Til hovedinnhold
GuideOLED møter plasma og LCD

Ser man egentlig at en TV har OLED?

Vi har blindtestet for å finne det ut.

Ole Henrik Johansen

Hvilken TV-teknologi som er best har vært et hett diskusjonstema helt siden de første flatskjermene kom på markedet. Både plasma og LCD har hatt sine trofaste tilhengere på begge sider av striden, men faktum er at LCD-teknologien med tiden har tatt over markedet på bekostning av plasma.

Plasmateknologien fikk seg et kraftig skudd for baugen da markedsledende Panasonic bestemte seg for å legge sin ned sin produksjon av plasma i 2013. Fortsatt finnes det plasmaskjermer, men kampen mellom de to teknologiene er i ferd med å bli overskygget av en ny type TV; OLED.

De nye TV-ene med OLED-teknologi begynner nemlig så smått å finne veien inn i norske butikkhyller, og det forventes flere modeller i løpet av de kommende månedene. Disse nye TV-ene skal gi deg suveren bildekvalitet, men er forskjellen så stor at mannen i gata lett ser det?

Vi har bestemt oss for å teste myten: OLED er mye bedre enn plasma og LCD.

Vi blindtestet

Vi har nettopp pakket opp den første OLED-TV-en som skal i ilden på vår testbenk, og i den forbindelse bestemte vi oss for å lage til en enkel blindtest for å se om det er noe hold i myten. Dermed bar det avsted inn på testlabben for å se hva slags TV-er vi kunne stille opp ved siden av 55EA980W fra LG.

Der fant vi en plasma fra Panasonic, i tillegg til en 6000-serie LCD fra Philips. Den 50 tommer store TX-P50VT50 begynner å få et par år på baken, mens LCD-TV-en på sin side kom på markedet i 2013. Vi er klar over at dette ikke er det kraftigste skytset vi kunne satt opp i mot OLED-skjermen, men allikevel fullt brukbare modeller som ikke gjør noe skam på noen av teknologiene.

Panasonic TX-P50VT50 er en av skjermene som er med i blindtesten.

En av utfordringene vi hadde med denne blindtesten var å ikke avsløre OLED-skjermens buede utseende, og derfor ble det naturlig å avholde testen i mørket. Vi plasserte skjermene slik at de stod «skulder til skulder» mot hverandre. Vi måtte vinkle litt på de to skjermene som står ytterst på hver sin side, slik at det skulle bli vanskeligere å se at den ene skjermen var buet. Med skjermene ferdig stilt opp tok vi en tur inn i menyene og justerte bildet slik at kontrasten, lysstyrken og fargetemperaturen var likt. Skarpheten ble også satt til et middels nivå på alle TV-ene. Samtidig valgte vi å la bevegelseskompensasjonen stå på hos alle modellene.

Vi tok deretter turen ut i kontorlandskapet på jakt etter frivillige til bistå i vår test av myten. Vi plukket ut et knippe personer som bestod av kvinner og menn i alle aldere, for å få et så bredt spenn i testen som mulig. Ingen av disse personene hadde noen tilhørighet til vår redaksjon, og har jobber som tilhører helt andre felt enn teknologi, og således representerer de «mannen i gata».

En etter en fikk de gå inn i rommet og sette seg ned på stolen som stod 2,5 meter unna de tre TV-ene, før de måtte svare på noen spørsmål. Ut i fra disse spørsmålene ble de bedt om å rangere de ulike TV-ene fra best til dårligst, samt begrunne valgene sine. Under seansen fikk deltakerne se et klipp fra en Blu-ray-plate vi ofte bruker når vi tester TV-er.

Ser vi enkelt forskjell på HD og 4K?
Sjekk åssen det gikk når vi blindtestet nettopp det »

Over halvparten valgte OLED

Etter at ti personer har vært innom testlabben, er resultatene av vår blindtest klare. Som du ser av grafene nedenfor var det seks av de ti som foretrakk OLED-skjermen. Det var en rekke av dem som stod å nølte lenge, og vippet mellom LCD og OLED, der tre av personene til slutt valgte LCD-skjermen fremfor den nye teknologien. Kun én av testpersonene syntes plasmaskjermen ga det beste bildet.

Ser vi videre på hvilken teknologi testpersonene syntes var dårligst, ble plasmaskjermen i seks av tilfellene pekt ut som det dårligste alternativet. Samtidig var det tre av personene som ikke likte bildet på OLED-en, og begrunnelsen var at den hadde for intense farger og for kraftig lysstyrke.

LCD sitter igjen som den mest anonyme skjermen. Seks av de som var med i blindtesten pekte ikke på denne skjermen som verken best eller dårligst, samtidig som noen stod å vippet mellom denne og OLED, før de valgte å gå for OLED.

Av de som valgte OLED-TV-en som det beste bildet, mente 66 prosent at det var fargene som var den avgjørende faktoren. Samtidig var dette en av faktorene som gjorde at 30 prosent av deltakerne syntes OLED-skjermen var dårligst.

En ting som overrasket oss var at ingen poengterte at OLED-TV-en de så på var buet.

Konklusjonen

Resultatene av vår blindtest viser at 60 prosent av deltakerne synes at OLED gir det beste bildet, når du får servert de tre teknologiene ved siden av hverandre. Det er ikke så mange som vi kanskje trodde på forhånd. OLED-skjermen har ikke i de aller hvasseste motstanderne i denne testen, og burde egentlig skillet seg mer ut enn hva den tydeligvis gjorde.

Myten er bekreftet.

Det var nemlig slik at flere av de seks som valgte OLED var usikre på hva de likte best, og stod i flere av tilfellene å vippet mellom LG-en og LCD-TV-en fra Philips. Samtidig er det lite tvil om at plasma er den teknologien som kom dårligst ut i testen. VT50 er en aldrende toppmodell, men fortsatt en meget habil TV, og grunnen til at de fleste ikke likte bildet på denne var at den var for varm, og at det «flimret» i forhold til de to andre skjermene.

En overraskelse var at ingen som poengterte at skjermen fra LG var buet. Riktignok stod OLED-skjermen ute til en av sidene, hadde vi plassert den i midten kunne den nok lettere ha blitt avslørt, men det var på ingen måte umulig å se at den var buet. Ergo kan vi også nevne at den buede funksjonen ikke er så visuell om vi kanskje trodde, men dette var ikke noe vi hadde som utgangspunkt å sjekke med denne myten.

Dermed er vår konklusjon at myten er fakta. Det at seks av ti velger en OLED – som er det aller beste markedet har å tilby – fremfor en aldrende plasma eller en fornuftig priset LCD-TV, viser at OLED oppfattes som den beste TV-en blant folk folk flest. Dog hadde vi trodd at flere ville skulle velge OLED enn hva som ble tilfelle.

Vet du hva en OLED-TV egentlig er?
Les vår guide der vi forklarer deg hvordan den nye teknologien fungerer »

annonse