GuideBrukte toppmodeller

Fjorårets toppmodeller: så billige er de på bruktmarkedet nå

Halvering av prisen? Ja takk!

Alle disse toppmodellene har falt maaaasse i pris.

Er det én ting vi liker å gjøre her på Tek, så er det å opplyse om hvordan du kan få ny og knallgod elektronikk så billig som mulig. Er du på leting etter gode tilbud på nye ting nå på nyåret, kan du ta en titt på romjulsguiden vår, for eksempel, hvor de fleste tilbudene fortsatt er gjeldende nå i januar.

I denne artikkelen skal vi imidlertid se på motsatt side av samme mynt: tilbudene du finner i bruktmarkedet. Eller mer konkret: hvor rimelig fjorårets toppmodeller er å få tak i akkurat nå.

Vi har tidligere skrevet flere guider i samme gate, men da med fokus på de beste tilbudene totalt sett. Når vi nå girer om og mer ukritisk ser på toppmodellenes priser i bruktmarkedet er det for å peke ut hvilke modeller det lønner seg mest å gå etter når de kjøpes brukt.

For er det én ting alle disse hadde til felles da de var nye, var det at de var grisedyre. Mobilprodusentene har regelrett satt raketter på prisene sine og sendt dem til værs de siste årene, men i motsetning til Elon Musks SpaceX-program ser ikke rakettene ut til å komme ned igjen på noe tidspunkt.

Spesielt Apple har syndet grovt her, og tilbyr i skrivende stund fjorårsnye modeller kun fra ganske dyre 8.490 kroner (iPhone 11 64 GB) til helt uakseptabelt kostbare 17.190 kroner (iPhone 11 Pro Max 512 GB).

Høyt prisnivå betyr imidlertid også høyt pristap. Det er med mobiltelefoner som med dyre biler; det største pristapet tas det første året. Så kanskje er det håp for innsparing også om du bare ha en (relativt) ny iPhone?

Dét skal vi finne ut av her – og ikke bare for iPhone, men for alle toppmodellene lansert i 2019 og testet av oss her på Tek. La trålingen gjennom bruktmarkedet begynne!

NB: Vi har brukt Finn.no som kilde, men det finnes også andre bruktmarkeder.

Apple iPhone XS – Halvering av prisen fra lansering

Apple iPhone XS.

Nypris orginalt: 10.449 kroner
Nypris nå: 7.526 kroner
Bruktpris nå: 5.500 kroner (Eksempel på annonse)
Vår test: iPhone XS

Nå lanserte riktig nok Apple iPhone 11 og iPhone 11 Pro på tampen av fjoråret, men ettersom det var iPhone XS som var kongen på haugen mesteparten av 2019 er det denne vi har med i denne guiden.

iPhone XS er stadig en rasende flott telefon, med Apples velkjente design og byggekvalitet. Kameraet i XS er merkbart bedre enn i den forrige versjonen, iPhone X, ikke minst i dynamisk omfang og portrettbilder.

Prosessoren og mye av innmaten er også ny, men ellers er det meste likt fra X til XS. Det betyr en knakende god og nesten heldekkende OLED-skjerm i front, med et innhugg i toppen for frontkameraet og Apples FaceID-teknologi. Telefonen er selvsagt også helt vanntett (noe brukte modeller også vil være dersom de ikke er knust).

Da iPhone XS var ny kostet den godt over 10.000 kroner i den billigste varianten, og da har vi ikke en gang nevnt at den også kom i en større og dyrere Max-variant. I dag er prisen omtrent halvert, til 5.500 kroner (laveste pris på Finn.no). Dette er stadig en god del penger, og mer enn enkelte fullstendig nyte Android-toppmodeller. Men, er det iPhone du skal ha, så er en brukt iPhone XS et godt valg i 2019.

  • Ønsker du heller å kjøpe nytt? Sjekk ut tilbudene i lenka under:
Apple iPhone XS 64 GB
Apple iPhone XS 64 GB

Samsung Galaxy S10 – Ett av de beste bruktkjøpene

Galaxy S10.

Nypris orginalt: 9.490 kroner
Nypris nå: 7.490 kroner
Bruktpris nå: 4.000 kroner (Eksempel på annonse)
Vår test: Samsung Galaxy S10

Samsung lanserte to flaggskip i 2019 i S-serien: Galaxy S10 og Galaxy S10+. I tillegg kom den mindre Galaxy S10e, som skar ned på en del funksjonalitet og i realiteten var en mellomklassemodell mer enn en toppmodell. Senere lanserte Samsung også Note 10 og Note 10+, men disse er såpass spesielle at S-serien nok fortsatt er den de fleste vurderer.

Og vurdere, det burde du. For Galaxy S10 er en av de mest kompetente toppmodellene du kan få tak i, med trippelt kameraoppsett, en fantastisk skjerm og byggekvalitet som rivaliserer Apples egen. Ja, det begynner jo faktisk å bli litt status å ha Samsung også.

Telefonen har få åpenbare svakheter, og har til og med hodetelefoninngang. Dette er noe nær sagt ingen andre toppmodeller kan vise til i 2019, og i 2020 vil neppe noen nye med dette lanseres i det hele tatt. Slik sett er det en ganske unik mulighet til å klamre seg fast til denne kjente og kjære, men akk så døende, inngangen.

Galaxy S10 var en ganske så dyr affære da den ble lansert, men i motsetning til iPhone XS har den også falt mye mer i pris; både som ny og som brukt. På bruktmarkedet er den i skrivende stund å få tak i i prima stand for rundt 4.000 kroner, og da er det mye telefon for pengene vi snakker om.

  • Ønsker du heller å kjøpe nytt? Sjekk ut tilbudene i lenka under:
Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10

Sony Xperia 1 – Unik skjerm på rabatt

Sony Xperia 1.

Nypris orginalt: 9.490 kroner
Nypris nå: 8.843 kroner
Bruktpris nå: 4.500 kroner (Eksempel på annonse)
Vår test: Sony Xperia 1

Sony har lenge laget telefoner som har gått litt under radaren på de fleste, men Xperia 1 tilhører en rase som har fått oppmerksomhet også utenfor de vanlige kretsene. Denne telefonen har nemlig noe så uvanlig som en 4K-skjerm, og som om det ikke skulle være nok så er skjermpanelet også av OLED-typen. Denne kombinasjonen muliggjør en bildekvalitet du ikke får noe annet sted akkurat nå.

Telefonen ellers er akkurat så toppmodellaktig som du kan forestille deg. Her får du trippelt kameraoppsett med vidvinkel, ultravidvinkel og zoom, supersakte video og 3D-skanningsmuligheter.

Du får også en knallsterk prosessor, et svært lekkert design og en byggekvalitet som ikke står tilbake for hverken Apple eller andre premiumprodusenter.

Det merkeligste (og potensielt litt negative) med telefonen er den veldig lange skjermen. Dette kan gjøre Xperia 1 noe uhåndterlig til man blir vant til formatet, men det er ikke et stort problem. Til 4.500 kroner er det uansett en fantastisk mobil for pengene på bruktmarkedet akkurat nå, og den prisen er bare halvparten av lanseringsprisen. Ikke verst!

  • Ønsker du heller å kjøpe nytt? Sjekk ut tilbudene i lenka under:
Sony Xperia 1 J8110
Sony Xperia 1 J8110

Huawei P30 Pro – Kongen på haugen, men ikke på pris

Huawei P30 Pro.

Nypris orginalt: 8.990 kroner
Nypris nå: 7.078 kroner
Bruktpris nå: 4.500 kroner (Eksempel på annonse)
Vår test: Huawei P30 Pro

Huawei har vært i en del hardt vær i 2019, men det har ikke hindret dem i å lage gode telefoner. Og P30-serien er heller ikke rammet av restriksjonene USA har pålagt produsenten, ettersom den ble lansert før disse trådte i kraft. Dermed får du både oppdateringer og full Google-støtte her.

Dette er selvsagt et minimumskrav for alle Android-telefoner. Det som ikke er et minimumskrav for alle telefoner er at de skal være så gode som det P30 Pro er. Her får du en vaskeekte toppmodell, med det kanskje beste kameraoppsettet du kan få tak i. Ikke minst er periskopkameraet med zoom og nattmodusen veldig unikt, og så får du også vidvinkel og annet snadder på kjøpet.

Batteriet er også nokså gigantisk, og dét trengs – for innmaten er svært kraftig og strømsulten. Her går alt unna på et blunk, også tunge spill og andre krevende applikasjoner. Huawei har imidlertid sitt eget preg på Android (som ligger tettere opp mot iOS enn standard Android), så det tiltaler kanskje ikke alle. Hodetelefoninngang må du også se langt etter, og minnekortplassen er proprietær.

Kan du se forbi disse potensielle manglene, er det imidlertid et råskinn av en telefon dette her. Og til omtrent halvparten av prisen fra da telefonen ble lansert er det gode tilbud å få i bruktmarkedet.

  • Ønsker du heller å kjøpe nytt? Sjekk ut tilbudene i lenka under:
Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro

OnePlus 7 – En av de raskeste modellene på markedet

OnePlus 7.

Nypris orginalt: 5.990 kroner
Nypris nå: 5.290 kroner
Bruktpris nå: 4.200 kroner (Eksempel på annonse)
Vår test: OnePlus 7

OnePlus kom som en kule inn på markedet for en del år tilbake, og markerte seg med svært billige telefoner med toppmodellspesifikasjoner. Vel, i alle fall på en del områder; kameraet og byggekvaliteten var ikke alltid helt på topp, og selv i dag er førstnevnt et knepp eller to bak de aller beste.

OnePlus 7 er imidlertid mye likere sine andre toppmodellkonkurrenter enn tidligere generasjoner OnePlus, og både materialvalg, byggekvalitet og spesifikasjoner oser av kraft og luksus. Og på ett område er de sågar klasseledende: hastigheten. Programvaren er mer eller mindre kliss ren Android slik Google lager den ut av fabrikken, og kombinert med god maskinvare og god optimalisering er OnePlus 7 rask som et olja lyn.

Veldig rask lading er også på plass, selv om dette skjer via OnePlus sin egen standard. Skjermen er også av AMOLED-typen, og således veldig fargesterk og full av kontrast. Kort og godt en knallgod mobil. Da den var ny var prisen nokså hyggelig gitt totalpakka du fikk, men brukt er den enda hyggeligere. 4.200 er nemlig ikke voldsomt mye å betale for å få alt dette.

  • Ønsker du heller å kjøpe nytt? Sjekk ut tilbudene i lenka under:
OnePlus 7 128GB
OnePlus 7 128GB

Nokia 9 PureView – Ekstrem kameratelefon på billigsalg

Nokia 9 PureView.

Nypris orginalt: 6.490 kroner
Nypris nå: 6.490 kroner
Bruktpris nå: 3.500 kroner (Eksempel på annonse)
Vår test: Nokia 9 PureView

Nokia 9 PureView er en av de mest ambisiøse og spennende telefonene vi har testet her på Tek de siste årene, med hele 6 kamera på baksiden av telefonen. Oppgaven til alle disse bildeknipserne? Å samle så mye lys som overhodet mulig og gi deg muligheten til å refokusere bildet etter at det er tatt. Løsningen fungerer greit, og kan være veldig underholdende – men til prisen var vi likevel litt skuffet da telefonen var ny.

Det er også en fingerleser i skjermen her, rask og fin maskinvare og en stor og god skjerm. Nokia 9 PureView er imidlertid ikke like spinnvilt utstyrt som en del av de andre i denne guiden, med en Snapdragon 710-brikke som ikke helt er like kraftig og kun IPS LCD på skjermen.

Nokia lager imidlertid svært raske telefoner med tilnærmet ren Android, og 9 PureView er lynende rask i bruk. Byggekvaliteten er det dessuten ingenting å si på, med metall og glass rund baut – og kameraoppsettet bak ser mer unikt ut enn det meste på markedet. Funksjonaliteten er det heller ingen andre som har.

For 3.500 kroner, som telefonen koster på bruktmarkedet nå, er dette en veldig spennende pakke, rett og slett.

  • Ønsker du heller å kjøpe nytt? Sjekk ut tilbudene i lenka under:
Nokia 9  PureView
Nokia 9 PureView
  • NB: ASUS Zenfone 6, ASUS ROG Phone 2, Xiaomi Mi 9 og Honor View 20 ble også vurdert for deltagelse i denne saken. Ingen av dem var i skrivende stund tilgjengelige i bruktmarkedet, og var derfor ikke mulige å skrive noe om.
Les også
Forbrukerrådet: – Norske mobilkunder betaler mest og bruker minst
annonse