Tek.no

Guide

Alt du trenger å vite om 4K på Blu-ray

Vi har undersøkt det kommende Blu-ray formatet nøye, og det ser bedre ut enn vi først fryktet.

Shutterstock
6 Mar 2015 12:12

Navn, oppløsning og kapasitet

Da TV-er med høy oppløsning (det vil si HD-Ready og Full HD) gjorde sitt inntog på markedet for noen år tilbake holdt det ikke med DVD-ens stakkarslige oppløsning på maksimalt 720 x 576 punkter. Derfor ble to nye formater lansert i 2006: HD-DVD og Blu-ray, og etter en to år lang «formatkrig» sto Blu-ray igjen som vinneren.

Selv om det virker som om det digitale bakkenettet knapt er åpnet, og noen av oss synes vi «nettopp» oppgraderte til HD, er 1920 X 1080 raskt i ferd med å bli gårdagens oppløsning. Det neste er 4K med en oppløsning på minimum 3840 X 2160 piksler. Det omtales ofte som Ultra-HD eller UHD, som en forkortelse for Ultra High Definition. Rent etymologisk må vel det bety noe så upresist som «mer enn høy oppløsning», alt etter hvordan man velger å oversette «definition».

Har du kjøpt TV nå nylig er det ikke usannsynlig at den støtter 4K, og da har du i en periode fått uttelling for de ekstra pikslene med både YouTube og Netflix, men de fysiske formatene har latt vente på seg.

Ultra HD Blu-ray

Selv om nettstrømming har gjort grove innhogg salget av fysiske plater, er det fortsatt noen som av ulike grunner setter pris på å kunne holde en film i hånden. Derfor har The Blu-ray Disc Association (BDA) kommet med en endelig standard for Blu-ray plater som skal kunne vise 4K- oppløsning for deg som ønsker fysisk tilgang til filmene og seriene dine.

Her bør vi også presisere at BDA har til gode å komme med en offisiell uttalelse om dette, den siste posten på pressesidene deres er fra April 2010. Men svært mange har meldt om spesifikasjonene allerede, og vi sporer informasjonen tilbake til nettstedet 4K.com, som uten å nevne navn skal ha vært i kontakt med representanter for BDU. Vi har ingen grunn til å tro at 4K.com lyver; de er en seriøs aktør, men vi har altså ikke funnet noen konkrete uttalelser fra BDA som bekrefter informasjonen.

Navnet på det nye formatet skal bli «Ultra HD Blu-ray», men med sine seks lite sexy stavelser ser vi ikke for oss at akkurat dette navnet kommer til å bli adoptert til dagligtalen. Noen har foreslått «Blu-ray+» som et bedre alternativ, men selv om vi er enige hjelper det nok lite, Ultra HD er det som brukes om TV-ene, og da blir det sansynligvis det som brukes om Blu-ray-diskene også.

Flere piksler for deg som sitter nært TV-en

Illustrasjonsbilde: Full HD mot 4K. Foto: Kristoffer Møllevik

Oppløsningen er ikke oppgitt utover at det skal være 4K. Det skulle egentlig bety at det er over 4000 piksler i lengderetningen (K=kilo=1000, 4K=4000), men i følge standarden satt av CEA er minimumsoppløsningen for 4K Ultra-HD satt til 3840 X 2160 piksler. Det er også denne oppløsningene alle 4K/UHD TV-ene i 16:9-format kommer med. Det er derfor svært lite sannsynlig at oppløsningen for Ultra HD Blu-ray blir noe annet enn dette.

Et problem som umiddelbart dukker opp her er at det menneskelige øyet har ikke en ubegrenset evne til å se detaljer. Forestill deg for eksempel at du står på en fotballbane: Med normalt syn vil du ikke ha problemer med å skille de individuelle gresstråene rundt føttene dine fra hverandre, men jo lengre vekk fra deg du ser jo vanskeligere blir det, og til slutt ser du bare en grønn grøt. Avstanden for dette vil variere noe fra person til person, men er målbar. Et godt utgangspunkt er at vi på én meters avstand kan skille mellom en sort og en hvit firkant som til sammen er 0,35 mm brede. Hvis firkantene blir mindre og/eller vi stiller oss lengre unna vil vi ikke lenger greie å skille dem fra hverandre, og de vil for de fleste oppleves som én enkelt grå firkant.

Dette prinsippet kan enkelt overføres til TV-er og relativ pikselstørrelse. Den gjennomsnittlige avstanden folk har mellom sofaen og TV-en i stua er omtrent 2,5 meter, så vi bruker dette som utgangspunkt. På en slik avstand må TV-en vår være over 80 tommer før vi greier å se pikslene i «vanlig» full HD.

Lurer du på hvor stor TV du må ha for at 8K skal ha noe for seg? Sjekk her (Ekstra)»

Dette vil selvsagt variere litt med hvor godt syn du har og hvor langt unna du sitter TV-en, men da vi for en tid tilbake foretok en blindetest her på kontoret med en 65-tommers TV og brukte 2,5 meter som seeravstand slet de fleste med å skille mellom oppløsninger på 720p, 1080p og 4K.

Dobbel kapasitet, bedre kodek

Heldigvis ser det ut til at BDA har mer enn bare høyere oppløsning å komme med når de lanserer den nye standarden. Det første vi var redde for med 4K Blu-ray er at dobbelt så mange piksler skal presses inn på samme lagringsplass som vanlig Blu-ray, noe som igjen fører til høyere komprimering og dårligere bildekvalitet oppløsningen til tross. Det blir heldigvis ikke slik. Der de «gamle» Blu-ray diskene for film har en kapasitet på opp til 50 GB, kommer platene til Ultra HD Blu-ray til å ha en kapasitet på 66 GB (to lag) og 100 GB (tre lag).

I tillegg skal de nye UHD Blu-ray-platene benytte seg av den nye H.265-kodeken, også kjent som HEVC (High Efficiency Video Coding), som lover å være mye mer effektiv enn dagens mer utbredte H.264. Det er vanskelig å gjøre gode målinger av hvor god bildekvaliteten er i forhold til hvor komprimert videoen er. Bitraten er selvsagt en indikator så fremt man sammenligner to videostrømmer med samme kodek, men hvis du sammenligner én kodek med en annen kan det ganske enkelt bety at den ene er mer effektiv enn den andre. Hvis du har den ukomprimerte videoen kan de komprimerte versjonene analyseres opp mot den, og så kan man sette et tall på komprimeringskvaliteten ut fra hvor mye pikslene avviker fra originalen, men dette tallet sammenfaller ikke nødvendigvis med hvordan bildekvaliteten oppfattes subjektivt. Og selv om den nye kodeken er mer effektiv enn den gamle, og det er dobbelt så stor plass på disken, skal det fortsatt fire ganger flere piksler inn i hvert bilde. Vi er veldig spente på å se resultatet.

Bli med på neste side, det er der det blir virkelig spennende»

Les også