Tek.no

Guide Google Docs mot Apple iWork og Microsoft Office

Office-kampen: Google, Apple eller Microsoft?

Vi kårer den beste kontorpakken til iPad.

Kurt Lekanger, Mobilen.no
Kurt Lekanger
16 Mai 2014 14:05

Office-pakker til iPad

Det finnes mange såkalte produktivitetsapper – eller «office-pakker» – til iPad. Apples egen iWork-pakke har lenge vært en av de beste og mest utbredte på dette nettbrettet, men nå møter de konkurranse på hjemmebane.

Apple fikk nemlig nylig konkurranse fra selveste Microsoft – som er ledende på denne typen kontorprogramvare på PC-er. Og for kort tid siden kom også Google med frittstående iOS-apper for tekstbehandleren Google Docs og regnearket Google Sheets. Dermed er alle de tre gigantene innenfor kontorprogramvare – Apple, Microsoft og Google – tilgjengelig med på iPad.

Vi har testet kontorpakkene fra alle tre – og i denne sammenligningen skal vi se på likheter og forskjeller, før vi konkluderer med hvilken du bør velge.

I tillegg til disse tre aktørene, finnes det også gode produktivitetsapper fra andre aktører, som Polaris Office og Documents to Go. I denne sammenligningen har vi imidlertid konsentrert oss om Microsoft, Apple og Google.

Dette skjer hvis to personer prøver å redigere det samme dokumentet samtidig i Apple iWork.

Samtidig redigering

De tre programpakkene har alle sine fordeler og ulemper. Den eneste pakken som håndterer samtidig redigering av dokumenter, er Google Docs. Der kan flere brukere være inne og redigere det samme dokumentet, og markører med brukernavn viser hvor i dokumentet hver bruker redigerer. Microsoft og Apple har også delingsfunksjoner, men du kan ikke redigere samtidig. I Apple iWork får du advarsel hvis to har redigert det samme dokumentet, og spørsmål om hvilken av versjonene du vil beholde. I Microsoft Office får du beskjed om at dokumentet er låst av en annen bruker hvis du prøver å redigere det samtidig med andre.

Gratis eller ikke?

Apples iWork-pakke er gratis for de som kjøper nye iOS-produkter, men skal du installere den på en eksisterende iPad må du ut med 70 kroner per app – altså 210 kroner for tekstbehandleren Pages, regnearket Numbers og presentasjonsprogrammet Keynote.

Microsoft Office-appene er gratis, men for å få tilgang til å redigere eller opprette dokumenter, må du ha et Office 365-abonnement. Privatpersoner kan kjøpe et familieabonnement til 799 kroner i året, som inkluderer fem PC-er eller Mac-er, i tillegg til opptil fem mobile enheter. Bedrifter betaler fra 30 kroner per bruker i måneden, eller fra 75 kroner i måneden hvis man vil ha Windows- eller OS X-versjonene av Office-pakken også i tillegg til web-versjonen.

Google Docs-appene er helt gratis.

Microsoft Excel for iPad.

Regnearkene

Har du helt enkle regneark, klarer du deg fint med en hvilken som helst av de tre pakkene. Men da vi prøvde å importere mer kompliserte regneark laget i PC-versjonen av Excel, med avanserte formler, pivottabeller, grafer og annet – da kom forskjellene virkelig til syne.

Ingen av regnearkene klarte alt – for eksempel klarte heller ikke iPad-versjonen av Microsoft Excel å lese inn Excel-regneark med pivottabeller. Men ett av våre testregneark med forholdsvis avanserte formler fungerte helt fint i Excel, mens Apple Numbers fjernet formlene og i stedet la inn de sist utregnede verdiene for de aktuelle cellene. Numbers ga oss beskjed om at ikke alt var kompatibelt, og om hvilke endringer som ble gjort for at det skulle fungere.

Google Sheets håndterte avanserte regneark svært dårlig. Mye av formateringen forsvant, avanserte formler ga bare meldingen #error i de aktuelle cellene, og diagrammer kunne ikke vises i det hele tatt. Ikke så rart, ettersom Google Sheets ikke har støtte for diagrammer.

Google Sheets har bare de aller mest grunnleggende funksjonene, og mangler ting vi tar som en selvfølge i regneark – som for eksempel støtte for diagrammer. Du skal altså ha rimelig enkle behov hvis du skal velge Google Sheets fremfor ett av de to andre regnearkene.

Både Numbers og Excel har god støtte for diagrammer. Men Excel er mye bedre enn Numbers når det gjelder redigering av regneark, formler og diagrammer direkte på iPad-en.

Vinner: Excel for iPad

Her får du en full gjennomgang av Excel for iPad »

Tekstbehandlerne

Både Apples Pages- og Microsofts Word-tekstbehandler er utmerkede apper. De er enkle å bruke, og de inneholder de fleste funksjonene du trenger for å lage pene tekstdokumenter. Vi importerte flere Word-dokumenter til Pages problemfritt, men enkelte skrifttyper fra Word var ikke støttet i Pages for iOS, og ble derfor byttet ut med lignende erstatningsskrifttyper.

Apple Pages.

Pages har det enkleste brukergrensesnittet, og nesten alt du kan gjøre er gjemt bak fire små knapper øverst til høyre. Herfra kan du sette inn bilder, diagrammer og figurer, og du kan endre formateringen av teksten. Det hele fungerer forholdsvis smidig.

Word-appen ligner på skrivebordsversjonen av Word, med verktøylinjen rett over dokumentet. Totalt sett likte vi Word-grensesnittet bedre, siden verktøylinjen er mer intuitiv og gir oss raskere tilgang til de ulike funksjonene.

Google Docs-appen er den klart dårligste av dem alle. Den har kun de mest grunnleggende funksjonene du forventer å finne i en tekstbehandler.

Vinner: Word for iPad

Her får du en full gjennomgang av Word for iPad »

Presentasjonsprogrammene

I denne kategorien er er det kun Apple og Microsoft som er med – siden Google ikke er klar med iPad-versjonen av sitt Slides-presentasjonsprogram ennå.

Det er ikke så veldig store forskjeller mellom Apple Keynote og Microsoft PowerPoint. Sistnevnte har et brukergrensesnitt som ligner det du finner i skrivebordsversjonen av PowerPoint, med den samme verktøylinjen på toppen av skjermen. Begge appene lar deg velge mellom et ganske stort utvalg med maler når du oppretter et nytt dokument, men vi synes kanskje malene i Keynote er litt penere å se på enn de som følger med i PowerPoint.

I likhet med Apple Pages og Numbers er det en del skrifttyper som ikke kommer med over til Keynote når vi importerer dokumenter fra Microsoft Office. Keynote bytter da ut med en lignende skrifttype. Men stort sett håndterer Keynote filer fra Microsoft Office ganske godt.

På de fleste områder er Keynote og PowerPoint ganske likeverdige, men selv om vi liker brukergrensesnittet til PowerPoint bedre har Keynote en del avanserte muligheter som du ikke finner i PowerPoint.

PowerPoint har av en eller annen merkelig grunn ikke støtte for å sette inn diagrammer i presentasjonene, slik du har i Keynote. Du kan riktignok lage et diagram – for eksempel et kake- eller søylediagram – i Excel-appen og kopiere dette over til PowerPoint-appen. Men i Keynote har du mulighet til å sette inn flotte diagrammer direkte fra Keynote, og også redigere verdiene som er utgangspunktet for diagrammet. Keynote har også bedre mulighet når det gjelder å animere objekter i presentasjonen.

Keynote kan vise presentatørnotater på iPad-skjermen samtidig som du viser presentasjonen på storskjerm, for eksempel via AirPlay/Apple TV. Da vises også en klokke som gjør det enklere å holde følge med hvor lang tid du har brukt på presentasjonen. Nyttige funksjoner som teller i Keynotes favør.

Vinner: Keynote for iPad

Her får du en full gjennomgang av Keynote for iPad »

Den beste pakken

Keynote er litt bedre enn PowerPoint på presentasjoner, så hvis du kun er ute etter et presentasjonsprogram bør du ta en kikk på Keynote. Spesielt om du har kjøpt et nytt iOS-produkt – da følger nemlig Keynote og de andre appene i Apple iWork med gratis.

Keynote kan mye PowerPoint ikke kan –
les full gjennomgang av appen her »

Men alt i alt er det Microsoft Office som stikker av med seieren i denne testen. Både Excel og Word ligger et lite hestehode foran Apples alternativer.

I PC-verdenen har Microsoft Office for lengst blitt en de facto standard, og mange jobber med filer i Microsoft Office-format hver dag. Vår test viser at du ikke har noen garanti for at Office-appene for iPad klarer å åpne absolutt alt av Office-filer, men bruker du Office både på PC/Mac og iPad skal du kunne være trygg på at ikke noe formatering i dokumentene endrer seg. Integrasjonen med skytjenesten Microsoft OneDrive både i iPad-appene og i Office for Windows gjør også at du enkelt får filene fra den ene plattformen til den andre.

Her kan du lese en full gjennomgang av Microsoft Office for iPad »

Har du behov for at flere skal kunne jobbe samtidig på ett og samme dokument, har du kun ett valg: Google Docs. Her kan du lese en full gjennomgang av Google Docs for iPad »

Les også