Tek.no

Guide Nettbrett-julegavetips

Nettbrett under treet? Sjekk våre julegavetips først

Vi har funnet frem til de beste nettbrettene i ulike klasser.

Istockphoto
Kurt Lekanger
12 Des 2012 10:00

Det er de harde pakkene som er de mest populære under juletreet, og er pakkene attpåtil flate – da er sjansen stor for at noen blir ekstra glade og fornøyde på julaften. Og når vi snakker om flate og harde pakker, tenker vi ikke på konfekt – men på nettbrett.

Les også: Her er de perfekte mobilene å gi til jul

Få med deg alt. Følg oss på Facebook!

Når du skal kjøpe nettbrett til andre er det kanskje ikke så veldig mange feller du kan gå i, men du bør undersøke nøye på forhånd hva slags type nettbrett mottakeren ønsker seg. Har vedkommende ingen spesielle ønsker, bør du tenke gjennom hva slags bruksområder som er mest aktuelle. Skal nettbrettet brukes til surfing og e-post, til spill, til å lese bøker på – eller til noe helt annet?

Nettbrett til barna?

Det å kjøpe et nettbrett til mange tusen kroner til de aller minste i familien, er kanskje noe mange vil vegre seg for. Det finnes imidlertid egne nettbrett beregnet på barn. Vi har ikke gjort noen grundige tester av disse, og har derfor ikke tatt de med i våre anbefalinger denne gangen.
Ett av de mest interessante nettbrettene for barn er Kurio KD Interactive. Nettbrettet er beskyttet av gummi, og har innebygget foreldrekontroll, slik at du kan bestemme hva barna skal ha tilgang til.

Stort eller lite nettbrett?

Det første du må finne ut, er hvilken skjermstørrelse nettbrettet bør ha. Et lite nettbrett, som iPad mini eller Asus Nexus 7, er praktisk hvis du er ute etter et nettbrett som egner seg for bruk på farten – for eksempel til å lese bøker eller surfe på nettet med når man sitter på buss eller tog. Et større nettbrett, som en 10-tommers iPad eller en Samsung Galaxy Note 10.1, er perfekt hvis stor skjerm er viktig - og kanskje nettbrettet først og fremst skal brukes hjemme i sofakroken.

Men det er smak og behag – noen vil ha et nettbrett med stor skjerm til å se film på når de sitter på toget. Og noen vil ha et lite og lett nettbrett når de sitter i godstolen med en bok – og synes et stort nettbrett er for tungt å holde i hånden over lenger tid.

Apple, Google eller Microsoft

Tenk også nøye gjennom om du ønsker å kjøpe et Android-nettbrett eller en iPad. Har den som skal få julegaven en iPhone eller en annen iPad fra før, kan det være lurt å kjøpe et Apple-produkt også denne gangen. Det samme gjelder Android. Mange har nemlig brukt mye penger på å kjøpe apper til sin plattform, da kan det være greit å kunne fortsette å bruke disse appene på det nye nettbrettet.

Utvalget med gode apper tilpasset nettbrett er best på iPad, middels bra på Android og dårligst på Windows RT-nettbrett. Er apper mindre viktig enn nettsurfing og e-post, spiller ikke dette så stor rolle.

Her er noen gavetips:

Til superbrukeren

Asus Transformer Pad Infinity TF700

Asus Transformer Pad Infinity er det første Android-nettbrettet med Full HD-skjerm, og dermed også det første Android-nettbrettet som har en skjermoppløsning som er nesten like høy som på den nyeste iPad-en.

Nettbrettet er blant de aller tynneste og letteste på markedet, og når det samtidig enkelt kan gjøres om til en bærbar PC ved hjelp av en tastaturdokk, er Transformer Pad Infinity ett av de mest allsidige nettbrettene du får kjøpt.

Les hele testen av Asus Transformer Pad Infinity TF700
Finn laveste pris på Asus Transformer Pad Infinity TF700

Trygt og godt kjøp

iPad 4. generasjon

Dette er markedets raskeste nettbrett målt i ytelse, Svært god skjermoppløsning og god grafikk gjør den til en heftig spillmaskin, og utvalget av nettbrett-tilpassede apper er veldig mye bedre enn på Android-baserte nettbrett.

Noe av det som kjennetegner en iPad, er at batteriet holder svært lenge – selv ved aktiv bruk kan det gå dagesvis mellom hver lading, enda lenger hvis du ikke bruker nettbrettet særlig.

Les hele testen av iPad 4. generasjon
Finn laveste pris på iPad 4. generasjon

Til den som liker å skille seg ut

Samsung Galaxy Note 10.1

Samsung Galaxy Note 10.1 er det første nettbrettet som lar deg kjøre to vinduer på skjermen samtidig. I tillegg kommer det med en penn, som gjør at du kan skrive og tegne med høy presisjon, i tillegg til at pennen gir brettet en del ekstrafunksjoner.

Nettbrettet er forholdsvis kostbart, men vil du ha et nettbrett som både er kraftig og fullspekket med smarte funksjoner, og som også skiller seg klart ut fra den endeløse rekken av Android-baserte nettbrett, da bør du vurdere Galaxy Note 10.1. Den som ikke blir glad for å finne dette nettbrettet under juletreet, er antagelig veldig bortskjemt.

Les hele testen av Samsung Galaxy Note 10.1
Finn laveste pris på Samsung Galaxy Note 10.1

Best av de små

iPad mini

Dette nettbrettet er skreddersydd for å kunne holdes i én hånd og betjenes med den andre. Den har alle funksjonene du finner på den store iPad-en, i en tynnere og lettere pakke, og med en skjerm som er stor nok til de aller fleste typer bruk.

Den lave vekten fører til at du kan bruke nettbrettet lenge uten å bli sliten av å holde det. Nettbrettet er ikke like kraftig som fjerde generasjon iPad – men oppleves likevel som svært raskt. Og apputvalget er fantastisk.

Les hele testen av Apple iPad mini
Finn laveste pris på Apple iPad Mini

Det beste kjøpet i miniklassen

Asus Nexus 7

Nexus 7 er det første nettbrettet fra Google, og er laget i samarbeid med Asus. Ikke bare har Google og Asus klart å lage et svært kraftig nettbrett som til tross for lav pris slettes ikke føles billig. De har rett og slett laget et nettbrett som både gir deg kvalitetsfølelsen og som klarer å kjøre de mest avanserte og krevende appene og spillene uten problemer.

Nettbrettet har en hendig størrelse, og er et godt alternativ til iPad mini – selv om apputvalget til Android-nettbrett ikke er like godt som i Apple-verdenen.

Les testen av Asus Nexus 7
Finn laveste pris på Asus Nexus 7

Enkelt og greit for den som liker Windows

Samsung Ativ Tab

Ativ Tab fra Samsung er det første brettet vi tester som kjører operativsystemet Windows RT. Grafikk og menyer er bygget opp på samme måte som i Windows nye operativsystem for PC-er, Windows 8. Det betyr at du får et nettbrett som tilsynelatende kjører samme operativsystem som vanlige PC-er.

Vi tror dette brettet er midt i blinken for den som ikke har brukt nettbrett før, og som ønsker et avansert brett det er enkelt å bruke. Men har du forelsket deg i iPad eller Android med alle deres apper, kan det være verdt å vente litt før du hiver deg på et nettbrett som dette.

Les testen av Samsung Ativ Tab
Finn laveste pris på Samsung Ativ Tab

Lik oss på Facebook du også.

Les også
Monkey Kit-stativet gjør jobben
Les også
Microsoft Surface selger dårligere enn ventet
Les også
Samsung Ativ Tab: Slik er Samsungs Windows RT-brett
Les også
Vi kårer Norges beste nettbrett
Les også
Asus PadFone 2: Råtass-mobilen som også er nettbrett
annonse

Les også