GuideFotoutdanning, del 1

Ta et folkehøyskoleår med foto

Vi ser på hvilken muligheter som finnes innen fotoutdanning. Først ut er folkehøyskoler.

Introduksjon

Har du lyst til å studere foto, men har ikke helt oversikt over hvor du kan gjøre det og hva de forskjellige studiene innebærer? Da har du kommet til riktig sted. Vi i Akam gjør kanskje ikke selve valget lettere for deg, men vi har gjort vårt beste for å grave frem langt de fleste alternativene i Norge samt en aldri så liten rekke med alternativer i utlandet. Utlandsalternativene kommer i en egen artikkel senere, det samme gjør fagskoler, høyskoler og universiteter i Norge.

Det fins utallige folkehøyskoler med foto i Norge, og det er lett å gå seg bort i jungelen og, ikke minst, ikke finne frem til den riktige folkehøyskolen med det rette tilbudet for deg. Vil du helst ha bare foto, eller vil du kombinere det med film? Har du selv en mild funksjonshemming, eller kanskje du kunne tenke deg å gå på en folkehøyskole hvor to tredjedeler av elevene har spesielle behov? Ønsker du å reise mye, eller vil du helst kombinere fotointeressen med idrett eller friluftsliv?

Foto: Hanna Magnussen Krogvold

For å gjøre oversikten noenlunde lettfattelig har vi sortert de ulike alternativene i kategorier. Folkehøyskoler med fototilbud fins det en lang liste av, så vi har sortert samtlige etter landsdel (sørlandet og midt-Norge er på samme side fordi det er veldig få folkehøyskoler med foto i disse landsdelene). De fleste skolene har løpende opptak, så her er det førstemann til mølla!

Før du leser videre bør du stille deg selv noen spørsmål. Du bør vite hva som vil være det ideelle året for deg, og du bør tenke over hvor langt unna venner og familie du kan trives. Har du en bedre halvdel er det en selvfølge å ta en prat med ham/henne før du bestemmer deg for å dra til Oslo et år hvis dere til vanlig bor i Alta. Hvis du er usikker er det bedre å søke flere steder, og heller ta et valg når du vet hvor du får skoleplass. Noen steder er det også inntak basert på portfolio, så hvis du ikke har satt deg ned og gjort et utvalg av dine beste bilder allerede kan det være en fordel å gjøre det mens du grubler på hvor du vil. Det er også greit å vite hva slags fotograf du kan tenke deg å bli. Er det fotojournalistikk som er din greie, eller kanskje du drømmer om å få fantastiske fashion-bilder på trykk i Vogue? Eller kanskje du bare trenger et år til å reise, lære og bli kjent med nye mennesker og prøve deg i mange forskjellige sjangre?


Side 2: Folkehøyskoler - Øst
Side 3: Folkehøyskoler - Sør og Midt
Side 4: Folkehøyskoler - Vest
Side 5: Folkehøyskoler - Nord

Folkehøyskoler - Øst

Arbeiderbevegelsens folkehøyskole (Hedmark)

På Arbeiderbevegelsens folkehøyskole på Ringsaker i Hedmark får du på linja Fotografi en grunnleggende innføring i fotografering. Blant områdene elevene går gjennom i løpet av året nevnes særlig portrett-, mote-, reklame-, produkt- og reportasjefotografering og lyssetting både i studio og på location. Skolen har også egen fotoskriver hvor elevene kan printe egne bilder for en rimelig penge. Selv om langt det meste er digitalt i dag er vel ikke en fysisk portfolio i stort format noe å kimse av? Skolen har også en egen linje for fotojournalistikk.

Les mer på Arbeiderbevegelsens folkehøyskoles hjemmesider

Foto: Buskerud Folkehøyskole

Buskerud folkehøyskole (Buskerud)

Buskerud Folkehøyskole ligger i Fiskum, en liten kjøretur unna Kongsberg sentrum. Her har du mulighet til å fordype deg i fotografi og spesialisere deg i ett eller flere selvvalgte temaer, for eksempel naturfotografering, portrett, illustrasjoner, aktfoto osv. Det legges stor vekt på selvstendig arbeid og å utvikle egen kreativitet, og studiet har opptil flere utstillinger i løpet av skoleåret og en studietur utenlands. Man begynner skoleåret med en grunnleggende innføring i analog fotografering.

Les mer på Buskerud folkehøyskoles nettsider

Foto: Holtekilen Folkehøyskole

Bjerkely folkehøyskole (Hedmark)

Bjerkely folkehøyskole ligger på Arneberg i Hedmark fylke, omtrent to timer nord-østover fra Gardermoen flyplass. Faget "Foto" begynner med to uker "kick off" hvor man får lære det grunnleggende fototekniske og runder av med en ekskursjon og fotomaraton. Etter "kick off"-ukene velger man om man ønsker å fordype seg i fagene "FotoArt" eller "FotoFashion". Vårsemesteret begynner, som det har gjort siden 2005, med 3 dager workshop med ingen ringere enn Morten Krogvold. Det er også planlagt tur til New York for workshops, galleribesøk m.m., og på tampen av året reiser elevene til Nordic Light Event i Kristiansund.

Les mer på Bjerkely folkehøyskoles nettsider

Holtekilen folkehøyskole (Akershus)

På hovedstadens eneste folkehøyskole kan du ta et år med film og foto. Man får en grunnleggende innføring i begge fagområder før man velger hva man ønsker å spesialisere seg på. Selv om det aller meste er blitt heldigitalt er det også mulig å jobbe med analog fotografering på Holtekilen. Elevene reiser på besøk til NRK og TV2 i løpet av skoleåret. I tillegg reiser alle på tur til New York hver høst; i løpet av oppholdet i Amerikas største by skal man produsere en musikkvideo, en kortfilm eller en fotodokumentar på 48 timer.

Les mer på Holtekilens nettsider

Foto: Marit Nyhus (Elverum Folkehøyskole)

Elverum Folkehøgskule (Hedmark)

Liker du tanken på å reise rundt med kamera i hånda, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Elverum Folkehøgskule spesialiserer seg på nettopp det. Her lærer du ikke bare det grunnleggende fototekniske; du får også en innføring i reisingens ABC, språk og kultur, flyhopping og interrail med kamera på slep m.m. Du har også mulighet til å følge elevene på de andre linjene når de er ute og reiser slik at du får mest mulig reiseerfaring og spennende motiver å ta bilder av. Tidlig i skoleåret står World Press Photo på agendaen, senere i skoleåret blir det turer til de europeiske storbyene Berlin, London, Paris og Barcelona.

Les mer på Elverum Folkehøgskules nettsider

Rønningen folkehøyskole (Oslo)

På Rønningen Folkehøgskole i Oslo kan du gå en linje som heter Fotovideo. Her lærer du, ikke overraskende, både foto og video. Elevene bruker Mac-maskiner og får opplæring i Photoshop og Final Cut. I tillegg til en to ukers tur til Hollywood og Los Angeles reiser elevene på en to-tre dager lang roadtrip, og besøker institusjoner innenfor foto-, film- og TV-bransjen i Oslo-området.

Les mer på Rønningen Folkehøgskole sine nettsider

Foto: Montasje: Skjeberg Folkehøyskole

Skjeberg folkehøyskole (Østfold)

Det er liten tvil om at mediefag og kreative fag er hovedprioriteten på Skjeberg Folkehøyskole: Her er det tre forskjellige journalistikklinjer, en musikkproduksjonlinje, en linje for grafisk design - og selvfølgelig en linje for fotofag. Her jobbes det digitalt og analog, i mørkerom og Photoshop, ute i naturen og i fotostudio. Hver høst reiser linja til Roma for å være fototurister og bli bedre kjent med hverandre, og i april reiser de til New York - nærmere bestemt Brooklyn. Det er et krav å ha eget digitalt speilreflekskamera, skolen disponerer noen analoge kameraer man kan låne om ønskelig.

Les mer på Skjeberg Folkehøyskole sine nettsider

Hallingdal Folkehøyskole (Buskerud)

Hallingdal Folkehøyskole i Gol kommune har et tilbud de kaller ART-LAB hvor man kan velge å fordype seg i forskjellige kreative emner, deriblant fotografering. Undervisningen er basert på kortvarige prosjekter i grupper eller individuelt kombinert med teoriundervisning underveis. I løpet av et skoleår er det fire prosjektuker, hvorav den siste er en lengre reise. De siste tre årene har turen gått til Berlin.

Les mer på Hallingdal Folkehøyskoles nettsider

Foto: Danvik Folkehøyskole

Danvik folkehøyskole (Buskerud)

En av folkehøyskolene som satser tyngst på kreative fag er Danvik, som ligger i Drammen. På oversikten over tidligere studenter er det ikke så rent få kjente navn og ansikter, og med sine 167 studenter er skolen en av de større folkehøyskolene i Norge. Her finner du eget TV-studio med kontrollrom, fotostudio, skrivestue, mørkerom, ni redigeringssuiter, profesjonelt radiostudio og mer til. Du får også mulighet til å jobbe analogt.

Les mer på Danvik Folkehøyskoles nettsider

Folkehøyskoler - Sør og Midt

Foto: Risøy Folkehøyskole

Risøy Folkehøyskole (Aust-Agder)

På Risøya utenfor Tvedestrand i Aust-Agder kan du studere foto i fjæra! Linja heter Kunst & Foto, og du velger selv hva du ønsker å fordype deg i. Ikke bare har du fri tilgang på nydelig norsk skjærgårdsnatur døgnet rundt; elevene reiser også en uke til en middelhavsby for å tegne og ta bilder, de reiser til London, og de har mulighet til å være med på skolens felles studieturer til Rødehavet, Middelhavet, New York og Estland. Dette er med andre ord et godt alternativ for deg som liker å kombinere reising med fotografering.

Les mer på Risøy Folkehøyskole sine nettsider

Foto: Agder Folkehøyskole

Agder folkehøyskole (Vest-Agder)

På Agder Folkehøgskole på Søgne er det intet mindre enn tre alternativer for den fotointeresserte! Her har de billedkunst og foto for deg som er interessert i også andre visuelle kunstformer, foto - opplevelser er for de som ønsker å reise mye med kameraet, og friluftsliv og fotoreiser er for de som liker å kombinere turer i skog og mark med fotografering.

Les mer på Agder Folkehøgskole sine nettsider

Foto: Maja Eidsør Viken (Sund Folkehøyskole)

Sund folkehøyskole (Nord-Trøndelag)

På fotolinja på Sund Folkehøgskole er det hovedvekt på tre områder: Dokumentarfoto, portrett og kunstfoto. Elevene er også innom aktfotografering og fashion, og det er mørkerom på skolen. I tillegg er det fotostudio som er åpent 24 timer i døgnet, syv dager i uka.
Sund og tidligere elever har lagt ned en enorm jobb i å lage en PDF man kan bla i. Her får du se elevarbeider og lese hva mange tidligere elever syns om skolen. PDF-en finner du her.

Les mer på Sund Folkehøgskole sine nettsider

Foto: Peder Morset Folkehøyskole

Peder Morset Folkehøgskole (Sør-Trøndelag)

Peder Morset er en litt annerledes folkehøgskole: Her er 40 av 68 elevplasser forbeholdt elever med lett funksjonshemming. På skolens medielinje kan du jobbe med journalistikk, TV-produksjon (det samarbeides blant annet tett med empoTV), radio - og fotografering. Man får prøve seg på samtlige felt, og det lages ukentlig skoleavis, fotoutstillinger og direktesendt radio og TV fra skolens studio gjennom skoleåret. I tillegg reiser elevene på besøk til lokale og nasjonale mediebedrifter.

Les mer på Peder Morset Folkehøgskole sine nettsider

Folkehøyskoler - Vest

Foto: Sogndal Folkehøgskule

Sogndal Folkehøgskule (Sogn og Fjordane)

På Sogndal Folkehøgskule har de to fotolinjer: Reisefoto og en linje som heter Fotokunst. På sistnevnte jobbes det både analogt og digitalt, og det er ikke nødvendig med noen forkunnskaper. I tillegg til fotograferingen som kunst jobbes det også noe med grafisk design og digitalt magasin, og foto som illustrasjon i en bok. Den årlige studieturen går til Vietnam hvor elevene besøker hovedstaden Hanoi i tillegg til klippelandskap, rismarker og høyfjell. Det er krav om at du må ha eget, analogt speilreflekskamera og gjerne også en digital speilrefleks. Skolen har to mørkerom som er åpne også på kveldstid.

Fotoreise på sin side er heldigital, og legger ut på reiser i både Europa og Vietnam, såvel som innenlands i Norge.

Les mer på Sogndal Folkehøgskule sine nettsider

Hardanger Folkehøgskule (Hordaland)

Hardanger Folkehøgskule ligger, ikke overraskende, i Hardanger - nærmere bestemt i Lofthus, mellom Bergen og Hardangervidda. De første ukene på fotostudiet her får man en innføring i det grunnleggende: Bruk av kamera, innføring i bilderedigering og innføring i analog fotografering. Deretter brukes den deilige norske sensommeren for alt den er verdt til makrofotografering, sportsfoto og naturfoto før man flytter seg innendørs i høstmørket og fordyper seg i portretter, mote og stilleben i fotostudioet, og arbeid med analoge bilder i mørkerom. Gjennom hele året vil elevene reise rundt for å fotografere spennende steder, blant annet to uker i Asia.

Les mer på Hardanger folkehøgskule sine nettsider

Foto: Fana folkehøyskole

Fana folkehøgskule (Hordaland)

"Kameraet gjør ingenting for deg, om du ikke har noe i hodet eller i hjertet," sa Arnold Newman - et sitat Fana Folkehøgskule har valgt å åpne til de håpefulle som besøker Fotografi og Film-seksjonen. Den første perioden på Fana i Bergen får man en grunnopplæring i fotografi og kortfilmproduksjon, før man velger hva man ønsker å fordype seg i. I begynnelsen jobbes det analogt med skolens gamle kameraer fra 70- og 80-tallet, deretter overføres dette til digital fotografering, og deretter videre til Photoshop. Det samarbeides gjerne med skolens dramalinje og musikklinje hvis man skulle trenge det til kortfilmproduksjonen man skal gjennom, og de ferdige resultatene vises på alt fra utstillinger og presentasjoner til Minimalen kortfilmfestival i Trondheim. Linja reiser også på studietur til europeiske storbyer: Høstsemesteret er det Berlin som står for tur.

Les mer på Fana Folkehøgskule sine nettsider

Foto: Høgtun Folkehøyskole

Høgtun folkehøyskole (More og Romsdal

På Høgtun Folkehøgskole velger du en basislinje som du har undervisning i tre dager i uka, og en plusslinje som du har undervisning i en dag eller to i uka. Et av plussfagene som tilbys er foto. Du kan velge om du ønsker å dra på studietur til Kenya, Nepal, Lanzarote eller Israel.

Les mer på Høgtun Folkehøgskole sine nettsider

Foto: Jæren Folkehøyskole

Jæren folkehøyskole (Rogaland)

På Jæren Folkehøgskule er det ganske åpenlyst at det er naturfotograferingen som står i fokus. Skolen kan skilte med mye spektakulær natur praktisk talt rett utenfor døra, og vinterstid legger elevene seg i kamuflasje og fotograferer både ørn og hauk på få meters avstand! Skolen har også et godt utstyrt fotostudio, og oppfordrer elevene til å bli medlem av en lokal fotoklubb for ytterligere motivasjon og inspirasjon. Hvert år drar fotolinja på safari i Sør-Afrika og jakter på blinkskudd av "de fem store" (løve, elefant, bøffel, leopard og nesehorn).

Les mer på Jæren Folkehøgskule sine nettsider

Lundheim folkehøyskole (Rogaland)

På Lundheim er det fjorten forskjellige fag å velge mellom, og du velger et sett med to fag. Foto-faget kan kombineres med fagene Kreativ Data, Sport, Teater, Globalt perspektiv, Video og TV, og Band. Fotoundervisningen tar for seg alt fra enkle pinhole-kameraer til mellomformat, og det jobbes mye med portrettfotografering i tillegg til landskapsfotografering, gatefoto og reklame. På skoleturene, som går til henholdsvis Skagen og Beijing, jobbes det med dokumentarfoto. Til en forandring fra andre folkehøyskoler er det her intet krav om digitalt speilreflekskamera; analogt er vel så bra, så lenge kameraet funker!

Les mer på Lundheim Folkehøgskole sine nettsider

Foto: Sunnfjord Folkehøyskole

Sunnfjord folkehøyskole (Sogn og Fjordane)

På Sunnfjord Folkehøgskule har de en linje som heter Fotografi og reise. Her jobbes det med reportasjefotografering og dokumentarfoto på reisene til Uganda og Egypt, og portrett- og naturfotografering på hjemmebane. Skolen har også fotostudio, mørkerom og storformatskrivere for digital bildefremkalling. Lærer på kurset er Lars Håberg, som har tatt sin fotoutdanning på Bilder Nordic.

Les mer på Sunnfjord Folkehøyskole sine nettsider

Nordmøre folkehøyskole (Møre og Romsdal)

Nordmøre Folkehøgskule i Surnadal tilbyr fotolinje. Det er liten tvil om at dette vil være et godt alternativ for den som har lyst til å snuse litt på fotojournalistikken: Her samarbeides det med lokalavisa Driva og flere andre mediebedrifter, det kommer profesjonelle fotografer som gjestelærere i perioder, og fotolinja samarbeider som oftest tett med journalistikklinja. Det er også et mål for skolen at elevene skal komme i god fysisk form i løpet av skoleåret. Det arrangeres også egen linjetur i løpet av våren: i 2012 gikk denne linjeturen til Midtøsten, og elevene fikk bo hos en palestinsk familie. Skolen har også egen videolinje som det samarbeides med ved behov.

Les mer på Nordmøre Folkehøgskule sine nettsider

Foto: Solborg Folkehøyskole

Solborg folkehøyskole (Rogaland)

Solborg ligger i Stavanger, og her har de en linje som heter Global Village: Foto. Som navnet indikerer er dette en linje hvor det politiske og kulturelle står sterkt i fokus, og målet er å lære å formidle gjennom fotografi. GV Foto har også noe undervisning sammen med de som går GV Connection og GloBall United. Hvert år drar elevene på studietur til Afrika og Asia sammen med lærere som har bodd og reist mye i disse verdensdelene. Hvilke land som vil besøkes på disse turene varierer, men linja har tidligere vært på trekking i Etiopia, klatret opp Sørøstasias høyeste fjell (Mt. Kinabalu, Borneo) og reist til Kenya, Zambia, Kambodsja, Thailand og Vietnam.

Les mer på Solborg sine nettsider

Foto: Nordhordaland Folkehøyskole

Nordhordaland folkehøyskole (Hordaland)

Linjen FotoGLOBAL på Nordhordaland Folkehøgskule er relativt nystartet. Ledelsen ved skolen ba en ikke navngitt, eventyrlysten fotograf beskrive sin drømmelinje, og brukte det som utgangspunkt i planleggingsfasen. Her lærer man grunnleggende kamerateknikk og photoshop og reiser tre-fire uker på fotosafari til Sør-Afrika, Namibia, Botswana og Zimbabwe. I tillegg kan man velge å være med på en tre uker lang tur til Israel. Skolen har eget Mac-studio, fotostudio og mørkerom

Les mer på Nordhordaland Folkehøgskule sine nettsider

Folkehøyskoler - Nord

Foto: Øytun Folkehøyskole

Øytun Folkehøgskole (Finnmark)

Er det naturfoto som er din greie? Elsker du friluftsliv og vil gjerne leve utendørs så mye som mulig? Da bør du kanskje sjekke ut naturfoto-linja på Øytun folkehøgskole. I løpet av et skoleår har du 50 overnattinger totalt, og hele 150 turdager! Skolen ligger i Alta og kan følgelig skilte med muligheter for nordlysfotografering og hvalsafari, kanopadling på Altaelva, reindrift, hundekjøring med polarhunder og alt det andre herlige nord-Norge har å by på. I tillegg reiser elevene på en elleve dager lang tur til Island i løpet av skoleåret. Kanskje en idé å investere i et godt værtettet kamera?

Les mer på Øytun folkehøgskoles nettsider

Foto: Pasvik Folkehøyskole

Pasvik Folkehøgskole (Finnmark)

Pasvik Folkehøgskole ligger i Svanvik i Finnmark, og tilbyr en linje som heter Foto og reise. Her har du mulighet til å bruke god tid på å fotografere Nord-Norge og alt det har å by på. Skolen arrangerer også studieturer i Finnmark, Russland og Finnland, i tillegg til en lengre utenlandstur - for skoleåret 2013-2014 er det planlagt at turen skal gå til Island. Blir Nord-Norge for kjølig for deg en dag er det også mulig å slå seg løs i skolens fotostudio.

Les mer på Pasvik Folkehøgskole sine nettsider

Foto: Soltun Folkehøyskole

Soltun folkehøyskole (Troms)

På Soltun Folkehøgskole har de en linje som heter "Backpack foto". Som navnet indikerer er dette en linje hvor reise og fotografering står i fokus. Det jobbes utelukkende digitalt. Den første tiden er det teoriundervisning som står på programmet, deretter er det fotoundervisning og variert fotografering som gjelder. All undervisningen har et hovedmål: Å forberede elevene på en fem uker lang fotoreise. Elevene bestemmer selv hvor reisen skal gå, og linja har tidligere reist til Mellom-Amerika (2009), Etiopia og Tanzania (2010), Chile, Argentina og Antarktis (2011) og Kenya og Uganda (2012). Elevene som går på Soltun nå har valgt å legge årets tur til Laos og Vietnam: Reisen begynte 4. januar, og de kommer hjem igjen 10. mars. Les reisebloggen deres her.

Les mer på Soltun Folkehøgskole sine nettsider

Foto: Adrian Salmonsen (Lofoten Folkehøyskole)

Lofoten folkehøyskole (Nordland)

På Lofoten Folkehøgskole har de intet mindre enn tre forskjellige fotolinjer. Fotokreativ og naturfoto er begge for nybegynnere som ønsker å starte fra grunnen av, mens proffoto er ment for de som har noen års erfaring og har basiskunnskapene innabords. Hver uke har man omtrent 15 timer fotoundervisning (turer, forelesninger, praktisk arbeid, teori, veiledning m.m.). Fotokreativ er for den som vil lære gjennom å prøve og feile, teste ut spennende teknikker (alt fra pinhole til photoshop), naturfoto er for de som trives best på tur og ønsker å kombinere det med fotografering. Proffoto er spesielt beregnet på de som ønsker å jobbe profesjonelt med foto senere. De tre fotolinjene reiser sammen på avslutningstur til Polen.

Les mer på Lofoten Folkehøgskole sine nettsider

Les også
Lær noe nytt denne uka
Les også
Her kan du studere foto
Mer om
annonse