Til hovedinnhold
GuideSkoleapper

Lærer'n din skulle bare visst...

Med disse appene kan du studere smartere.

Barne- og ungdomsskole

Skoleåret 2013/2014 har så vidt kommet i gang, både for store og små. For de fleste er dette en tid for utfordringer og hindere som enten må løses eller overkommes, vel vitende om at innsatsen til slutt vil kulminere i gode eller dårlige karakterer neste sommer.

De som lykkes best på skolen eller universitetet er gjerne de som er flinkest til å tilpasse seg, som er best organisert og som mestrer å jobbe strukturert og målrettet.

Hvor godt klarer du å motivere deg selv til å nå alle dine akademiske mål? Vi tror mobiltelefonen, og eventuelt et nettbrett, kan være til god hjelp for deg som vil ha orden i skolesakene. Her gir vi deg noen app-tips som vil være til hjelp når friminuttet er over:

Barne- og ungdomsskole

Barnevakten.no og flere andre eksperter anbefaler at barn bør være minst 10 år gamle før de får sin egen mobiltelefon, med mindre det ligger spesielle hensyn til grunn. Likevel er det nok mange barn som får lov til å låne foreldrenes mobil en gang i blant, og så lenge det skjer under oppsyn burde det ikke være noe i veien med det.

For barneskolebarn, og særlig de yngste, kan det være aktuelt med apper som trener på språk og matematikk. Slike apper kan man gjerne bruke hjemme, og flere av dem fungerer også bedre på et nettbrett på grunn av større skjerm.

Les også: Dette er de essensielle Android-appene

Språkkurs på mobilen

Vi har tidligere skrevet om språk-appene Duolingo, Babbel og Busuu, som alle skal hjelpe deg med å lære et av de mest populære vestlige fremmedspråkene. Imidlertid er du avhengig av å forstå engelsk for å kunne ha utbytte av disse.

For barneskolebarn vil vi derimot spesielt anbefale iPad-spillet Pili Pop, som er pedagogisk tilrettelagt og har pen grafikk. Denne appen er i skrivende stund gratis, men har kostet noen kroner tidligere.

Til Android liker vi den visuelle engelskundervisningsappen Lær engelsk (gratis).

yasp! eller Time-Table

En timeplan på mobilen kan være nyttig for de litt større barneskolebarna som bruker egen mobil, og ikke minst de som går på ungdomsskolen. yasp! er en av flere gode timeplan-apper til Android, mens Time-Table er en av de bedre til iPhone. Du kan selvsagt bruke Google Kalender eller telefonens innebygde kalender også, men disse appene gir deg en veldig fin oversikt.

Last ned yasp! gratis (Android) eller kjøp Time-Table for 7 kroner (iOS)

Smart Tools

Den smarte appen Smart Tools kan være kjekk å ha enten du går på ungdomskolen eller er ferdig utdannet. Her får du nemlig flere forskjellige måleinstrumenter til mobilen din, slik at du kan måle blant annet lengde, høyde, bredde, vinkel og decibel, samt at du får kompass og lommelykt og mye annet med på kjøpet.

Gratisversjoner fra samme utvikler med begrensede funksjoner finnes, men fullversjonen av Smart Tools til Android er absolutt verdt de 35 kronene den koster.

Smart Tools til Android.

DragonBox 5+ og 12+

Dette spillet gjør det enkelt og morsomt å lære algebra. Til å begynne med består likningene av symboler, noe som gjør det lettere å forstå de grunnleggende prinsippene. Allerede testet på norske (og franske) skolebarn av utvikler, med gode tilbakemeldinger.

Kjøp DragonBox 5+ til Android (40 kroner) eller iOS (42 kroner)

Finnes også i en versjon til rundt 20 kroner med færre oppgaver og tilpasninger.

Utvikleren har i 2013 lansert oppfølgeren DragonBox 12+, som er beregnet på ungdomsskolebarn og og 1. klassinger på videregående. Denne følger samme modell som det originale spillet. Prisen er derimot en del høyere.

Kjøp DragonBox 12+ til Android eller iOS (70 kroner)

Les også: Her er de essensielle iPhone-appene

Tricks of Science

Norske Andreas Wahl viser deg hvordan du utfører spennende kjemi-triks i appen Tricks of Science til iPhone og iPad. Forklart med tekst, bilder og video er det mye å lære om kjemi her.

Kjøp Tricks of Science for 14 kroner (iOS)

Tricks of Science.

Wikipedia-apper

Selv om du ikke nødvendigvis bør oppgi det brukergenererte oppslagsverket Wikipedia som kilde i skolestilen din, fungerer det veldig bra til å sjekke raske fakta. Den offisielle Wikipedia-appen er absolutt brukbar, men...

...vi foretrekker heller Wikipanion til iOS og Wapedia til Android (begge gratis).

Øvrige: Child Mode (Android), TimeSpread (gratis timeplan, iOS), School Timetable (Windows Phone), Mathemagics (iOS), iStudiez Pro (7 kroner, iOS)

Guiden ble første gang publisert 3. september, 2012, men har siden blitt oppdatert og utvidet.

NESTE SIDE: Videregående skole og høyskole/universitet

Videregående skole og høyskole/universitet

Både på videregående skole og høyskole eller universitet har du flere studieretninger å velge mellom, men det finnes likevel en del apper som kan passe for nesten alle. Orden og system blir svært viktig når du begynner på videregående skole, og da kan smartmobilen være et nyttig verktøy.

Se for deg apper som lar deg skrive ned alle målene dine for semesteret, legge inn varsler for prøver, ta notater eller hjelper deg med å pugge. Slike apper er det mange av. I tillegg har du god tilgang på digitalt læremateriale av høy kvalitet via mobilen eller nettbrettet.

Apper for akkurat din studieretning

Det finnes fryktelig mange ulike typer apper, og med et slikt mangfold er det naturlig at det også finnes spesialiserte apper som kan egne seg til akkurat det du studerer.

Apple AppStore har for eksempel egne app-seksjoner for blant annet matte, vitenskap, musikk og historie (sistnevnte har riktignok et litt spartansk utvalg), foruten materialet du finner via iTunes U. Har du derimot ambisjoner om å bli forfatter eller skribent av noe slag, bør du kunne få god hjelp med en iPhone eller iPad, og det samme gjelder mange andre yrker og studieretninger.

Utdanningsbølgen har egentlig ikke kommet for fullt til Windows Phone ennå, men det finnes noen brukbare apper som du kan ha nytte av til den plattformen også. My Study Life (gratis) er for eksempel en god planleggingsapp for studenter med en Windows-mobil, og du finner også flere språk-apper der.

Til Android har derimot utvalget av utdanningsapper blitt veldig bra, hvert fall på engelsk. Du er bare nødt til å søke deg litt frem for å finne de beste. I kategorien "Utdannelse" finner du nemlig diverse apper om hverandre, og er du heldig finner du noe som kan være av interesse. Mange av dem er også beregnet på små barn. Hvis du derimot søker på "Psychology", "Music theory," "Programming" eller noe slikt, vil du kanskje finne et par apper som kan passe akkurat deg.

Fra Apple AppStore, Google Play og Windows Phone Store.

Evernote

Hvis du ikke kjenner til Evernote fra før, er det på høy tid å bli det. Dette er et notatprogram som fungerer på både PC, nettbrett og mobil, og synkroniseres slik at du kan fortsette der du slapp når du bytter enhet. Dette bør du bruke til å ta notater, skrive ned vanlige gjøremål og litt større mål, samt lagre diktafonopptak og bilder. Det finnes flere gode alternativer til Evernote, men denne er utvilsomt mest populær.

Last ned Evernote til Android, iOS eller Windows Phone (gratis)

Les også: Essensielle apper til Windows Phone

Wolfram Alpha

Spør du Wolfram Alpha om hva som er meningen med livet, får du selvsagt "42" til svar. Algoritmene i søkemotoren knytter nemlig spørsmålet ditt til boken Haikerens guide til galaksen, og svaret på "Det ultimate spørsmålet". Spør du derimot om noe som er faktabasert, vil du høyst sannsynlig få et riktig svar i retur. Særlig innenfor realfag, som matte og fysikk, kan denne appen være en svært nyttig medhjelper for å kontrollsjekke utregninger og lignende. Wolfram Alphas algoritmer brukes for øvrig til dels i Apples talesøktjeneste Siri.

Kjøp Wolfram Alpha til Android eller iOS (17-21 kroner)

Mathematicus

Fysiske formelbøker er kanskje ikke et vanlig skue i mattetimen lenger. Og hvorfor skulle det være det, når det finnes apper som Mathematicus? Denne Windows-appen leverer matteregler på rams, slik at du slipper å bruke egne hjerneceller på å huske at arealet av en sirkel måles med "Pi. R i annen" og den slags.

Last ned Mathematicus til Windows Phone (gratis)

Mathematicus til Windows Phone.

iTunes U

Apple har satset tungt på tilrettelegging for utdanning, noe iTunes U er det tydeligste eksempelet på. Her kan du laste ned forelesninger og annet læremateriale fra mange anerkjente universiteter – dog hovedsaklig amerikanske. NTNU i Trondheim er imidlertid representert i iTunes U, og deres forelesninger og foredrag er på norsk. Det samme gjelder Telemark Fylkesommune, som satser tungt på å tilby elektronisk undervisning på videregående skole-nivå. Appen iTunes U fungerer kanskje aller best på en iPad, men du kan fint bruke iPhone-en din også.

Last ned iTunes U gratis (iOS)

iTunes-U.

Khan Academy-apper

Non-profitorganisasjonen Khan Acadamy tilbyr gratis, digital undervisning, og har blant annet fått millionstøtte fra Google for å videreutvikle tjenesten sin. Med forklarende videoer kan du tilegne deg kunnskap om alt fra matte og fysikk til historiske epoker og finans. Ettersom alt foregår på engelsk, og ikke minst fordi mye av materialet er avansert, vil denne tjenesten passe best for norske elever på videregående skole eller studenter.

Det finnes ingen offisielle Khan Academy-apper til smartmobiler, men du kan for eksempel bruke Khan Archiver til iPad og iPhone (gratis) eller den noe enklere appen Khan Academy Player til Android. Til Windows Phone kan du laste ned gratisappen Khan Academy. Nettsiden www.khanacademy.org fungerer også bra på mobiler med større skjerm, eller særlig nettbrett. Det finnes imidlertid en offisiell Khan Academy-app til Apple iPad.

Hurtigleser

For å pugge fakta eller trene på å holde foredrag kan iPhone-appen Hurtigleser være til god hjelp. Her kopierer du inn teksten du vil pugge og velger hastighet, og deretter kommer ett og ett ord opp på skjermen. Du kan også velge en tekst fra Wikipedia hvis du bare vil trene på å lese fortere. Last ned Hurtigleser til iPhone (gratis)

Vi har ikke funnet et like godt alternativ til Android, men Speed Reader kan prøves.

Dropbox – eller annen skytjeneste

Med Dropbox kan du lagre bilder, videoer og dokumenter "i skyen" slik at du har dem tilgjengelig hvor som helst – på mobilen, nettbrettet og PC-en. Her kan du for eksempel ta backup av alt skolearbeid. Du kan selvsagt bruke iCloud (iOS) eller SkyDrive (Windows Phone) eller andre skytjenester, men Dropbox er kanskje et lite hakk bedre og fungerer på alle plattformer.

Last ned Dropbox gratis til Android, iOS eller Windows Phone (uoffisiell app)

Dropbox.

Øvrige:

Day One - Journal (35 kroner, iOS), , Formelsamlingen (gratis, iOS/Android), Documents To Go (iOS - 119 kroner /Android - 89 kroner), Microsoft Academic Search (Windows Phone), Flashcard Machine (17 kroner, Android), Math Helper Lite (gratis, Android), iStudiez Pro (21 kroner),

Undervisningsinstitusjoner, fordelsprogrammer etc.:

BI Mobile (gratis, iOS/Android), Sonans (gratis, iOS/Android), Itslearning pluss (Android), CampusGuiden NTNU (iOS/Android), Student Bergen (iOS - 14 kroner/Android - 17 kroner), StudentAppen (iOS), Studentkortet (iOS/Android), Fronter (iOS/Android).

Guiden ble første gang publisert 3. september, 2012, men har siden blitt oppdatert og utvidet.

Hvilke apper synes du vi burde legge til i guiden? Kommenter i forumet:

Mer om
annonse