Tek.no

Guide Teardown av iPhone 6

Eplelogoen hadde løsnet, telefonen var bøyd og skjermen datt nesten av

Men så bestemte vi oss for å bytte ALT!

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje
6 Aug 2017 15:00

Kort sagt: hva har vi gjort?

Noen ganger går det så hardt utover en mobiltelefon at den nesten ikke henger sammen lenger – og i verste fall må hele sulamitten sendes på skraphaugen. Før man når det punktet burde man imidlertid sjekke mulighetene for reparasjon, for i mange tilfeller kan enheten hentes tilbake fra de døde relativt enkelt.

Her på Tek har vi de siste årene rukket å gjøre dette en hel bråte ganger, og alle sakene finner du på oversiktssiden vår.

I en god håndfull av sakene vil du kunne gjenkjenne en gammel sliter – nemlig iPhone 6. Dette er en telefon vi har hatt i redaksjonen omtrent fra modellen ble lansert, og helt siden den endte sitt første liv på en latvisk brostein har den gjentatte ganger blitt gjenopplivet og skrudd på.

...og plutselig sa det stopp

For litt siden var det imidlertid ganske ettertrykkelig stopp. Telefonen hadde ganske enkelt blitt skrudd såpass mange ganger opp og igjen at knapt noen av delene lenger hang sammen skikkelig.

Bunnskruene hadde falt ut, for gjengene på innsiden av rammen var totalt nedslitt. Skjermen, den tredje i rekken, satt knapt sammen i føyningen mellom glasset og plastrammen – og satt heller ikke spesielt godt festet i metallrammen.

På toppen av det hele var rammen i seg selv bøyd ved volumknappene (kan det være «bendgate»?), og eplelogoen på baksiden hadde falt ut av sporet sitt og satt nesten helt løst.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

På et eller annet tidspunkt i telefonens liv hadde dessuten noen kuttet over hjemknappkabelen, så Touch ID-funksjonaliteten var borte for godt. Det burde være unødvendig å understreke ytterligere: telefonen hadde det vondt.

Siste utvei for redning: å bytte «alt»

Nå må du kanskje være spesielt teknologi-interessert for å tillegge en iPhone en så menneskelig følelse som smerte. Men om ikke smerten ved forfatningen dens gjør deg vondt nok, så ville garantert det å bruke telefonen i hverdagen gjort deg minst like vondt.

Nye deler har ankommet!
Torstein Norum Bugge, Tek.no

For å gjøre telefonen noenlunde brukandes igjen bestemte vi oss derfor for å rive problemet opp med roten,og bytte ut selve den bøyde rammen. Med bøyd ramme ville aldri en ny skjerm ha sittet godt på over tid, og både innmaten og alle festene i telefonen ville vært under konstant press. Lang historie kort: vi bestilte en original, ubøyd ramme.

Ettersom telefonen var såpass gammel bestilte vi også et splitter nytt batteri og selvsagt en ny og fungerende skjerm. Men å bytte alt dette var – for å si det mildt – et utfordrende prosjekt...

Kort oppsummert – Slik gjorde vi det

Vil du se hele reparasjonen i detalj, med rundt 60 bildekollasjer med alle steg i rekkefølge, bør du ta turen over til side to med én gang. Her skal vi enkelt og greit oppsummere de viktigste delene av reparasjonen, og oppsummere hvordan det gikk til slutt.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det aller første vi gjorde var selvsagt å demontere den gamle telefonen, ved å løsne skjermen fra selve kroppen. Enkelt forklart skjer dette ved å føre en plastbit mellom rammen og glasset, dra litt, skru ut noen skruer og poppe av noen kabler.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Neste del av reparasjonen var ganske mye mer omfattende, og innebar i korte trekk å skru ut all innmaten både langs toppen og i bunnen, samt fjerne det gedigne hovedkortet som lå på langsiden av batteriet.

Dette innebar ikke overraskende å skru ut en ugudelig mengde bittesmå skruer av ymse slag, deriblant én skrue som krevde en flat skrutrekker. Resten var stjerneskruer av litt forskjellige typer, lengder og størrelser. Noen satt imidlertid svært utilgjengelig festet, og krevde litt ømfintlig omgang med for å få ut.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Til slutt hadde vi imidlertid fått fjernet alt av elektronikk, slik at vi satt igjen med en tom ramme. Deretter måtte delene skrus over i den nye rammen, nettopp for å rette opp i det faktum at telefonen – eller, rettere sagt, rammen – var bøyd. Slik så det ut da alt var tatt ut fra rammen:

Torstein Norum Bugge, Tek.no

...og så satte vi alt sammen tilbake i rammen igjen

Det neste steget var naturligvis å montere alt sammen tilbake i den nye rammen, uten å ødelegge eller feilmontere noe på veien. Som du kan se i bildet over var vi veldig nøye med å sortere delene, nettopp slik at vi ikke skulle miste noe underveis og gå på en unødvendig smell.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det første vi startet med var å skru fast delene i bunnen igjen, ettersom dette var det siste vi gjorde da vi demonterte delene fra den gamle rammen.

Her måtte vi både lime tilbake en del deler, fjerne noe vi ikke lenger trengte og skru inn til sammen 15 skruer av ymse slag – og i tillegg sørge for at antennekabelen ikke hoppet ut av plassen sin.

Neste punkt på listen var å skru tilbake delene i toppen, deriblant kameraet og en liten brakett. Så kunne vi feste tilbake batteriet med dugelige mengder dobbeltsidig teip:

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med dette gjort var det enkelt og greit å klikke hovedkortet tilbake i sin vante plass. Dette er en svært skjør del, så dette brukte vi litt tid på å få riktig – spesielt fordi det er en del kontakter som må komme på oversiden av kortet (og som helst liker å gjemme seg under om de får lov).

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Alle kontaktene ble imidlertid tvunget opp til toppen, og kunne festes trygt til kortet (bildet over).

Hvor lang tid tok dette – og er det vanskelig?

Mye. Og ja.

For å utdype, så anslår vi at du vil bruke mellom fire og fem timer på denne reparasjonen, avhengig av hvor mange problemer du støter på underveis og hvor erfaren du er.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er heller ingen tvil om at det er en vanskelig reparasjon, hvor mye kan gå galt. Du bør ha rikelig med utstyr, og også helst et par ekstra skruer om du skulle miste noe underveis. Et sorteringsbrett er også et helt definitivt behov her, ettersom kompleksiteten fordrer en viss ryddighet under arbeidet.

Som alltid følges alle våre guider på eget ansvar, og vi tar intet ansvar for hva du gjør med dine egne eiendeler. Men om du har motet, tiden og utstyret burde du kunne greie å gjennomføre denne reparasjonen.

Om du lurer på hva slags utstyr vi benyttet, kan du for øvrig se bildet til høyre. Der er alt vi brukte for å gjennomføre et vellykket rammebytte på denne iPhone 6-en.

En av de kuleste reparasjonssakene våre:
Slik lagde vi en iPhone 6 Mini ut av en iPhone 5S »

Les også