Til hovedinnhold

TV-Skolen: Slik kobler du PC-en til flatskjermen

Flatskjermene som finnes på markedet i dag har mulighet for og kobles mot en datamaskin. Med riktig kabel kan du oppnå god oppløsning på TV-en, med både film, spill eller bilder i sylskarp HD-kvalitet.

Sammen med en forsterker og PC-en har du et oppsett som kan gi deg en fullkommen kinoopplevelse.

I denne utgaven av TV-skolen ser vi nærmere på hvordan du kobler den nye flatskjermen mot datamaskinen, kort om forskjellige lydmuligheter, samt hvilke kabler du bør bruke.

Slik får du bilde på flatskjermen

Har du for eksempel en 46-tommers flatskjerm hengende i stua, er dette en glimrende anledning til å benytte skjermen som framviser av både film, spill og ikke minst stillbilder fra datamaskinen din.

I dette eksemplet har vi en vanlig flatskjerm fra Sony, som vi kobler sammen med en laptop via HDMI-kabel. Det finnes flere typer skjermkort, som har forskjellige valg og utseende på sine kontrollpanel. I vårt eksempel har vi brukt en laptop med Windows Vista business i norsk utgave for å justere innstillingene.

Når du kobler opp skjermen til PC-en kommer den velkjente tilkoblingslyden i Windows, som en indikator på at skjermen er oppdaget av laptopen. Enten dukker det opp en automatisk melding med innstillingsmulighetene du har å velge i, ellers må du gjøre prosessen manuelt ved å høyreklikke på skrivebordet og deretter velge tilpass. Merk deg at du også kan klikke direkte på Nvidias kontrollpanel når du høyreklikker.

Høyreklikk på skrivebordet
Velg skjerminnsillinger

Videre går du ned til skjerminnstillinger og klikker deg inn der. Da får du opp et skjermbilde som viser at du har tilkoblet to skjermer, der den ene skjermen er merket som inaktiv, som er flatskjermen du har koblet til.

Velg skjerm nummer 2 for å aktivere.

Trykk på rullgardinknappen og velg skjerm nummer to. Da vil det kommer opp valg for hvilken oppløsning du ønsker, mulighet for å velge om skjermen skal utvide skrivebordet eller være hovedskjerm. Velger du å utvide skrivebordet vil tilsvarende bakgrunnsbilde komme opp på skjerm nummer to uten oppgavelinje. Dermed kan du trekke over fremviseren du bruker over og vise innholdet på flatskjermen.

De fleste flatskjermene som finnes i dag har mulighet for å vise Full HD, eller 1920 x 1080 punkter. Er skjermen din av eldre årgang er det en sjanse for at denne for eksempel kun støtter 720p (1280 x 720 punkter). Setter du oppløsninger høyere enn hva skjermen kan håndtere resulterer dette i at skjermen blir sort.

Optisk kabel

Tilkobling av lyd

Flere og flere PC-er har støtte for flerkanalslyd, og i den forbindelse har de også en digital overføring av lyden. HDMI-kabelen sender også lyd, men det varierer hvorvidt skjerm-/lydkortet i maskinen din støtter dette eller ikke.

Har du en flerkanalsforsterker og ønsker å utnytte denne, må du benytte en digital lydutgang bak på PC-en. Enten en optisk eller koaksial variant. Det finnes også maskiner som har 7.1-analog ut. Det ser du vet at det er rikelig med phonoutganger bak på maskinen din.

Du kan også bruke stereoanlegget eller flatskjermet for å få vanlig tokanalslyd. De fleste PC-er har en Jack-utgang, samme type som brukes på mobiler og annet bærbart utstyr. Her må du som regel bruke en overgang som går fra en jackplugg i den ene enden til to phonokontakter i den andre. Phonokontakene er merket med rød og hvit.

HDMI

HDMI

Alle flatskjermer som er i handelen i dag har HDMI-tilkobling. Disse utgangene er ofte plassert bak på skjermen, men også i flere tilfeller på siden av flatskjermen. HDMI er en standard innen flatskjermverden, og gjør jobben enkel for deg ved at den overfører både lyd og bilde. Oppløsningen du får via denne kabelen varierer etter hvilket skjermkort du bruker, men generelt takler dedikerte skjermkort 1920 x 1080 punkter uten problemer.

Fordelen med å bruke denne kabelen er at PC-en som regel automatisk oppdager at flatskjermer er blitt tilkoblet, og du får samtidig vite hvilke oppløsninger og frekvenser flatskjermen din kan håndtere.

DVI

DVI

DVI er tilkoblingskontakten mange maskiner leveres med, og kan som regel gjenkjennes ved at selve utgangen er farget hvit. Denne kabeltypen er også digital, men sender ikke lyd slik HDMI gjør. Men kabelen leverer HD-oppløsning.

DVI har lenge vært standarden for overføring av videosignal mellom datamaskin og PC-monitor, og det finnes en rekke flatskjermmodeller på markedet som har denne tilkoblingen.

Skulle PC-en din ha DVI og flatskjermene kun HDMI, finnes det overganger å få kjøpt. En slik løsning vil fortsatt ikke kunne overføre lyd.

VGA-port bak på laptopen

VGA

VGA er den mest brukte tilkoblingen opp gjennom tiden og en mange PC-er og flatskjermer har denne tilkoblingen. Utgangen bak på maskinen er merket med blått. Også eldre bilderørs-TV-er kan ha denne typen tilkobling i tillegg til S-video og kompositt.

En fordel VGA har sammen med DVI er at de begge har mulighet til å skrues fast i apparatene de kobles til, noe som forekommer sjeldent på HDMI-kabler.

Hvilken oppløsning du oppnår via denne kablene varierer i forhold til produktene du kobler til. For eksempel varierer skjermoppløsningen på bilderørsmonitorer, men som regel klarer ikke gamle rør-TV-er veldig høy oppløsning.

S-video

S-video og kompositt

Du kan også bruke S-video eller kompositt på dagens flatskjermer, men anbefales ikke så lenge du har tilgang til å benytte enten DVI, VGA eller HDMI.

Disse kablene er analoge og tilhører bilderørsgenerasjonen og egner seg best til disse formålene.

Ikke bilde

Får du ikke bilde på skjermen er det et par ting du bør sjekke. Kontroller først at skjermen står på den kanalen du har koblet PC-en til med. Flatskjermene har som regel flere innganger av samme type, og det står merket på TV-en hvilken inngang du er tilkoblet. For eksempel har du flere HDMI-innganger å velge i mellom.

Sjekk også at oppløsninger på PC-en ikke står for høyt, da vil skjermen som nevnt gå i svart. Det gjelder også dersom du setter oppdateringsfrekvensen for høyt.

annonse