt og enkelt. Klikk på Sikkerhetskopier Xperia-enheten, og så er resten relativt selvforklarende. Prosessen vil nok variere fra produsent til produsent, men det er jo lov å håpe at det er like intuitivt som hos Sony også hos andre.

Hva hvis jeg ikke finner noe program?

Eventuelt er det også mulig å bruke tredjepartsprogrammer, så som for eksempel MobileGo fra Wondershare. Dette er et populært og moderne utformet program, som blant mange andre ting også kan brukes til å sikkerhetskopiere Android-mobiler og -nettbrett.

Fremgangsmåte for å gjenopprette Android

Med en sikkerhetskopi i baklomma, gjenstår det egentlig bare å gjenopprette selve enheten. Dette gjøres simpelthen ved å velge InnstillingerSikkerhetskopier/tilbakestillingFabrikkinnstillinger. Huk av for Slett intern lagring, og trykk så Tilbakestill telefonen.

Slik fabrikkinnstiller du Android. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no/Google/montasje
Her klikker du får å gjenopprette personlige data fra Androids innebygde app. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no/Google/montasje

Så er det bare å vente et par minutter mens telefonen eller nettbrettet renser seg selv, og starter på nytt.

Etter at den igjen har fått nytt liv, er det litt forskjellige måter å hente frem dataene du har sikkerhetskopiert. Dette er avhengig av hvilken av de tre metodene vi nevnte tidligere du brukte:

Å gjenopprette en Android-enhet er altså ikke så fryktelig vanskelig, bare man holder tunga rett i munnen og husker på å sikkerhetskopiere alt man trenger. Slik kan du få flere år ut av den – forhåpentligvis – høyt elskede telefonen eller nettbrettet ditt.

Lykke til!

Bruker du Android og Mac-sammen?
5 triks for deg med Android og Mac »

annonse

Les også