Til hovedinnhold

Beskytt deg mot statsviruset

Kriminelle finner stadig nye metoder for å trenge seg inn i din maskin. Det siste året har det vært flere tilfeller hvor nettsider en skulle tro var trygge blir utnyttet av hackere. Slik gjør du din egen hverdag på nett tryggere.
Les også: Regjeringen sprer virus.

Ikke bare lyssky nettsider som utgjør en fare

I fjor ble det kjent at flere kommunale nettsider hadde hatt besøk av uvedkommende og spredde virus og ondsinnet programvare til besøkende. I dag ble det kjent at også regjeringens nettsider har gjort det samme. Dagens nettbrukere møter andre farer enn tidligere og det er ikke lenger god nok forhåndsregel å holde seg unna lyssky sider på nettet.

- Dette går i bølger og kriminelle kommer stadig med nye metoder for å utnytte nettsider. Spesielt ser vi at reklamebannere blir utnyttet og det er kjent at både flash og Adobe har svakheter som er yndede mål for kriminelle, forteller avdelingsleder hos Telenor Security Operations Centre Frank Stien til Teknofil.

Slik sikrer du maskinen din

For å sikre din nettbruk er det viktig å huske på følgende:
- Ha en oppdatert antivirus på plass.
- Passe på at brannmur står på.
- Ikke åpne lenker du er usikker på.
- Holde deg unna nettsider du ikke stoler på.
- Aldri oppgi passord og brukernavn til tredjepartsleverandører som du ikke stoler på.
- Oppdatere alle programmer på din maskin.

Oppdatering er det viktigste

Ifølge Stien er det viktigste av disse rådene å påse at alle programmer er oppdatert. For eksempel har både Flash og Adobe oppdatert sine programmer for å beskytte de kjente sikkerhetshullene, men langt fra alle brukere har passet på å oppdatere til disse siste versjonene.

- En god antivirus vil kunne gi deg 70 prosent beskyttelse, men dette vil ikke hjelpe om du ikke sørger for å ha all programvare oppdatert, ikke bare operativsystem, men også alle applikasjoner, påpeker han.


Han anbefaler alle databrukere å laste ned programmer som søker gjennom din maskin og analyserer innholdet for å sjekke om du har siste utgaver av programmer på plass. Ifølge Stien finnes det flere slike programmer, men selv benytter han programmet Secunia. Dette er et enkelt program, gratis for privatbruk, som analyserer din maskin og viser deg hvilke programmer du har som trenger en oppdatering. Programmet viser deg også hvordan du kan oppdatere. Det å holde orden på programmer du har på maskinen kan fort bli vanskelig og da er en slik løsning god å ha.
Her kan du selv lese mer om Secunia og laste ned programmet.

Alle tiltak hjelper

Samtidig kommer det også stadig nye funksjoner i nettleserne som skal gjøre din netthverdag sikrere. I nye Internet Explorer 8 som lanseres i dag ligger det blant annet inne et verktøy som lar deg analysere nettsider du besøker mot fare. Ifølge Stien kan slike verktøy ha en viss funksjon.
- Slike funksjoner vil hjelpe, men hackere legger stadig inn nye fordreininger av sine koder. Dette kan medføre at det tar lang tid å laste nettsider om du benytter slike analyseverktøy. Men alt som gjør det vanskeligere for hackere å utnytte nettet er bra, sier han til slutt.

Mer om
annonse