Til hovedinnhold

Spar tusener på gratis programvare

Selv om en ny PC ikke nødvendigvis tømmer bankkontoen din - en PC koster jo ikke mange tusenlappene i dag - kan du bli nokså blakk dersom du har planer om å fylle opp harddisken med den mest kjente (og dyreste) programvaren. Men det finnes også mange gode og gratis alternativer der ute, som totalt sett kan spare deg for tusenvis av kroner. 
Det er likevel slik at du ved å velge gratisalternativene i noen tilfeller må ofre noe funksjonalitet, og går noe i stå har du ikke samme muligheter for support. Men de fleste programmene gjør jobben godt nok, og ofte er det relativt enkelt å finne hjelp på nettet dersom du søker eller spør litt i forskjellige fora.
Vi gjør også oppmerksom på at det finnes flere gratisprogram der ute som gjør samme jobb som de vi har nevnt i denne artikkelen.
Operativsystem
Når du i dag kjøper en datamaskin - enten det er i butikken eller over nett - kommer den i de aller fleste tilfeller fiks ferdig med operativsystem installert. En maskin fra Apple har naturligvis Mac OS X, mens så å si alle andre bruker Windows 7 fra Microsoft.
Men skulle du velge deg en PC uten operativsystem betyr det ikke at du må frem med lommeboka. De siste årene har nemlig noen Linux-distroer (distribusjoner eller "varianter" av Linux) blitt såpass enkle å bruke at selv Hvermansen kan klare det. Et av de beste alternativene her er Ubuntu.


Å teste ut Linux er forresten enkelt - sjekk ut artikkelen Linux på 1-2-3.
Ulempen med Linux er at du ikke kan bruke spill for Windows og mange av de vanlige Windows-programmene som Microsoft Office, Adobe Photoshop og så videre. På den annen side vil du i de aller fleste tilfeller kunne finne og bruke gratis alternativer til de kommersielle programmene. En annen ulempe er mangelen på support, men populære Linux-distroer som Ubuntu har mange brukere som kan hjelpe til ved problemer - bare besøk et forum.
Ubuntu
For: Stasjonær PC, bærbar PC, Mac
Språk: Norsk
Oppsummering: Et komplett operativsystem, stort utvalg av kompatible program, gratis, sikkert.
Sikkerhet
Kjører du Windows er det en stor fordel (i det minste dersom du er på nett, og det er du nok hvis du leser dette) å beskytte seg mot virus og annen kjip programvare. Her er det vanlig å bruke tre typer: brannmur, virusbeskyttelse og anti-spionprogram. Alle de store sikkerhetsleverandørene vil gjerne selge deg pakker som inneholder alle tre elementene, men det finnes selvsagt også gode gratisalternativer.
Windows 7, Vista og XP har brannmur innebygd. Bruker du Windows 2000 eller eldre anbefaler vi deg å laste ned ZoneAlarm. Det samme gjelder for anti-spionvare; for Windows 7, Vista og XP har vi Defender, men du kan gjerne også satse på tredhepartsløsninger som Spybot Search & Destroy.


Antivirus hører også med, og her foretrekker vi å like godt bruke Microsofts egen Security Essentials, som gir deg en enkel og god totalbeskyttelse. Men det finnes også mange andre gode gratisalternativer, som for eksempel AVG.
Microsoft Security Essentials eller AVG
For: Windows
Språk: Engelsk
Oppsummering: Sikrer PC-en din uten at du må betale for det.
Kontorpakke
Denne pakken er nødvendig om du skal jobbe med dokumentbehandling, kalkyler og presentasjoner. Programmene de fleste av oss er fortrolig med er Microsoft Office, og da spesielt programmene Word, Excel og Powerpoint. Men vil du spare penger finnes det en gratis utfordrer (som blant annet følger med mange Linux-distroer), og den heter OpenOffice.
OpenOffice
For: Linux, Mac, Windows
Språk: Norsk
Oppsummering: Microsoft-kompatibel kontorpakke. Har eget databaseprogram.
Lydredigering
Hvorfor bruke flere hundre kroner i måneden på ringetoner til mobilen når du enkelt kan lage lyden du vil ha fra MP3-låtene dine – helt gratis? Med Audacity kan du klippe og redigere i MP3-samlingen, fade inn og ut og legge på ulike lydeffekter. Dette programmet ble for øvrig kåret til et av 2008s beste program av amerikanske PC World. Så dersom du ikke er avhengig av den mest avanserte funksjonaliteten kan du slippe å bla opp tusenlapper for programmer som for eksempel Adobe Soundbooth.
Audacity
For: Linux, Mac, Windows
Språk: Norsk
Oppsummering: Enkel og grei lydredigering.


Videoredigering
Nye lagringsmedier, større harddisker og stadig flere dingser som kan ta opp video gjør at mange av oss sitter på timesvis med film. Før du plager vettet av venner og bekjente med tre timers framvisning fra ferien, kan det være lurt å redigere litt og kanskje legge på litt musikk, tekst og andre effekter. Og for vanlig hobbybruk trenger du ikke bla opp for dyre alternativer som Adobe Premiere.
For Mac følger det nemlig med et program som heter iMovie, og har du Windows vil du i de fleste tilfeller allerede ha tilgang til gratisprogrammet Movie Maker. Begge disse programmene lar deg drive med grunnleggende redigering. Windows Movie Maker kan du laste ned som en del av Microsofts Live-pakke.

Microsoft Movie Maker
For: Windows
Språk: Norsk
Oppsummering: Enkel i bruk, norsk språk, gode støttefunksjoner og opplæring.
Linux? Sjekk ut PiTiVi.
Bildebehandling
Det mest kjente bildebehandlingsprogrammet er kanskje Adobe Photoshop. Med et bildebehandlingsprogram kan du enkelt fjerne røde øyne, beskjære bildene dine, manipulere vekk uønskede elementer og mye, mye mer. Med gratisprogrammet Paint.net kan du utføre alle disse handlingene og mer til.
 
En annen tungvekter innen gratis bildebehandling er GIMP. For nybegynnere kan det dog være litt uoversiktlig, spesielt dersom du er vant til Photoshop fra før. Men det finnes det en modifikasjon som gjør noe med dette: GIMPshop.
Paint.net og GIMP
For: GIMP - Linux , Mac, Windows. Paint.net - Windows.
Språk: Engelsk
Oppsummering: Kan gjøre det meste med bilder.
Har du Mac? Da bør du selvfølgelig også sjekke ut iPhoto, som følger med maskinen.

Medieavspilling

Mac og Windows kommer med hver sin store mediespiller - henholdsvis iTunes og Windows Media Player - som har bibliotekfunksjon, støtte for brenning og ripping av CD-er, synkronisering mot mediespillere, oppkobling mot nettbutikk og hvem vet hva.
Et fritt og uavhengig alternativ til disse er Songbird, men har du strengt tatt ikke behov for all funksjonaliteten kan du også gå for VLC Media Player. Dette programmet kommer med sine egne kodeker og kan spille av det aller meste.
Songbird og VLC Media Player
For: Linux, Mac, Windows
Språk: Engelsk
Oppsummering: Frie og gode avspillere for alle OS.


CD-, DVD- og Blu-ray-brenning
Programmet som følger med for eksempel Windows XP kan ikke brenne ut Blu-ray-plater. I stedet for å punge ut for brenneprogramvare som Nero, kan du bruke CDBurnerXP, som i motsetning til hva du kanskje tror ikke bare fungerer på XP eller bare brenner CD-er.
CDBurnerXP
For: Windows
Språk: Norsk
Oppsummering: Enkel, og brenner alt.
Lag dine egne PDF-er
PDF er et format for å lage og lese digitale dokumenter, og gjør at du kan se dokumentene nøyaktig slik originalen er, uansett hva slags datamaskin og hvilke program du bruker. Skal du bare kunne lese PDF-er, kan du enkelt laste ned Adobe Reader gratis, eller bruke en god tredjepartsløsning. Trenger du derimot å lage dine egne PDF-er, koster Adobes program ganske mange penger, og da er kanskje gratisprogrammet doPDF noe for deg.
doPDF
For: Windows
Språk: Norsk
Oppsummering: Lager enkelt nye PDF-er, men du kan ikke redigere i eksisterende.

Artikkelen har tidligere vært pulisert på Teknofil. Oppdatert 2. august 2010.

Mer om
annonse