Til hovedinnhold

Guide til mer minne

I disse finanskrisetider er det ikke bare-bare å spandere på seg en ny PC så snart den gamle begynner å bli litt lang i tanna. Samtidig gjør nyere programvare og mer avanserte bruksmønstre, som å jobbe med flere programmer samtidig, at bedre ytelse står på ønskelista for mange.

En enkel og relativt rimelig løsning på dette problemet kan være å øke mengden minne. I denne guiden ser vi nærmere på hvordan vi i praksis gjør dette på en bærbar PC, men fremgangsmåten kan med noen små modifikasjoner også brukes på stasjonære datamaskiner. Trikset er å bytte ut eller legge til kompatible minnemoduler. OK, det høres kanskje komplisert ut, men faktisk er det så enkelt at selv far kan gjøre det.

RAM - Hva er det godt for?

Datamaskinens arbeidsminne - som vi vanligvis bare kaller minne eller RAM (Random Access Memory) - er viktig for datamaskinens ytelse. Prosessoren (PC-ens "motor") kan nemlig ikke jobbe med store datamengder om gangen, og må derfor ha et sted å hente data fra og skrive data til. I praksis går egentlig dataene i siste instans fra og til harddisken (alle data i RAM slettes jo når PC-en skrus av), men i forhold til hvor kjapt en prosessor jobber er harddisken ufattelig treg.

Arbeidsminnet ligger derfor der som en slags lese/skrivebuffer mellom prosessor og disk. Hvis datamaskinen har lite minne vil operativsystemet i stedet bruke harddisken som reserveminne. Det merkes ved at disken jobber ekstra hardt og PC-en blir langt mindre responsiv. Skjer dette ofte er det et soleklart tegn på at du vil nyte godt av mer RAM.

Rent fysisk er minnet plassert på en modul - en såkalt minnemodul eller DIMM (Dual In-line Memory Module) - som kommer i forskjellig kapasitet. Etter hvert som minneteknologien har gått framover har det også blitt forskjellige minnestandarder. I dag er den mest vanlige standarden DDR2, en forkortelse for andre generasjons DDR SDRAM (Double Data Rate Synchronous Dynamic RAM), mens eldre maskiner typisk har vanlig DDR og noen splitter nye har DDR3. Går vi lenger tilbake i tid har det også vært andre minnestandarder i bruk.

Det viktigste i denne sammenhengen er at forskjellige minnestandarder ikke er kompatible med hverandre. Du kan altså ikke bruke DDR3 på en PC som er beregnet på DDR2.

Trinn 1: Finn ut hva du har

Dette kan du gjøre på tre måter: sjekke spesifiksajonene, bruke egnet programvare, eller fysisk inspeksjon. Av og til er flere metoder kombinert ønskelig eller nødvendig, ettersom oppgitte spesifikasjoner - i den grad du finner dem - ikke alltid er like deltaljerte.
Men programvare kan brukes for å se hva slags maskinvare PC-en er bygd opp av, og gir oss informasjon om blant annet minne. Eksempler på programmer som kan brukes er det omfattende SIW (System Information for Windows) eller CPU-Z, som konsentrerer seg om hovedkort, prosessor og minne.

I eksempelet over bruker vi SIW. Her merker vi oss at PC-en har en minnemodul installert, minnetype PC2-5300 (DDR2 på 667MHz) og kapasitet på 1 GB. Her ser vi også at hovedkortet har en kapasitet på 4 GB totalt, fordelt på to minneplasser. Bærbare har forresten kun plass til to minnemoduler, mens stasjonære som regel har plass til fire.

Merk altså at du ikke kan sette inn ubegrenset med minne, og at du uansett trenger et 64-bit operativsystem for å utnytte mer enn 4GB. Typisk har hovedkortet en grense på 1, 2, 4 eller 8 GB - avhengig av alder. Dette vil av og til komme frem av PC-ens manual, men SIW kan altså hjelpe deg der også.

Vi bør også nevne "timings", i vårt eksempel representert med tallrekken 5-5-5-15. Dette er noe normalt sett kun entusiaster bryr seg særlig om, og vi skal ikke gå dypere inn på dette her, men det har med hastighet å gjøre og lavere er bedre. Likevel, det er verd å få med seg at det første tallet i rekka representerer Cas Latency (CL), og oppgis ofte i nettbutikkene.

Dersom ikke programvaren gjør deg klokere kan du åpne maskinen for å sjekke selv - frem med verktøyet må du jo før eller siden likevel. De fleste minnemoduler er godt merket med kapasitet, type og merke.

De fleste bærbare (og stasjonære) datamaskiner, er lagd med tanke på at det ikke skal være for komplisert å oppgradere minnet. For bærbare får du normalt sett tilgang til minnemodulene gjennom et panel på maskinens underside. Å åpne den krever som regel ikke noe annet enn en liten stjernetrekker. Er du usikker kan du sjekke dokumentasjonen som fulgte med PC-en, der står fremgangsmåten gjerne forklart.

Trinn 2: Finn ut hva du skal ha

Som nevnt finnes det forskjellige modultyper eller DIMMs, som vi hovedsaklig deler inn i to typer: små moduler for bærbare og store for stasjonære. Teknisk sett er betegnelsen derfor SO-DIMM for bærbare (Small Outline DIMM).


Av kapasitet kan vi generelt si at det med dagens relativt lave minnepriser vil være fornuftig å sikte mot 2-4 GB RAM totalt. Akkurat hvor mye det er lønnsomt å oppgradere til kommer i stor grad an på hva du har fra før og maksimum kapasitet. I eksempelet over kan vi gå flere veier: Sette inn en modul på 1 GB i den tomme plassen, sette inn en på 2 GB i den tomme plassen, eller gå for det hovedkortet klarer (4 GB)  ved å kaste ut den vi har fra før for å sette inn to moduler a 2 GB.
Vi har ikke store kravene og tror vi klarer oss fint med 2 GB totalt. Så for vår bærbare, som allerede har 1 GB installert og en ledig minneplass, vet vi nå at vi derfor trenger en SO-DIMM på 1 GB, PC2 5300 (CL5). Det er forresten fullt mulig å kjøpe og bruke raskere minne enn dette, men hastigheten vil begrenses av hovedkort og eventuelt eksisterende minne.
En siste ting du kan komme borti er at modulene har forskjellige pins, det vil si antall kontaktpunkter der modulen festes til kontakten. Det vanligste er 200-pin SO-DIMM for bærbare og 240-pin DIMM for stasjonære, men har du eldre minne enn DDR2 kan det hende du trenger moduler med færre pins. I så fall bør du sjekke spesifikasjonene, eller i verste fall kan du manuelt telle kontaktpunktene.
Trinn 3: Shoppe RAM
Dette kan du gjøre hos din lokale maskinvarepusher eller over nett. En fordel med å gjøre det i en fysisk butikk er at du kan ta med maskinen eller minnemodulen dit og si at du skal ha en av samme type. De kan også hjelpe deg med installasjon.
Bestiller du på nett er det som regel større utvalg og hyggeligere priser, men stort utvalg kan også bety at du går deg litt bort. Likevel er det nå grei skuring i vårt eksempel: SO-DIMM 200-pin, 1 GB, PC2-5300, CL5. Så lenge spesifikasjonene er like trenger det i teorien ikke være samme merke som det du eventuelt har fra før, men det skader ikke heller siden noen få PC-er kan være litt vrange på det.
En annen ting som er verd å merke seg er at Apples datamaskiner er spesielt beryktet for være kresne på RAM, og i flere nettbutikker lister de derfor opp minne for Mac spesielt. Noen har også en "minnevelger" som hjelper deg å få akkurat det du er ute etter.
Trinn 4: Installasjon
Det morsomste er selvfølgelig selve den fysiske installasjonen, men før du begynner å klå på minnemodulene må du huske på at statisk elektrisitet kan være dødelig for minnemoduler. Pass derfor på at du ikke er statisk ladet - det enkleste er å "lade seg ut" ved å ta på et jordet punkt som en vannkran eller metallet på en PC som er koblet til jordet stikkontakt.


Selve minnemodulen er sporet og skal ikke kunne settes "bak frem"; dette er enklere enn lego. De sitter fast med to klemmer, og akkurat hvordan de sitter varierer litt fra maskin til maskin. Noen har stablet to moduler i høyden, hos andre sitter de ved siden av hverandre. Er du usikker på hvordan de skal settes inn står det som oftest i manualen, eller kan du løsne og ta ut modulen som sitter der for å se hvodan festemekanismen virker.
Når alt er på plass er det bare å skru sammen PC-en, og du er klar for mer fart.
Lykke til!
Artikkelen er første gang publisert mai 2009.

annonse