Til hovedinnhold

Rediger ferievideoen på iPad

Har du en iPad 2 eller iPhone 4 er dette en lek .

Videoredigering er regnet som en svært krevende oppgave for en datamaskin. Det går ganske greit så lenge du bare legger klippene på rekke og rad, og klipper bort scener du mener er overflødige. Men så snart du begynner å legge effekter på bildene får datamaskinens prosessor mer å bryne seg på. Filmer du med HD-oppløsning. Er strømmen av data som skal bearbeides ganske enorm.

iMovie

Men du kan også lage greie HD-videoer med enkle hjelpemidler. Med en iPad og et kamera som filmer i et format som støttes av nettbrettet kan du lage videoer som ser nokså proffe ut.

Programvaren Apple har utviklet for dette formålet heter iMovie. Det kan brukes på iPhone 4, 4. generasjon iPod Touch, og på iPad 2. Har du førstegenerasjons iPad, en iPhone 3G eller en eldre iPod, så vil du ikke ha krefter nok til å kunne utnytte iMovie. Programmet finnes på iTunes, og koster 29 kroner. Ingen upris, med tanke på hva programmet er i stand til å gjøre.

Importere råopptak

Det første du må gjøre er å få filmklippene dine over på nettbrettet. Den enkleste måten å gjøre dette på er selvsagt å filme med brettet så klippene allerede er på plass. Men kameraet i iPad 2 er neppe det du bruker for å filme ferieminner. Dermed må klippene overføres til brettet via iTunes, eller du kan bruke en adapter som lar deg hente innhold fra minnekort eller kameraer via USB. En pakke med to slike adaptere (SD-kortleser og USB) koster litt over 200 kroner.

Høres det enkelt ut? Vel, det er ikke så enkelt som du kanskje skulle tro. Å overføre filer mellom PC og nettbrett i iTunes skjer ved at du kobler brettet til PC-en via USB-kabelene som følger med iPad-en. Når iPad-en dukker opp i venstre kolonne velger du denne. Deretter velger du ”Programmer” fra menyen over bildet. Rull nedover siden til du ser listen over programmer som kan synkronisere filer med iTunes.

Velg ”iMovie”, og du kan legge til filer. Så langt, alt vel. Nå skal filene være tilgjengelig for bruk med iMovie. Du kan også importere et prosjekt fra en enhet til en annen. Vi eksporterte et prosjekt fra iPhone til iTunes, og importerte det ved hjelp av importfunksjonen i iMovie på iPad-en.

Temabasert

Selve redigeringen er den morsomste biten av prosjektet. Her kan du velge mellom ulike prosjektinnstillinger som gir ulike temaer for filmen du skal lage. Her har du åtte ulike valg. Vi valgte temaet ”Neon”, siden det høres passe glorete ut.

Klippene vi har lagt inn i eksempelet under er filmet med iPhone 4 på Bessegen i september i fjor.

Å redigere film er så enkelt som å legge klipp etter klipp i den rekkefølgen du ønsker at de skal vises. Er klippet for langt, så kan du stykke det opp og slette deler av det, eller du kan trimme det (fjerne deler i endene) ved å trykke på klippet på tidslinjen. Da dukker det opp en gul ramme rundt klippet, og i hver ende finner du en ”spak” du kan trekke i så klippet starter eller slutter der du ønsker det.

Stillbilder, overganger og lyd

Du kan også legge stillbilder inn i filmen din, og en automatisk funksjon sørger for at det er bevegelse på stillbildene (bildet glir eller zoomes på skjermen). Ansikter blir gjenkjent slik at de ikke blir kuttet av denne funksjonen.

Mellom hvert filmklipp dukker det opp en automatisert overgang. Dette er en funksjon som får det ene klippet til å tone inn i det neste (cross fade). Ved å trykke på symbolet for overgang kan du velge å endre lengden på overgangen, kutte den ut, eller bytte til en annen overgang som er tilpasset det temaet du har valgt.

Du kan også legge til lydefekter, og du kan stille volumet for hvert enkelt lydklipp for seg.

Teksting

Ved å klikke på et filmklipp kan du også sette tittelstil til ingen, begynnelse, midtparti eller avslutning. Tittelstil er bakgrunnen for teksten du legger på klippet. Resultatet er avhengig av hvilket tema som er valgt.

iMovie lar deg også legge lyd på klippet, enten du vil ha temamusikk, lydeffekter eller musikk fra samlingen din til filmen din.

Deling

Du kan med andre ord sette sammen en ganske avansert video. Når resultatet er klart kan du velge om du vil dele resultatet på ulike nettsteder, eller om du vil sende prosjektet til iTunes. Filmklippet vi bruker som eksempel nedenfor, er lastet direkte til YouTube fra iPad 2.

Mangler en del

Selv om du har en del redigeringsmuligheter, så er iMovie et enkelt redigeringsprogram. Du kan ikke endre størrelse på filer, sette gjennomsiktighet eller legge effekter på klippene. Du kan ikke legge på innklippsbilder, ettersom lyd og bilde kan ikke separeres.

Muligheten for å velge overganger eller redigere tekst på temaene er også svært begreneset.

Men enkelheten har også sine fordeler. Redigerer du ferievideoen på iPad 2, så tar det ikke så lang tid før du er ferdig. Dessuten er brettet ypperlig når filmen skal vises til adre, enten du ser den på iPad-en eller streamer den til en HD-TV via Apple-TV.

Slik ble vår testvideo seende ut, etter en runde i iMovie. Velg HD 720 for høyeste oppløsning.

annonse