Guide

Båt-GPS til halv pris

GPS-navigasjon til sjøs har lange tradisjoner. Noen bruker mobiltelefon, lomme-PC eller bærbar PC med GPS, andre sverger til håndholdt kartplotter, mens proffene vil ha fastmontert plotter på øverste dekk. Uansett prisklasse blir GPS-systemene stadig blir bedre og enklere å bruke. Prisene har falt kraftig siden vi omtalte de beste båt-GPS-ene på samme tid i fjor.
Men hvilken båt-GPS bør du velge, og hvor mye koster de?
100-årig navigasjonsekspert
Nautisk Forlag (www.nautisk.no) i Oslo har solgt sjøkart over hele verden i over 100 år. En bedre kilde til navigasjonsråd er vanskelig å finne, selv om forretningen ikke forhandler GPS-utstyr fra Magellan - en av de store produsentene. Teknofil.no møtte Tore Myrvang hos Nautisk Forlag, og ba ham om å anbefale de beste kartplotterne i forskjellige prisklasser.
Glem ikke sjøkart!
- Dra aldri til sjøs uten vanlige sjøkart av papir i båten. Hvis GPS-en slutter å virke, er du ille ute, sier Tore Myrvang. - Dessuten er det mye lettere å få oversikt på store kart, mens du følger dybder, skjær og bøyer på den vesle skjermen. Vanlige sjøkart koster 200 kroner, mens båtsportkart koster 450 kroner stykket. For å for eksempel dekke sørlandskysten fra Svenskegrensen til Lindesnes, trenger du ti sjøkart eller fire båtsportkart.
Billig klassiker uten kart
Den enkleste maritime navigatoren hos Nautisk Forlag er Garmin GPS 72 Marine til 1.400 kroner. Denne klassikeren viser posisjoneringssignal som avleses på skjermen, og overføres manuelt til papirkartet. Det er den tradisjonelle måten å bruke GPS i båt.
Håndholdt plotter til halv pris
Avanserte, håndholdte kartplotterne har 2-tommers fargeskjerm som viser elektroniske sjøkart. Garmin GPSMAP 60CSx har lenge vært en bestselger, og prisen har falt med 2.000 kroner siden i fjor sommer. Nå koster den bare 2.500 kroner.

Håndholdt med kart og kompass
- Garmin GPSMAP 76CSx til 2.900 kroner er egentlig bedre til båtbruk. Den flyter hvis den faller overbord, har Mann overbord-knapp som øyeblikkelig registrerer båtens posisjon, samt elektronisk kompass, forteller Tore Myrvang. - Kompass er nyttig når båten ligger i ro, fordi GPS er avhengig av fart for å vise retning.


Her er Garmin GPS 72 (til venstre) som kun viser posisjonen, samt kartplotterne Garmin GPSMAP 60CSx, 76CSx og nye Colorado 300.
Nykommeren Garmin Colorado
Garmin GPSMAP 60 og 76CSx har nå fått konkurranse av nye, håndholdte Garmin Colorado 300 til 3.500 kroner. - Den største fordelen er at den har 3-tommers skjerm og er kompatibel med de forbedrede elektroniske sjøkartene g2 Vision. Vanlige elektroniske sjøkart på CD eller minnekort koster 1.650-1.750 kroner for kysten fra Gøteborg til Haugesund. De nye g2 Vision-kartene for samme område koster omlag 2.500 kroner, eller 3.200 kroner for Gøteborg-Trondheim.
Fastmontert kartplotter
Mange ønsker seg en fastmontert kartplotter i båten. Nautisk Forlag selger stasjonære plottere fra Garmin, Navman og Raymarine til fra 4.000 til 150.000 kroner inkludert ekstern antenne.
De fleste velger liten plotter med 5-tommers skjerm. - Jeg anbefaler Garmin GPSMAP 420, 520 eller 525 til henholdsvis 4.000, 5.400 og 7.000 kroner, pluss g2 Vision-kart til 2.500 kroner. Navman 5507 og 5607 til 6.500 og 8.500 kroner er også bra, sier Tore Myrvang. - GPSMAP 525 har den beste og mest lyssterke skjermen, og er i følge Myrvang den raskeste å bruke. Når solen skinner er lysstyrken avgjørende.


Navman 5507 (til venstre) og Garmin GPSMAP 525 som både er rask og lyssterk.

Geleider deg til brygga
De nye Garmin-plotterene kan veksle mellom å vise kart, luftfoto eller en blanding av kart og foto som gjør det enklere å orientere seg. Noen viser også tredimensjonale kart under og over vann. Alle plottere med g2 Vision-kart har autorute-funksjon som minner om bil-GPS: Du legger bare inn bestemmelsesstedet, oppgir hvor dypt båten stikker, høyden på masta, båtens bredde og sikkerhetsmargin til land. Etter dette legger plotteren opp ruta og geleider deg hele veien fram til brygga. Men styrer du blindt etter automatikken, kan det gå galt!
Superplotter til 150.000 kroner
• Små, stasjonære kartplottere med 5-tommers skjerm kan integreres med ekkolodd (sonar).
• Større 8-tommers plottere kan også integreres med radar.
• Store 12-tommers plottere kan kobles til motoren og vise oljetrykk, temperatur, drivstofforbruk, og vise video fra undervannskamera eller et overvåkningskamera ved motoren.
• State of the Art-plotteren hos Nautisk Forlag er en Raymarine med 19-tommers skjerm til 150.000 kroner.
Tidligere var avanserte funksjoner reservert plottere med stor skjerm, men nå har også mindre plottere flere av disse funksjonene.
Mobilen tåler ikke sjøsprøyt
Mobiltelefon eller PocketPC med GPS egner seg ikke i åpne båter, selv om det fins både kart og programvare, mener Myrvang. - De tåler rett og slett ikke sjøsprøyt, sier han. Myrvang selger likevel masse navigasjonssystem for bærbare PC-er, selv om heller ikke PC-ene liker vann. - De kan bare brukes i båt med overbygd styrehus.
Bærbar PC som kartplotter
- Jeg anbefaler den norskutviklede programvaren TiKi Navigator til 1.500 kroner med nv.digital-kart (erstatter BSB rasterkart) til 950 kroner stykket, sier Myrvang. - Når du har installert programvaren, plugger du en liten Haicom GPS-enhet til 750 kroner i PC-en. Vips har du et fullverdig navigasjonssystem med stor skjerm til bare et par tusenlapper, sier Myrvang som har solgt den populære løsningen i 6 år.


Med TiKi Navigator og en liten GPS-dings kan den bærbare PC-en brukes som båt-GPS, forteller Tore Myrvang. (Foto: Bjørn B. Brøndbo)
Kartplotter i bilen?
- Kan noen av kartplotterne også brukes med stemmevarsling i bil?
- Ja, håndholdte Garmin GPSMAP 276C kan bruke både sjøkart, veikart og topografiske kart for skog og mark. Den koster i utgangspunktet 5.000 kroner, svarer han.
- Kan "kart-kortene" brukes om hverandre i håndholdte og stasjonære Garmin-plottere?
- Ja, med nye Garmin Colorado, og Garmin 420, 520 og 525 så kan de det, sier Tore Myrvang til Teknofil.


Garmin GPSMAP 276C er en universell GPS som både kan brukes i båten, i bilen og på tur i skog og mark.

Les også
Slik får du billigst hytte-TV
Les også
De beste GPS-ene fra 9 tester
Les også
Vi tester GPS for MC
Les også
GPS-mobil på den enkle måten
annonse