Til hovedinnhold

Vi har brukt helgen til å lade opp - og til å lade ut, for å se hvor mye raskere den trådløse laderen fra Samsung er

Kan den konkurrere med kabelen?

Montasje, Tek.no

Stadig flere telefoner lar seg lade opp trådløst ved at du legger den på en liten ladeplate. Ikke bare ser det kult ut, men det gjør det også lekende lett å få inn et par ekstra prosent på batteriet når du legger telefonen på bordet. Problemet med trådløs lading er imidlertid at det går tregere å lade enn hvis du hadde koblet telefonen til med en fysisk kabel, selv om teknologien har sett noen framskritt den siste tiden.

Sammen med Galaxy S6 Edge+ slapp Samsung sin første hurtiglader for Qi-teknologien, den mest utbredte standarden for trådløsladere. Nå har det kommet en ny variant av samme lader, og de nye Galaxy S7-modellene støtter teknologien.

Så hvor mye raskere er en trådløs lader med «Fast Charge» sammenliknet med den gamle, vanlige trådløse laderen?

Og hvor raskt går hurtiglading med kabel til sammenlikning? Vi har prøvd de tre løsningene med både Galaxy S7 og Galaxy S7 Edge, og vi kan foregripe konklusjonen en anelse. Trådløs lading har blitt raskt nok, og mye raskere enn i tidligere generasjoner

Så rask som kabelen har blitt nå kan det likevel hende du helst vil bruke den vanlige pluggen.

Under ser du hvor lang tid det tok å lade opp Samsungs Galaxy S7 med de ulike løsningene. Du ser også hurtigladetidene for Galaxy S7 Edge.

untitled link

Hurtiglading funker bare hvis telefonen er på

Galaxy S7 Edge hurtiglader ved siden av PC-en.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En viktig ting å ta med i betraktningen her er at vi gjorde oppladingene mens telefonene var på. Dette kreves for å få trådløs hurtiglading, men det betyr også at resultatene påvirkes av hva telefonen til enhver tid driver med. Fra tid til annen under begge scenarier varslet telefonene om ulike hendelser.

En annen ting vi må ta med er at vi nok kunne spart noen minutter på den vanlige trådløse oppladingen. Akkurat hvor telefonen må ligge for å lade best må man prøve seg frem til. Med en liten ladeplate som vår gamle fra Samsung, foreslo telefonen først godt over 4-5 timer lading. Vi flyttet på den fortløpende, og endte opp på drøye tre timer for den flate Galaxy S7-varianten.

Med hurtigladeplaten blir telefonene plassert slik at laderen treffer riktig fra første øyeblikk. Vi liker slike løsninger, og vi har sett liknende fra blant annet LG. Samtidig kan man også tenke seg at slike ladere ikke treffer for alle telefoner.

Evighetsmaskinene måtte tømmes

Vi har ikke pleid å måle batteritid for telefoner, men det har seg slik at når man skal lade mange ganger må det tømmes i blant også. Så for å få gjort det noenlunde effektivt lastet vi inn Geekbench 3 og brukte batteritestfunksjonen herfra.

En trivelig bivirkning er at vi nå har fått tall for flere av telefonene som sier noe om hvordan de måler seg mot hverandre.

Vi må imidlertid ta et forbehold her. Geekbench tester på en måte som holder telefonen opptatt hele tiden, og som setter mange batterisparemekanismer ut av spill. Den ser ut til å favorisere telefonene med de største batteriene, og med Android 6.0. Vi har imidlertid kjørt testen flere ganger, og noen av telefonene har blitt testet med og uten SIM-kort eller med og uten tilkoblede tjenester. Faktorer som dekning og andre variabler ser ut til å spille relativt liten rolle, og resultatene våre har kun vist avvik på få prosent.

To måter å bedømme

Vi testet blant annet de vanlige Galaxy S7-modellen både med og uten sim-kort, og utladningen svingte bare med 20 minutter, noe som ikke er særlig mye når vi snakker om en varighet rundt 10 timer. Huawei Mate 8 varte rundt 15 minutter lenger med SIM-kort enn uten. Også det ganske beskjeden variasjon med tanke på forholdene.

Geekbench gir en ekstra batteriscore til hver telefon, som sier noe om hvor mye arbeid testen har fått gjort underveis. En treg telefon som bruker lang tid på alt den skal gjøre, men har et kraftig batteri, kan få lang varighet men svak poengsum til slutt. Tallene bør derfor ses i sammenheng med hverandre, uten at vi ser særlig store utslag i dette utvalget.

Vi har sammenholdt grafene mot snittoversikten fra disse testene. Vil du sjekke Geekbench' egen statistikk finner du den her.

Litt urettferdig batteritest

Det er vanskelig å trekke bastante konklusjoner for deg og meg utav denne oversikten. Undertegnede pleier å få god batteridriftstid fra Sony Xperia Z5, men jeg benytter meg også godt av det rike utvalget virkemidler for batterisparing telefonen tilbyr. Også Apples Plus-modeller har vært favoritter på grunn av det jeg oppfatter som god batteritid – det enkleste eksempelet er at de knapt bruker av batteriet i hvilemodus.

Samtidig er det verdt å ta med seg at også Huaweis Mate 8, og de nye Galaxy S7-modellene, har en rekke programvarestyrte sparefunksjoner bygget inn som de ikke har fått benytte seg av her. Dermed burde også disse vinne brukstid på mer tilpasset bruk der apper hindres i å gjøre for mye ugagn i bakgrunnen.

I løpet av den siste uken har vi ladet opp og ut Galaxy S7-modellene rundt fem ganger hver, i tillegg til at flere av de andre telefonene har fått seg to og tre oppladinger før vi ga oss.

Testene av de ulike modellene vi har tatt med finner du i listen under:

Foreløpig har vi ikke ferdig test av Motorola Moto X Force, men den er på vei i løpet av kort tid.

annonse