Til hovedinnhold
GuideSony Xperia Z1 Compact

Bli en proffbruker på Sony Xperia Z1 Compact

Her er de smarteste triksene og en guide til proff-funksjonene.

Kurt Lekanger, Amobil.no

Apples iPhone har i det siste vært nesten det eneste alternativet for dem som vil ha en kraftig og velutstyrt mobiltelefon med liten skjerm. Men med lanseringen av Sony Xperia Z1 Compact i januar har det endelig kommet et kompakt smartmobilalternativ også for de som foretrekker Android fremfor iOS.

Med Xperia Z1 Compact har Sony laget en minimodell som deler nesten alle spesifikasjonene med toppmodellen Sony Xperia Z1. Den har samme prosessor, samme grafikkbrikke, samme kamera, like mye lagringsplass og arbeidsminne, og er nesten punkt for punkt identisk med Z1. Det eneste som skiller dem nevneverdig fra hverandre, er skjermen, størrelsen og batterikapasiteten. I likhet med Z1 er også Z1 Compact IP58-sertifisert, det vil si at den er støvtett og at den skal tåle å ligge 1 meter under vann i 30 minutter.

I denne guiden skal vi ta for oss noen av de smarteste proff-funksjonene på Z1 Compact. De fleste tipsene er aktuelle også for deg som eier en Xperia Z1, eller andre Sony-mobiler av nyere dato.

Hele testen av Sony Xperia Z1 Compact finner du på Amobil.no »

Du kan få flere timer ekstra batteritid hvis du bruker noen av de smarte strømsparefunksjonene til Z1 Compact.

Få bedre batteritid

Xperia Z1 Compact har i likhet med andre Sony-mobiler mange smarte funksjoner som hjelper deg med å få det lille ekstra ut av batteriet. Innstillingene for dette finner du under Innstillinger -> Strømstyring. Øverst på denne siden ser du et anslag for hvor mange timer batteri du har igjen. Når du aktiverer de ulike strømspareinnstillingene vil anslaget endre seg.

Med funksjonen Stamina-modus vil telefonen skru av mobildata og Wi-Fi når skjermen er slukket, slik at du sparer strøm. Du vil likevel motta SMS-er og MMS-er, og du vil få kalendervarslinger og alarmsignaler. Du vil også kunne spille musikk. Trykk på bryteren for å skru av eller på Stamina-modus. Trykker du på selve teksten ved siden av bryteren får du opp valg for Stamina-modus. Her kan du trykke et plusstegn for å legge til apper som skal fungere i bakgrunnen selv om skjermen er slukket.

En annen strømsparefunksjon er Lavt batterinivå-modus. Med den skrudd på vil funksjoner som bruker mye strøm automatisk kunne deaktiveres når batterikapasiteten kommer under et forhåndsgitt nivå. Trykk på teksten til venstre for bryteren for å endre alternativer for denne funksjonen. Da kan du blant annet velge ved hvilket batterinivå funksjonen skal tre i kraft (standard er 20 %), og du kan få skjermen til å automatisk justere ned lysstyrken når batteriet er under dette nivået. Og du kan velge hvilke funksjoner som skal skrus av, for eksempel Wi-Fi, Bluetooth, mobildata, GPS eller bakgrunnssynkronisering av apper.

Den siste strømsparefunksjonen er Stedsbasert Wi-Fi. Med den kan wi-fi på telefonen automatisk skrus på når du befinner deg i nærheten av der du pleier å være tilkoblet et trådløst nettverk. Du bruker funksjonen ved å legge inn hvilke Wi-Fi-nett du vil være i nærheten av for at Wi-Fi skal slås på. Det hele fungerer ved at telefonen bruker informasjon fra mobilmaster i nærheten til å kjenne igjen områder der du pleier å være tilkoblet bestemte Wi-Fi-nettverk. Mobiltelefoner kan nemlig fastslå en omtrentlig posisjon ved hjelp av mobilmastene. Stedsbasert Wi-Fi fungerer derfor bare om Wi-Fi-nettverket ditt befinner seg et sted hvor det også er mobildekning.

Deaktiver innebygde apper du ikke bruker.

Skru av «bloatware»

Sony-mobilene kommer med massevis av programvare i tillegg til det som er standard på Android-mobiler. For eksempel leverer Sony med sine egne apper for å vise filmer, se bilder eller spille av musikk. Hvis du heller vil bruke Googles egne apper, eller installere noe annet fra Google Play, er det mulig å skru av de appene du ikke trenger.

Gå til Innstillinger -> Programmer og bla sidelengs til du kommer til «Alle»-fanen. Trykk på programmet du vil koble ut. Trykk Deaktiver. Du vil kanskje få en melding om at andre programmer kan oppføre seg på en uventet måte om du deaktiverer innebygde programmer, men skulle det skje er det bare å aktivere programmet igjen senere. Vær obs på at enkelte programmer ikke lar seg deaktivere.

Du vil ikke frigjøre noe plass ved å deaktivere programmer, og de innebygde appene er heller ikke mulig å fjerne helt. Men appene forsvinner fra menyene. Deaktiverte apper finner du igjen under Programmer i Innstillingsmenyen, under fanen Deaktivert.

Søk i apper

Sliter du med å finne frem til apper du bruker ofte? Du kan selvfølgelig søke etter apper fra Google-søkefeltet på den ene Hjem-skjermen, men det finnes også en annen metode.

Når du befinner deg i appmenyen (trykk ikonet med de prikkene nederst i midten på skjermen) kan du sveipe inn med fingeren fra høyre skjermkant. Da får du frem en meny med mulighet til å søke etter apper, avinstallere apper, samt vise apper i ulik rekkefølge – for eksempel etter hvilke apper du har brukt mest.

OfficeSuite kan hente dokumenter fra skylagringstjenester som Google Drive, og du kan skrive ut via Google Cloud Print.

Office Suite

Dessverre er det ikke fullversjonen av programpakken OfficeSuite som følger med, kun en versjon som lar deg vise dokumenter i Microsofts Office-formater eller PDF-er. Vil du ha mulighet til å opprette og redigere dokumenter også, må du oppgradere til OfficeSuite Pro til 10 Euro – rundt 85 kroner.

Men selv om grunnversjonen av OfficeSuite ikke har så veldig mange avanserte muligheter, fungerer den bra til å vise dokumenter i de viktigste formatene. Appen kan er for øvrig kjekk å ha hvis du vil skrive ut dokumenter.

Trykker du OfficeSuite-ikonet i øverste venstre hjørne får du en oversikt over ulike plasseringer du kan åpne dokumenter fra. Dokumenter kan ligge lagret både på telefonens interne lagring, på minnekort, eller i skytjenester som Google Drive, Dropbox eller Microsoft OneDrive. Lagrer du i en skytjeneste kan du jobbe med dokumenter på PC-en, lagre til skytjenesten, og så hente opp dokumentene igjen på mobiltelefonen. Oppgraderer du til OfficeSuite Pro kan du redigere dokumentene også.

OfficeSuite støtter utskrift via Google Cloud Print, slik at du kan skrive ut dokumentene dine trådløst til en skriver hvor som helst i verden. Begynn med å åpne dokumentet du vil skrive ut, og trykk utskriftsikonet øverst på skjermen. Nå kan du enten velge å lagre dokumentet som en PDF, eller trykke Pluss-knappen for å legge til en skriver. Er du pålogget Google-kontoen din velger du den fra listen, hvis ikke velger du Legg til konto og logger deg inn med Google-kontoen. Nå får du opp en liste over skriverne du har lagt til på Google Cloud Print. Disse setter du opp fra innstillingsmenyene i Google Chrome på en PC som står i samme nettverk som skriveren.

Her kan du lese mer om Google Cloud Print » (Amobil.no)

Skisseappen (til venstre) er best egnet til tegninger, mens notatappen kan brukes både til tekstnotater og til å spille inn lyd som du kobler sammen med notater.

Skisser og notater

Det følger med to apper som er kjekke å ha når du trenger å ta notater eller lage kjappe skisser.

Med appen Skisse kan du velge mellom en mengde ulike tegneverktøy, og du kan ta bilder med kameraet som du kan tegne oppå.

Trykk blyantsymbolet øverst til høyre for å lage en ny skisse. Da får du en verktøylinje øverst på skjermen. Trykk bildet av pennen for å velge mellom ulike tegneverktøy, tykkelse på tegneverktøyet, samt farge. Du kan enten velge en forhåndsdefinert farge, eller trykke på fargehjulet for å «blande farger» selv. Der kan du også gjøre pennen halvtransparent, slik at det som ligger under det du tegner vil skinne litt igjennom.

I verktøylinjen har du ellers valg for rutenett og linjer og for å skrive inn tekst. Trykker du kamerasymbolet kan du legge til et bilde, som du så kan tegne på etterpå. Praktisk for eksempel hvis du vil ta bilde av et Powerpoint-lysbilde under en presentasjon, og så lage notater oppå dette etterpå.

Appen Notater er en enkel og grei notatapp. Den mangler de mest avanserte mulighetene du finner i blant annet notatappene på Samsung-mobiler, men har likevel de viktigste funksjonene. Du kan velge mellom tre skriftstørrelser, velge bakgrunns- og tekstfarger, samt legge til avkrysningsbokser. En kjekk funksjon er lydopptak: Trykk mikrofonikonet øverst til høyre for å legge inn et lydopptak i notatet ditt. Dessverre er lydopptaksfunksjonen litt begrenset, og har du først lagt til et lydopptak kan du ikke legge til flere i samme notat. Og du kan heller ikke fortsette lydopptaket etter at du har avsluttet det – da må du lage et nytt notat.

Vil du ha en enda bedre notatapp, anbefaler vi at du laster ned Evernote til telefonen din. Den finnes til både mobil, nettbrett og PC, og lar deg synkronisere notatene mellom enhetene.

Få orden i kontaktregisteret

Kontaktregisteret på Sony Xperia Z1 Compact har mange nyttige funksjoner utover de du finner i standardskjermbildet. Har du satt opp mange kontoer på telefonen din, for eksempel Exchange, Gmail og Facebook, kan du velge hvilke av kontoene du vil vise kontakter fra. Det er for eksempel ikke sikkert du vil blande Facebook-kontaktene dine inn i kontaktlisten. For å velge hvilke kontakter som skal vises, åpner du Kontakter og trykker så de tre prikkene i nederste høyre hjørne. Velg så Innstillinger -> Kontoer og synkronisering. Trykk en av kontoene, og velg hva du vil synkronisere over til telefonen.

Kontaktregisteret har også en nyttig filtreringsfunksjon. Trykk knappen nederst til høyre, med de tre prikkene, og velg Filtrer. Nå kan du velge for eksempel å kun vise kontakter hvor du har lagt inn telefonnummer, samt endre hvordan kontaktene skal vises.

Synkroniserer du kontakter fra flere kontoer, kan det hende noen kontakter blir liggende dobbelt opp i kontaktregisteret. Du kan da koble disse sammen til én oppføring. Gå til Kontakter og trykk knappen nederst til høyre, med de tre prikkene. Velg Finn kandidater for kobling. Du kan også åpne en bestemt kontakt, og så velge Koble kontaktog manuelt velge dobbeltoppføringen.

SmartConnect

Med Smart Connect-appen kan du definere hva som skal skje for eksempel når du setter telefonen i ladekrybben, kobler til hodetelefoner, eller holder telefonen inntil en NFC-brikke (som Sony kaller "Smart Tag").

Eksempler på bruksområder kan være å få telefonen til å aktivere stillemodus og vise klokken når du plugger inn en lader mellom bestemte klokkeslett om natten, eller få telefonen til å automatisk starte musikkavspilling når du plugger inn hodetelefoner.

Autokorrekturen blir enda bedre hvis du lar den lære av det du skriver i ulike apper.

Gjør tastaturet smartere

Sony Xperia Z1 Compact har et ganske bra skjermtastatur og autokorrektur av ord du skriver fungerer forholdsvis bra. Men det er mulig å gjøre tastaturet enda bedre.

Tastaturet kan nemlig lære av det du skriver på Facebook, i Gmail eller av meldinger du sender. Dermed vil den kunne foreslå ord du skriver ofte, og forhåpentligvis kutte ut de rareste ordene fra forslagene. Denne funksjonen aktiveres ved å gå inn på Innstillinger -> Språk og inntasting -> Xperia-tastatur / internasjonalt tastatur. Trykk verktøysymbolet ved siden av dette valget. Velg så Bruk min skrivestilog logg deg på med Gmail-, Facebook- og Twitter-kontoene dine. Trykk Lær fra Meldinger for å la stavekontrollen gå gjennom SMS-ene du har sendt, og lære av dette.

Den skjulte resetknappen

Hvis telefonen mot formodning skulle krasje skikkelig, slik at ikke av/på-knappen lenger virker, så er det likevel håp. Xperia Z1 Compact har nemlig en godt gjemt resetknapp!

Du finner resetknappen ved å åpne opp luken der SIM-kortet befinner seg. Ved siden av SIM-kortet er det en liten, rød knapp. Bruk en kulepenn eller annet egnet verktøy for å trykke inn denne knappen – så bør telefonen våkne til liv igjen.

Har du fått med deg alle proffguidene?
På denne siden finner du proffguider til mange av de mest populære telefonene »

annonse