Så mye vet Google om deg
Sjekk på et kart hvor du har vært de siste månedene.
Innhold
Hvor var du den 14. juli i fjor klokken ti på halv fire? De fleste vil antagelig svare «jeg aner ikke» på dette spørsmålet. Jeg var rett utenfor Hamar, ifølge Google.
Google vet nemlig nøyaktig hvor du befant deg, såfremt du ikke har reservert deg.
Ved hjelp av Googles såkalte «posisjonslogg» kan du selv raskt sjekke hvor du var på et hvilket som helst tidspunkt – og få det opp på et kart. En rekke apper kan også spore posisjonen din, i tillegg til at også mobiloperatøren vet hvor du befinner deg når du ringer eller mottar telefonsamtaler eller SMS-er.
Det at det er mulig å spore en mobiltelefon er antagelig gammelt nytt for de fleste – men omfanget av sporingen som foregår vil antagelig overraske mange.
I denne guiden skal vi se på hva Google og andre egentlig vet om deg, vi skal se på hva du kan gjøre for å beskytte deg mot unødvendig sporing.
Sporer deg på kart
Du spores på ulike måter avhengig av hva slags mobiltelefon du har. Vi skal først ta for oss Android-mobiler, før vi ser på iOS-enheter som iPhone og iPad litt senere i artikkelen.
Ett av de første spørsmålene du får når du starter opp en Android-basert enhet for første gang, er om du ønsker å sende posisjonsdata til Google. Mange (kanskje de fleste av oss?) svarer ja på dette spørsmålet, fordi disse posisjonsdataene er nødvendige for en del tjenester som Google benytter. Eller de gjør i hvert fall tjenesten enda bedre. For eksempel bruker Google Nå-tjenesten posisjonsdata for å automatisk finne ut hvor du jobber og hvor du bor, og når du reiser mellom ulike steder, slik at den kan fortelle deg hvor lang tid du vil bruke på å komme deg hjem etter jobben. Posisjonsdata brukes også av andre Google-apper, for eksempel for å gi deg mer relevante søketreff når du Googler eller søker på Google Maps.
Posisjonsdataene brukes altså til veldig mye nyttig, og til å gjøre de ulike tjenestene på mobiltelefonen din enda bedre og mer relevante. Spørsmålet du må stille deg selv er hvor mye personvern du er villig til å ofre for dette.
Les mer: Google har gitt fra seg brukerinformasjon til overvåkingsorganisasjonen NSA minst 60 000 ganger (hardware.no)
Detaljert logg
Undertegnede har vanligvis posisjonsloggen skrudd på. For å sjekke hvor detaljert informasjon som lå lagret gikk vi inn på maps.google.com/locationhistory – Googles nettside som viser din posisjonslogg. Her kan du velge dato fra en kalender, og få opp et kart som viser alle bevegelsene dine den aktuelle datoen. Hvis du vil vise informasjon for mer enn én dag, kan du velge å vise posisjoner fra opptil én måned i ett og samme kart.
Her er et eksempel fra undertegnedes egen posisjonslogg:
Onsdag 10. juli 2013. Tur til Ålesund med familien:
Kl 12:49: Reiste hjemmefra.
Kl 15:47: Stoppet på Espa for å kjøpe boller. Dro videre klokken 16:04.
Kl 17:08: Passerte Lillehammer
Kl 20:32: Stoppet på Dovre. Overnattet.
Kl 10:27: Neste dag: Kjørte mot Ålesund.
Kl 13:12: Kjørte videre etter besøk og fotografering ved Trollstigen
Kl 16:16: Ankom Scandic Hotel i Ålesund
Hele reiseruten tegnes opp med røde streker på kartet. Av og til er posisjonen unøyaktig på grunn av dårlig GPS-signal eller mangel på mobildekning, og streken tar noen merkelige avstikkere – men i det store og hele er detaljnivået nesten skremmende presist. Trykker du Vis alle punktene i menyen på venstre side, får du en enda mer detaljert ruteopptegning.
En morsom detalj, er grafen under kartet. Den viser avstanden fra startposisjonen din i løpet av den angitte tidsperioden (for eksempel en dag eller en måned). Startposisjonen vil typisk være der du bor, hvis du da ikke pleier å starte dagen din et helt annet sted. Ved å bevege musemarkøren fra venstre mot høyre i grafen, vil du se på kartet hvor du befant deg på et bestemt tidspunkt. Du kan også trykke den lille avspillingsknappen i nederste venstre hjørne av kartet for å starte en animasjon som viser bevegelsene dine i den aktuelle perioden.
Denne videoen viser mine bevegelser første dag av sommerferien 2013:
Slik skrur du av Google-sporingen
Synes du Google lagrer for mye informasjon, eller er redd for at informasjonen skal komme på avveie og kunne misbrukes av uvedkommende? Det er enkelt å skru av sporingen, og det er også enkelt å slette det Google allerede har lagret om deg. For å ta det siste først:
For å slette loggen går du til maps.google.com/locationhistory. På venstre side, under kalenderen, er det lenker for å slette loggen fra den dagen du har valgt. Du kan også slette hele loggen – det vil si alle posisjonsdata Google har lagret om deg. Vi er usikre på hvor lang tid Google lagrer data, men for undertegnede lå det posisjonsdata for omtrent de ti siste månedene.
For å unngå at Google samler inn posisjonsdata fra mobiltelefonen din eller nettbrettet ditt, går du inn i Innstillingsmenyen på Android. Det kan se litt forskjellig ut fra telefon til telefon, men vanligvis har du et valg som heter Posisjonstjenester eller lignende. Ofte kan du også velge Google-kontoen din under Kontoer og så velge Posisjonsinnstillinger. På Samsung Galaxy S4 med Android 4.4.2 velger du Innstillinger og deretter Mer. Trykk så Plassering og Google Posisjonsrapportering. Du har to valg som kan skrus av eller på. Det ene gjelder rapportering av posisjonen din til produkter som for eksempel Google Nå og Google Maps. Den andre gjelder logging av posisjonsdataene over tid, slik at for eksempel Google Nå kan bruke data om hvor du reiser for å anslå hvor lang tid du vil bruke hjem fra jobb basert på hvor mye trafikk det er.
Du kan godt slå av posisjonsloggen, men likevel la Google-apper få tilgang til posisjonen din ved å ha posisjonsrapportering påslått. Disse innstilingene forhindrer for øvrig ikke at posisjonering via GPS, Wi-Fi eller mobilnett fungerer.
I noen apper kan du skru av posisjonstjenester direkte fra appen. For eksempel i Google Maps kan du velge Innstillinger -> Google Posisjonsinnstillinger. Det samme kan du gjøre i Googles Chrome-nettleser. Da går du til Innstillinger -> Innholdsinnstillinger -> Posisjonsinnstillinger for Google. På noen telefoner kommer du til det samme stedet i innstillingsmenyen, mens du på andre telefoner kommer til en egen meny.
Sporing fra apper
Når du installerer en app på en Android-telefon, får du en oversikt over hvilke rettigheter appen trenger for å fungere. Apper som vil ha tilgang til posisjonen din ber om dette – men de fleste svarer antagelig bare OK på alle forespørsler om tillatelser som kommer under installasjonen.
Dessverre er det ingen innebygget mulighet i Android for å trekke tilbake tillatelser for apper. Du kan for eksempel ikke som på iOS gå inn etterpå og trekke tilbake tillatelsen til posisjonering for en app du ikke lenger stoler på – i hvert fall ikke i standard Android. Google kom med en slik funksjon – kalt App Ops – i Android 4.3, men fjernet den igjen etter kort tid.
Mener du at en app har rettigheter den ikke bør ha, bør du avinstallere appen – siden det ikke er noen enkel måte å endre kun enkeltrettigheter på. Det finnes riktignok tredjeparts programvare på Google Play for administrasjon av rettigheter. Har du brukt noen av disse, del gjerne erfaringene dine med leserne i kommentarfeltet nedenfor.
Sporing på iPhone
Den nyeste versjonen av Apples operativsystem for nettbrett og mobiltelefoner, iOS 7, samler inn informasjon om hvilke steder du besøker ofte. Informasjonen brukes til å gi deg bedre stedsbasert informasjon.
For å skru av denne funksjonen går du til Innstillinger -> Personvern -> Stedstjenester. Rull helt til bunnen av siden og velg Systemtjenester -> Ofte besøkte steder og trykk på skyvebryteren for å skru av funksjonen. Nederst på siden finner du for øvrig en liste over de steder du har besøkt ofte. Trykker du på ett av disse stedene, får du opp et kart som viser hvilke områder du har vært i mest. På undertegnedes telefon dukker posisjonene for hjem- og arbeidssted opp, samt jernbanestasjonen på hjemstedet og i Oslo. Steder jeg oppholder meg ofte.
På samme side finner du også en funksjon som heter Kartforbedring. Med denne påskrudd vil Apple kunne spore GPS-posisjonen til telefonen din og koble ofte besøkte steder opp mot den gateadressen du har registrert Apple ID-en din med hos Apple. Informasjonen brukes til å forbedre kartene, og gi en mer nøyaktig geografisk plassering av din og andres adresser. Ifølge Apple er det kun GPS-koordinatene som brukes, og du vil ikke bli identifisert. Men er du opptatt av personvern kan du velge å skru av tilgangen.
iOS kan også bruke GPS-posisjonen din til gi deg mer relevante annonser via Apples iAd-annonsesystem. Vil du holde posisjonen din for deg selv, går du inn på Innstillinger -> Personvern -> Stedstjenester. Rull helt til bunnen av siden og velg Systemtjenester og skru av iAd-annonser. Skru eventuelt også av andre systemtjenesters tilgang til posisjonen din hvis du ønsker det.
På iPhone kan du for øvrig skru av posisjonstjenester for enkeltapper. Det gjør du ved å gå til Innstillinger -> Personvern -> Stedstjenester. Skru av tilgangen til stedstjenester for de appene du mener ikke skal ha tilgang. Men husk at hvis du ikke lar for eksempel Google Maps få tilgang til stedstjenester, så kan appen heller ikke vise posisjonen din på kartet.
Så mye lagrer operatørene om deg
Også mobiloperatørene lagrer informasjon om hvor mobiltelefonen din befinner seg. Mobiloperatøren er naturligvis nødt til å vite hvor telefonen din er for at den skal virke, og for at de skal kunne sende deg riktig faktura trenger de også mer detaljert informasjon om hvor telefonen din har vært.
Amobil.no og Inside Telecom skrev imidlertid for et par år siden om at operatørene lagrer detaljert informasjon i flere måneder, og at omfanget av lagringen var stort. Da vi ba Telenor om å få utlevert alt selskapet hadde lagret om en av våre journalister, fikk vi en bunke med 150 tettskrevne A4-sider, hvor vi i detalj kunne følge de siste 90 dagene av livet hans.
Telenor bekrefter at de lagrer informasjon om navn, adresse, fødselsdato, kontaktnummer, historiske produkter, aktive produkter, og trafikkdata for flere formål. Og at trafikkdataene også inneholder posisjoneringsinformasjon. Informasjon om anropsnummer for innkommende samtaler blir ikke lagret, for å beskytte de som har hemmelig telefonnummer. Men ringer du ut vil også informasjon om nummer lagres, og nummeret i innkommende SMS-er lagres.
Her kan du lese mer om hvor mye operatørene lagrer om deg »
Det er ikke bare trafikken på mobilen du kanskje vil anonymisere:
Slik blir du anonym på Internett »