Til hovedinnhold

Linux på Playstation 3

Introduksjon

Det hersker liten tvil om at Playstation 3 er en heftig spillkonsoll, men med en prislapp på over 5000 kroner er den ikke så attraktiv for de aller fleste.

5000 kroner er derimot ikke så mye å betale for en datamaskin, og det er hvordan Playstation 3 kan konkurrere i dette segmentet at fokuset ligger i dag.

I denne testen har vi parret Playstation 3 med den mest populære Linux-distribusjonen for øyeblikket, nemlig Ubuntu Feisty Fawn.

Takk til Nordisk Film for lånet av Playstation 3.

Testoppsett og installasjon

Testoppsettet

Som allerede nevnt, har vi valgt å installere Ubuntu Feisty Fawn på vår Playstation 3. Siden konsollen har en helt annen arkitektur enn de fleste skrivebordsmaskiner som selges i dag, må vi benytte en litt annen Ubuntu-disk enn vanlig. Du kan laste ned her.

Installasjonsmåten er heller ikke helt lik på Playstation 3 som på dagens datamaskiner, så for å installere operativsystemet følgte vi denne guiden.

Merk: Å benytte en av installasjonsmediene nevnt i guiden kan få installasjonen til å låse seg når den partisjonerer harddisken. Vi anbefaler derfor at du benytter deg av den iso-en vi allerede har linket til i første avsnitt.

Vi koblet konsollen til en 42" plasmaskjerm fra Pioneer gjennom HDMI-porten. Vi har også benyttet oss av USB-basert mus og tastatur.

I bruk

Bildet dekker ikke hele skjermen på vår 42" plasma

Visuelt

Det første vi la merke til var at bildet ikke dekket hele skjermen. Du bør kunne se dette på bildet ovenfor, selv om bildet er av ganske dårlig kvalitet.

Vi regnet med at dette var et problem forbundet med for lav oppløsning og riktignok er ikke oppløsningen 1920x1080 som den burde være, men uvanlige 1688x964. Irriterende nok var at dette var den eneste tilgjengelige oppløsningen, så det at hele skjermen ikke dekkes er bare noe vi må finne oss i.

En annen ting vi legger merke til ganske fort er at teksten blir altfor liten for vår 42" skjerm, men dette er vanlig når du kobler en datamaskin til TV-en. For å gjøre teksten større endret vi DPI fra 96 til 152, noe som gjorde teksten leselig i de fleste tilfeller. Større tekst var dessverre ikke mulig, da maks DPI er 153.

En annen merkverdig detalj er at det foreløpig ikke finnes noen driver til skjermkortet, som betyr ingen Compiz- eller 3D-spill.

Tregt

Den generelle følelsen av å kjøre Ubuntu på Playstation 3 er at det går tregt. Systemet har til tider treg respons og programmer tar seg god tid på å starte. Selv om Ubuntu oppdager to prosessorkjerner, får du aldri følelsen av at disse to blir brukt.

Under ser du resultatene av en test vi gjorde for å se hvordan Playstation 3 kan sammenlignes mot et system med Athlon 64 X2 6000+. Testen gikk ut på å enkode en liten DVD-snutt til Xvid ved hjelp av avidemux.

Som du ser er prosessoren fra AMD betydelig raskere enn Cell-prosessoren i Playstation 3. Mest sannsynlig skyldes nok dette at Linux-kjernen ikke akkurat er optimalisert for å kjøre på Playstation 3, iallfall foreløpig.

Vi hadde også tenkt å inkludere resultater fra Linux-utgaven av SuperPi, men SuperPi nektet å kjøre på konsollen.

Lite minne?

En annen ting å merke seg er at Playstation 3 har veldig lite minne tilgjengelig for Linux-distribusjonen (213 MB) og swap-partisjonen - en partisjon på harddisken som brukes når minnet er fullt - blir da brukt en del. Det kan gjøre at ting går tregt da harddisker som kjent har svært mye dårligere ytelse enn hurtigminne.

Video

Det vi kanskje var mest spent på å teste var videoavspilling. Med en Linux-distribusjon skal det jo ikke være noe problem å spille av video, om det så er en DVD- eller DivX-film det er snakk om.

Vi prøvde først å spille av filmer gjennom totem med gstreamer codecs, som er standard i Ubuntu. Men med totem hakket filmene våre - noe som var rart da CPU-bruken ikke gikk over 40%. Vi bestemte oss for å prøve mplayer med xine-motoren og tilhørende codecs. Dette gikk silkeglatt helt til vi prøvde noen HD-filmer. Da var ikke overraskende hakkingen tilbake.

Et problem med mplayer er at man blir tvunget til å bruke X11 som video-output, siden vi ikke har skjermkort-drivere som støtter noe annet. X11 støtter som kjent ikke oppskalering av filmer, så med mindre vi ville se på et knøttlite bilde, måtte vi se oss om etter en annen løsning.

Det neste forsøket var da VLC, som både oppskalerte filmene våre og spilte av uten hakking, hvis vi ser bort fra HD-filmene da selvfølgelig.

Lyd

Det er lite å klage på når det gjelder lyden på Playstation 3. Alle lydfiler vi prøvde ble spilt av uten problemer og vi opplevde aldri at lydfilen hakket under avpilling, uansett hva vi drev med. Det eneste vi har å pirke på her, er at det ikke er støtte for 5.1 surround, men det er mulig dette endres i fremtidige utgaver av Linux-kjernen (grunnet nyere drivere).

Andre mangler

En av de største irritasjonsmomentene vi hadde med konsollen var Blu-ray-drevet. Vi prøvde en kommersiell DVD-film i drevet for å se om den ville spilles av, noe som ikke gikk særlig bra. I tillegg ville ikke DVD-platen ut av drevet, så tilslutt var vi nødt til å starte maskinen på nytt, for så å trykke på "eject"-knappen før Linux-systemet startet.

Merk: Det var kun originale (kommersielle) DVD-filmer som ikke ville spilles av. Det skal ikke være noe problem med annet DVD-materiale eller CD-er av annet slag.

Et annet irritasjonsmoment var at det trådløse nettverkskortet ikke fungerte, noe som tvang oss i å trekke en fem meter lang cat5-kabel på tvers av rommet for å få netttilgang på konsollen. Det så også ut som at Network-manager var skrudd av, noe som var greit da vi ikke hadde bruk for det uten trådløst nett.

Det siste problemet er av en noe mindre karakter, men noen ganger vil ikke konsollen skru av seg selv eller starte om igjen når du ber om det, noe som gjør at du må holde av-/på-knappen inne til det piper for andre gang (10 sekunder).

Konklusjon

Kan Playstation 3 brukes som datamaskin? Joda. Vil vi anbefale det? Nei.

Selv om du kun skal bruke konsollen til å surfe på nettet og chatte med vennene dine så vil du nok irritere deg over at programmer kan bruke lang tid på å starte, og at du må starte maskinen på nytt for å få tilbake CD/DVD-en din.

Støtten for Playstation 3 i Linux-kjernen er dog forholdsvis ny, slik at flere av de nevnte problemene kan være fikset og ytelsen forbedret i en nyere versjon av kjernen.

Du skal derfor ikke se bort i fra at vi gjør en ny test når Ubuntu 8.04 er ute av døra.

Dine erfaringer

Har du noen erfaringer eller synspunkter om Linux på Playstation 3? Del dem gjerne med oss andre i diskusjonstråden under.

annonse