Få bildet fra mobilen til TV-en
Denne metoden er mer pålitelig enn trådløst, men pass deg for fallgruvene!
Innhold
Mange mobiltelefoner og nettbrett har innebygget mulighet til å overføre bilder og video til en TV eller annen skjerm trådløst, via for eksempel standarder som DLNA, Miracast, AirPlay eller Chromecast.
Men selv om trådløst er kjekt, kan det i mange tilfeller være enda bedre med kabel. Ikke bare kan det være mer pålitelig og ha mindre forsinkelser, ofte kan du også vise høyere oppløsninger enn det du vanligvis kan trådløst. Noen smartmobiler og nettbrett har en HDMI-utgang i tillegg til en Micro-USB-utgang. Andre igjen støtter overføring av bilde via Micro-USB-utgangen, via spesielle kabler eller overganger. Problemet er at ulike produsenter bruker ulike løsninger.
I denne guiden skal vi gå gjennom hvordan du får bildet over på TV-en din via kabel, og hva som er forskjellene mellom de ulike standardene.
Hvilken kabel skal jeg kjøpe?
For å gjøre det lettere for deg å finne frem i kabeljungelen, starter vi med en oversikt over hvilke kabler som fungerer med noen av de mest populære telefonene:
Merke og modell | Kjøp denne kabelen/adapteren |
LG Google Nexus 5 | MyDP |
Asus Google Nexus 7 | MyDP |
LG G2 | MyDP |
LG G Pad 8.3 | MyDP |
Samsung Galaxy S2 og Note | 5-pinners MHL |
Samsung Galaxy Note II, Note 3, S III, S4 (MHL 2.0-funksjoner kun på S4 og Note 3) | 11-pinners MHL |
Sony Xperia Z, Z1, Z Ultra | 5-pinners MHL |
HTC One | 5-pinners MHL |
På vår Prisguide.no-tjeneste kan du søke og finne de fleste typer adaptere »
Hva er egentlig forskjellen mellom de ulike kabeltypene? Bli med oss videre...
HDMI (High-Definition Multimedia Interface)
Hvis mobiltelefonen (eller nettbrettet) har en HDMI-kontakt, er det enkelt. Alt du trenger da for å få bildet over til TV-en er å skaffe en kabel med Micro-HDMI-plugg i den enden som skal inn i telefonen og vanlig stor HDMI-plugg i den enden som skal inn i TV-en. Den store pluggen kalles også Type A-plugg, mens Micro-HDMI-pluggen kalles Type C.
Når TV-en og mobiltelefonen er koblet sammen, vil bildet på telefonen speiles over til TV-en.
Selv om det finnes flere ulike versjoner av HDMI-standarden, trenger du ikke tenke på det når du skal kjøpe kabel. Den nyeste HDMI-standarden er HDMI 2.0, som kom høsten 2013. Denne støtter blant annet video med 4K-oppløsning i 60 bilder i sekundet. Standarden skal være bakoverkompatibel med tidligere HDMI-versjoner, og så lenge du har kabler av god kvalitet skal det ikke være nødvendig å bytte kabel.
MHL (Mobile High-Definition Link)
De fleste mobiltelefoner har ikke en vanlig HDMI-kontakt, selv om enkelte nettbrett har det. Likevel kan de støtte HDMI – men da via den vanlige Micro-USB-kontakten og en adapter.
Av en eller annen grunn har ikke mobilprodusentene klart å bli enige om hvordan TV-tilkobling via Micro-USB-kontakten skal fungere, og dermed finnes det to ulike standarder: MHL og Mobility DisplayPort. Og innenfor hver standard er vår erfaring at det ikke alltid fungerer smertefritt på tvers av ulike telefoner heller.
Den ene standarden er MHL – Mobile High Definition Link. Dette er en standard laget av en sammenslutning bestående av Nokia, Samsung, Silicon Image, Sony og Toshiba. MHL 2.0 støtter videooverføring opptil 1920 x 1080 punkter (Full HD) i 60 bilder per sekund, eller opptil 3840 x 2160 med 30 bilder i sekundet. Det er også støtte for avspilling av 3D-innhold via HDMI. Har du en 3D-TV kan du med andre ord spille av videofiler i 3D fra telefonen din og over til TV-en. En forskjell mellom MHL 2.0 og tidligere versjoner, er at en MHL 2.0-enhet ikke trenger ekstra strøm til MHL-adapteren du kobler mellom telefonen og HDMI-kabelen som går til TV-en.
Du trenger ingen spesiell TV for å kunne bruke MHL på TV-en din – det eneste TV-en trenger er en ledig HDMI-inngang. Men har du en TV som støtter MHL direkte, kan du klare deg med en ren USB-til-HDMI-kabel, uten en spesialadapter.
MHL støtter samtidig dataoverføring via den samme kontakten som brukes til videooverføring, slik at du for eksempel kan koble til ekstern lagring, tastatur eller annet. Problemet med det er at du naturligvis ikke får plass til mer enn én kabel i kontakten. Det finnes imidlertid overganger. For eksempel har Samsung en dokkingløsning til noen av sine modeller, som gir deg to USB-kontakter i tillegg til en HDMI-utgang. Samsungs MHL-adapter gir deg også en ekstra Micro-USB-kontakt, men den gir deg kun mulighet til å lade telefonen samtidig som den er tilkoblet en TV – du kan altså ikke koble til andre enheter samtidig med TV-en.
Har du en telefon som ikke støtter MHL 2.0 (for eksempel Samsung Galaxy S3) må du bruke ekstern strømforsyning for å få nok strøm til å levere bilde til TV-en. Har du en MHL 2.0-telefon (for eksempel Samsung Galaxy S4), trenger du ingen strømforsyning – siden telefonen kan gi fra seg nok strøm via USB-/MHL-porten. I MHL 2.0 kan TV-en som er koblet til sende mer strøm tilbake til mobiltelefonen enn med MHL 1, slik at telefonen ikke tappes for strøm. Men siden de mest avanserte mobiltelefonene fort kan trenge mer enn de 900 mA som MHL 2.0 kan gi fra seg for å holde ladingen når prosessoren jobber for fullt, kan det lønne seg å koble en strømadapter til Micro-USB-kontakten på MHL-adapteren for å sikre at telefonen ikke tappes for strøm under avspillingen.
5 eller 11 pinner?
Som nevnt fungerer ikke alltid ulike MHL-adaptere og -kabler om hverandre. Noen mobiltelefoner, for eksempel Samsung Galaxy S II, bruker MHL via en vanlig 5-pinners USB-kontakt. Sony bruker også en 5-pinners kontakt i sine MHL-adaptere, blant annet den som fungerer med Sony Xperia Z, Z1, Z Ultra og Xperia Tablet Z. Andre igjen bruker en 11-pinners kontakt. Det gjelder blant annet Samsung Galaxy S3 og S4 – og såvidt vi vet også Galaxy S5. Det betyr at du ikke kan bruke Sonys MHL-adapter med en Samsung-telefon med 11-pinners kontakt, eller motsatt. Sony-adapteren skal imidlertid fungere med blant annet Samsung- og HTC-telefoner med 5-pinners kontakt – for eksempel Samsung Galaxy S2.
For å være på den sikre siden anbefaler vi at du kjøper en adapter fra samme produsent som har laget telefonen. Men pass på: Siden produsenter kan finne på å endre på ting underveis, slik Samsung gjorde med MHL fra Galaxy II til Galaxy 3, bør du dobbeltsjekke at du virkelig får riktig versjon av adapteren. For eksempel ikke en 5-pinners-adapter til en 11-pinners telefon.
Xperia Z2 og Z2 Tablet først med MHL 3.0
Den nyeste MHL-standarden er MHL 3.0. De første produktene som støtter denne standarden er Sony Xperia Z2 og Z2 Tablet – begge lansert på Mobile World Congress i Barcelona i februar 2014.
MHL 3.0 har enda bedre 4K-støtte enn MHL 2.0. Mens 2.0 klarer 4K med 30 bilder i sekundet, kan versjon 3.0 klare inntil 60 bilder i sekundet – med en båndbredde på 6 Gbps (gigabit per sekund) over Micro-USB-porten. Mange av de nyeste systembrikkene som kommer i nye telefoner nå støtter 4K-video ut, selv om telefonene ikke har 4K-skjermer.
MHL 3.0 har to overføringskanaler som er mye raskere enn MHL 2, og støtter tilkobling til for eksempel lagringsenheter, tastatur eller mus, samtidig med visning av 4K-video. I MHL 2 ville en ekstern harddisk kunne overføre data med en hastighet på bare 1 Mbps, dette er økt til 75 Mbps i MHL 3.0.
Den nyeste MHL-versjonen lar også telefonen få strøm via kabelen, slik at telefonen lades opp mens den er tilkoblet TV-en. Det er også støtte for 7.1-surroundlyd, samt at du skal kunne ha flere skjermer koblet til samtidig.
MHL Consortium har laget en oversikt over produkter som støtter MHL her.
Mobility DisplayPort (MyDP /SlimPort )
Noen mobiltelefoner og nettbrett bruker et alternativ til MHL kalt Mobility DisplayPort (MyDP). Denne omtales også som SlimPort, som er et registrert varemerke fra brikkeprodusenten Analogix. Produkter som bruker MyDP er blant annet en del LG-produkter, som LGs Google Nexus 5-telefon, Asus PadFone Infinity, samt det nyeste Nexus 7-nettbrettet.
MyDP er basert på DisplayPort-standarden – en type tilkobling som brukes på en del PC-skjermer, samt for tilkobling av skjerm til blant annet Apples bærbare PC-er. En MyDP-kontakt i en mobiltelefon eller nettbrett ser ut som en vanlig Micro-USB-kontakt, og den fungerer også som en vanlig Micro-USB-kontakt. Men ved å koble til en MyDP-til-HDMI-adapter kan du få bilde fra telefonen til TV-en. MyDP-grensesnittet støtter konvertering også til vanlig DisplayPort eller VGA, for tilkobling til en PC-skjerm – forutsatt at du har de rette overgangene, selvfølgelig.
En av fordelene med MyDP eller SlimPort skal være at den er mer energieffektiv. Du trenger ikke koble en ekstern Micro-USB-lader til MyDP-adapteren for at den skal fungere, men kan gjøre det hvis du vil lade telefonen samtidig.
I likhet med MHL 3.0 kan også MyDP takle video opptil 4K-kvalitet – men foreløpig ikke via HDMI, kun til en DisplayPort-skjerm (som typisk er en PC-skjerm). Og da må du ha en MyDP til DisplayPort-adapter, som såvidt vi vet foreløpig ikke er å oppdrive noe sted. Dermed er i praksis MyDP begrenset til 1080p med 30 eller 60 bilder i sekundet. Det er også støtte for 3D-video.
iPhone og iPad
Har du en iPhone eller en iPad fra Apple, finnes det også der alternativer til å overføre bilde trådløst via AirPlay.
Apple selger en Lightning-til-HDMI-adapter som lar deg koble iPhone-en eller iPad-en din til et HDMI-uttak i TV-en din. Denne støtter oppløsninger inntil 1080p, det vil si Full HD.