Til hovedinnhold

Fem klassiske PC-pek

Har du smårampete venner kan det være smart å låse datamaskinen i jula.

Artikkelen har vært publisert tidligere.

Det å spille dine venner, kolleger eller kjæreste et lite puss er selvfølgelig lov – også på datamaskinen. I en litt spøkefull/rampete ånd (det er jo jul) har vi samlet fem enkle og klassiske streker du kan gjøre med en hvilken som helst datamaskin som ikke blir passet på.

Mens triksene i seg selv er relativt harmløse, må du dog huske å se an hvem du velger å lure ettersom ikke alle deler den samme formen for humor. Vær også tilgjengelig for å hjelpe ditt offer når han eller hun faktisk blir utsatt for spøken – spesielt dersom vedkommende ikke er spesielt datakyndig. Å tukle med datamaskinen til noen som har det travelt og så bli borte selv er ikke en rampestrek, det er sabotasje.

Statisk skrivebord

Dette kjente peket går kort fortalt ut på å ta et skjermbilde av Skrivebordet, legge dette som skrivebordsbakgrunn og gjemme alle de virkelige ikonene. Fremgangsmåten er som følger:

1. Ta skjermbilde (Print Screen-tasten) som limes inn (Ctrl + V) inn i Microsoft Paint eller et annet bilderedigeringsprogram. Lagre filen som en bmp-fil.
2. Høyreklikk på bildet og velg Bruk som skrivebordsbakgrunn.
3. Høyreklikk på Skrivebordet, velg Vis fra menyen og fjern haken ved Vis skrivebordsikoner.
4. Flytt oppgavelinja. Med mindre den er låst (høyreklikk den for å sjekke) kan den flyttes (dra-og-slipp) til en annen kant av skjermen. Sørg for at den skjules (høyreklikk linja, velg Egenskaper og huk av for Skjul oppgavelinjen automatisk).

Offeret for denne spøken vil snart oppdage at å klikke noe for å lukke vinduer, åpne filer eller bruke startmenyen med musepekeren er nytteløst (det er jo i praksis et blankt skrivebord), men siden alt ser ut som normalt er det veldig forvirrende. Moroa er som regel over når vedkommende snubler over oppgavelinjen eller bruker Windows-tasten på tastaturet.

For ekstra desperasjon kan du forresten alltids åpne et nettleservindu med noe spennende innhold før du tar skjermbildet.

Blåskjerm

Dette er ikke noe mer komplisert enn en skjermsparer fra Microsoft som gjør at PC-en tilsynelatende har fått den fryktede Blue Screen of Death (BSoD). I tillegg til å vise feilmeldinger basert på maskinvaren til den aktuelle datamaskinen, simulerer den også jevnlige forsøk på å starte Windows på nytt. Last den ned her.

Den er fin å kjøre mens kollegaen din tar røykepause, især dersom han holdt på med noe viktig. Er du full av f... eh moro kan du som en bonus nappe ut ledningene til mus og tastatur. Men pass i så fall på at arbeidet er lagret, ettersom han trolig ikke vil se noen annen løsning enn å bruke svenskeknappen.

Tastaturtrøbbel

Norsk tastatur er vel og bra, men hvorfor ikke prøve noe litt mer eksotisk? I datamaskinens Kontrollpanel vil du finne Innstillinger for region og språk, og under dette kan du velge hva slags tastaturspråk du vil ha – bare legg til det du ønsker. Nå kan du selvfølgelig skifte til noe helt uforståelig, men mer forvirrende blir det dersom tegnene tilsynelatende bare har byttet plass. Forsøk Dvorak, så skjønner du sikkert hva vi mener.

Sett det nye språket som standard inndataspråk, og om språklinjen nå dukker opp på oppgavelinjen kan du høyreklikke og lukke den. Merk også at effekten ikke er umiddlelbar – det nye tastaturspråket tas typisk ikke i bruk før man begynner å skrive i et nyåpnet program.

Autokorrektur

De fleste av oss bruker et skikkelig tekstbehandlingsprogram som Microsoft Word eller OpenOffice Writer, og da har vi også en autorettingsfunksjon. Her går det an å legge til ting som gjør brevskriving til et sant mareritt for en mindre datakyndig person. Autoretting eller -korrektur finner du i Verktøy-menyen.

Musepekerpek

Åpne Kontrollpanelet og finn Egenskaper for mus. Nybegynnere bytter om på høyre- og venstreklikk, men et litt mer subtilt triks er å forandre på selve pekeren. Under fanen for pekere, bla gjennom lista til du finner timeglass-animasjonen (hourglass), noe som gjør at det ser ut som datamaskinen jobber og sliter kontinuerlig ndash; for de fleste et tydelig tegn på at noe er galt. For best effekt, sørg for at så mange pekerinstanser som mulig viser det samme timeglasset.

Åja, før vi glemmer det: snarveien for å låse PC-en er Windowstast + L. Har du forresten et godt PC-pek på lur kan du gjerne dele det med oss og andre i diskusjonstråden.

Les også
20 år med feilsendte SMS
Les også
Slik fikser du valentinsdagen
Les også
Velg din sidemann på flyet med Facebook
Les også
Facebook truer med å saksøke Mark Zuckerberg
Les også
Her kan du spille mens du tisser
Les også
Knips bilder med fingrene
Les også
Se Samsung gjøre narr av Apple-fans
Les også
Er hjernen din klar for dette?
Les også
Animert figur gir nyheter på tegnspråk
Les også
Får ikke si “Twitter” og “Facebook” på TV
annonse