Slik blir du kvitt varslingsoverdosen på mobilen
Få mobilen til å synge bare om ting du bryr deg om.
Innhold
- Grunnleggende varslingsrydding
- Finn ut hvorfor du blir varslet ihjel
- Hvilke varslinger trenger du egentlig?
- Hvilke apper og funksjoner trenger du?
- Kanskje varslingslampen er mer skånsom?
- Slik tilpasser du varslingene dine
- Ta tak i en varsling du alt har fått
- Appene vil helst ikke at du skal skru av
- Deaktiver eller fjern appene du ikke trenger
- Detaljstyr varslingene der du kan
- Lei av lyd og vibrasjon? Bruk lampen
- Enklere men mindre fleksibelt med iPhone
Grunnleggende varslingsrydding
Det utkjempes en hard digital krig om oppmerksomheten vår. Slagmarken er mobilskjermen du har i lomma, og ... oi, der var visst noen «live» på Facebook igjen. Hvor var vi?
Du kjenner til problemet. Du varsles for mye av mobilen din, akkurat slik vi alle gjør, og hvis ikke har du muligens tatt grep allerede.
Problemet er spesielt stort for Android-mobiler, men også iPhoner vet å gnåle når de vil. Ingen av mobiltypene har perfekte varslingssystemer, men begge har fått betydelig flere og bedre muligheter til å styre maset de senere år.
Utviklingen har gått i takt med stadig større fokus på hvor mye vi faktisk ser på mobilskjermene våre. Enten folk spaserer ut i trafikken mens de skriver hashtags på Instagram eller bare plutselig blir fraværende i samtalen når det plinger, har mobilens nytteverdi vist seg å være et tveegget sverd for oss gullfisker mennesker.
Så hva gjør du for å bli kvitt varslingsoverdosen?
Finn ut hvorfor du blir varslet ihjel
La oss starte med å finne ut hva slags varslinger det er som plager mest. Det finnes nemlig et utall ting som kan få mobilen til å lyse opp. Her er noen vanlige eksempler:
- Ny e-post: Mobiler flest aktiverer alle former for varsling når en ny e-postkonto settes opp - også for kontoer der aktiviteten er svært høy, så som jobbadresser.
- Facebook og Messenger: Zuckerberg vil veldig gjerne at du skal vite om alt som foregår i Faceosfæren. Sosiale nettverk flest oppfører seg på samme måte.
- Reklamefinansierte spill: Skal du ikke komme tilbake etter «bonusen» din snart? Vi savner deg. Og pengene vi tjener på deg.
- Mobilfunksjoner: Hæ, har du kjøpt ny mobil av oss? Tusen takk. Har du hørt om denne funksjonen vi ikke kan se at du har prøvd?
- Ringing og meldinger: Det er kanskje ikke samtaler og meldinger fra våre nærmeste som plager oss, men en påstått Microsoft-avdeling i Bombay er ikke blant mine nærmeste.
I tillegg er det en rekke ting som gjerne varsler i mer begrenset omfang. Kanskje har appen aldri varslet deg før, og tar deg på senga når den plutselig har noe å si som er komplett irrelevant for dagen din. Det kan løses, det også.
Hvilke varslinger trenger du egentlig?
Hvis du får to e-poster om dagen kan det kanskje være greit å ha varslinger for e-post stående på. Hvis du har en jobbadresse som får inn flere titalls e-poster om dagen kan det være greit å skru av varslinger helt for den adressen. Ønsker du å gå virkelig dypt inn i materien kan du eventuelt legge til prioriterte avsendere i e-postklienten din, og bli varslet bare om meldinger fra disse, for eksempel.
Hvis du uansett sjekker e-posten din ofte kan det til og med være et alternativ å skru av automatisk synkronisering. Innboksen din sjekkes uansett idet du går inn i e-postklienten på telefonen. Hvis du uansett gjør det noen ganger i timen får du beskjedene omtrent når de kommer.
Styr varslingene fra sosiale medier som Facebook, Snapchat og Instagram. For rene chatteløsninger har folk tilsynelatende to ulike måter å bruke dem på; noen behandler dem som SMS-tjenester og holder seg til å melde når folk er våkne, mens andre melder mye og til alle døgnets tider. Hvis du ikke er i sistnevnte kategori blir du antakeligvis irritert av førstnevnte.
Det du kan gjøre er å skru av varslinger for pratmakere som «alltid» har en melding klar, mens andre venner eller jobbkontakter beholder varslingen på. Hvis alle du kjenner tyter konstant kan det også være fornuftig å skru av varslinger fullstendig i Messenger og liknende tjenester.
Hvilke apper og funksjoner trenger du?
Det er også smart å finne ut hvilke apper du bruker og ikke bruker. Blir du varslet og purret om å komme tilbake til appene du ikke bruker kan det være like greit å finne ut om du trenger dem i det hele tatt. Avinstaller apper du ikke bruker, eller sperr for varslinger fra dem.
Mobilfunksjonene som varsler deg nå og da om forskjellige ting kan være kronglete å kvitte seg med. Man vet jo gjerne ikke hva mobilen ønsker å varsle om før det plinget tikker inn.
Men det du kan gjøre er å gå gjennom forslagene som ofte vises i innstillingsmenyen på Android-telefonen din. Hvis du finner apper som ikke er laget av mobilprodusenten i menyene kan det være lurt å sjekke om du trenger dem, før du eventuelt deaktiverer eller avinstallerer de appene du vet du ikke kommer til å trenge.
I særdeleshet gjelder dette inkluderte reklamefinansierte spill og sikkerhetspakker som kommer til å be deg om å kjøpe abonnement når telefonen blir eldre. Få av disse er strengt nødvendige på mobil uansett.
Kanskje varslingslampen er mer skånsom?
Et tips som kan være nyttig for mange telefoner, men ikke for alle, er å bruke varslingslyset aktivt. Det er langt mer skånsomt med en LED-diode som blinker i en farge basert på tjenesten som varsler enn høye lyder og vibrasjoner fra mobilen. Du finner som regel innstillinger for varslingslyset i den sentrale innstillingsmenyen for telefonen. Noen ganger har også appen du bruker sin egen meny som avgjør hvordan den bruker lampen.
For å bli kvitt spam-SMS og oppringninger fra Microsoft-svindlere finnes det flere triks som er lure. De mest effektive handler om å bruke apper som automatisk samler opp og blokkerer numrene til svindlerne. Helt kvitt dem blir du aldri - til det byttes det nummer for ofte, og noen ganger ringes det fra skjult nummer. Men du kan redusere mengden mas ganske grundig med litt apphjelp.
Du kan lese mer om hvordan du blokkerer spam-samtaler i denne artikkelen, eller gå til side 2 i denne artikkelen for å lære om hvordan du bruker varslingsstyringen i nyere Android-telefoner »
Slik tilpasser du varslingene dine
Varslingssystemet i Android er svært fleksibelt - i hvert fall for appene som støtter de nyere funksjonene. Men det er også omfattende og litt kronglete.
For iOS-brukere er det litt enklere og litt færre steder å finne knappene du styrer varslingene dine med. I denne guiden ser vi mest på Android, men tar med noen skjermdumper fra en iPhone nederst på siden.
Grunnleggende har du flere nivåer varslingsinnstillinger i Android. Nivået som så godt som alle kjenner er den ordinære volumjusteringen, og eventuelt stillemodusen til telefonen. Det er ikke uvanlig å sette hele telefonen til lydløs fremfor å ta seg tid til å detaljstyre varslingene. Men da risikerer du også å gå glipp av viktige varsler og samtaler.
Ved å bruke mulighetene som ligger i Android kan du få i pose og i sekk. I hvert fall sånn noenlunde.
Under har vi samlet et utvalg skjermdumper som viser hvordan du kan gå frem. Bildene er fra Samsung Galaxy S9+ og Huawei P20 - ettersom Samsung og Huawei er de to viktigste mobilprodusentene ved siden av Apple her i Norge.
Ta tak i en varsling du alt har fått
Den enkleste måten å hilse på varslingsstyringssystemet i Android-telefoner på er ved å trekke en varsling du allerede har fått litt mot venstre eller høyre i nedtrekksmenyen. Da får du opp to valg. Det som likner litt på en klokke lar deg be om å få varslingen igjen litt senere, mens det andre lar deg detaljinnstille nye varsler for appen som ga lyd fra seg.
Appene vil helst ikke at du skal skru av
I Android-telefoner har du gjerne varslingsinnstillingene flere steder. Og det er ikke uvanlig at appene som aller helst vil ha oppmerksomheten din later som om du ikke kan skru av varslingene permanent. Facebook Messenger kan for eksempel bare skru av varslene i 24 timer om du gjør det fra appen. Men hvis du går inn via telefonens vanlige varslingsinnstillinger kan du ta fra Messenger stemmen litt mer permanent.
Deaktiver eller fjern appene du ikke trenger
Ofte kan det være like greit å deaktivere appene du finner som åpenbart ikke har noe med hverken deg eller mobilprodusenten å gjøre. Noen ganger får du velge å fjerne appen helt, men det er like vanlig at oppdateringer fjernes og at den opprinnelige appen skjules fra applisten. Men så lenge den er deaktivert kan den heller ikke varsle deg om noe.
Detaljstyr varslingene der du kan
De aller mest detaljerte varslingsinnstillingene finner du som regel for Googles egne apper. Her snakker vi om Google Maps, Gmail og Google Play, for å nevne noen. Her kan du bestemme akkurat hvilke varsler du vil ha, så det er verdt å ta en nærmere titt på valgene du får fremfor å bare skru av alt.
Lei av lyd og vibrasjon? Bruk lampen
Varsellampen kan være en grei hjelper hvis du plages mer av lyd og vibrasjon enn av selve varslingene. Noen telefoner har svært detaljerte varslingsinnstillinger for dette, mens andre heller har en av/på-bryter, slik skjermdumpene fra Huawei og Samsung under viser.
Enklere men mindre fleksibelt med iPhone
For Apple-brukere er svaret sjeldnere å finne i selve appen enn i innstillingsmenyen. iOS har begrenset varslingsbryterne sine primært til en egen avdeling for varslinger og under noen få av hovedfunksjonene i iOS - eksempelvis meldinger og e-post. Her er det færre detaljstyringsmuligheter enn i Android. Det skal også nevnes at det slett ikke er alle apper som bruker Androids utvidede varslingsprioritering, og sannsynligvis er det også veldig mange Android-brukere som ikke vet helt hvordan de skal bruke den eller at den finnes i det hele tatt.