Tek.no

Guide TV-Skolen

Slik kvitter du deg med dekoderen

TV-signalene kan sendes rett til flatskjermen din.

17 Juli 2011 12:00

De siste årene har vår TV-hverdag gjennomgått store forandringer, fra analoge signaler og rør-TVer til å bli fullstendig digitalisert. Resultatet ser du i TV-stua, der både en digital dekoder og enda en ny fjernkontroll er blitt noe du må forholde deg til.

Det er ikke alltid like enkelt å holde styr på hvilken inngang TV-en skal stå på og hvem av de mange fjernkontrollene på bordet du skal bruke. For å gjøre ting enklere og redusere antall fjernkontroller kan du bruke flatskjermen din som dekoder. De fleste flatskjermer som selges i dag kan nemmelig brukes som såkalt "IDTV".

Hva er IDTV?

Du har kanskje hørt utrykket IDTV, men vet ikke hva det betyr i praksis? IDTV er er forkortelse for "Integraded Digital Television", og betyr at TV-en din har innebygget støtte for digitalserte signaler og kan dekode disse internt.

For at skjermen skal kunne fungere som dekoder i Norge, må den ha støtte for MPEG4. Dette er en metode som inneholder retningslinjer for å definere hvordan lyd og bilde skal komprimeres.

En flatskjerm kan brukes som dekoder mot både det digitale bakkenettet, kabel eller parabol. For å vite hvilke plattformer TV-en din takler, må du lete opp de tekniske spesifikasjonene til TV-en. Her finner du hvilke DVB-typer flatskjermen din kan håndtere. Har TV-en støtte for DVB-T (terrestrial) kan den brukes mot det digitale bakkenettet. Med DVB-C (cable) kan du bruke skjermen mot kabel, og DVB-S (satellite) tilsier at den kan håndtere parabol.

Hva trenger du?

Når du har sjekket at TV-en din kan håndtere for eksempel det digitale bakkenettet, må du gå til innkjøp av en kortleser. Denne kortleseren er et PCMCIA-kort som støtter riktig kryptering for din leverandør av TV-signaler. Eksempelvis bruker Canal Digital kryptering som er leveres av Conax.

Eksempel på en kortleser, her til RiksTV.

Sammen med kortet må du ha et programkort, det samme kortet som sitter i dekoderen din fra før. Du kan bruke det du allerede har, men du må som regel ringe leverandøren din for å omregistrere programkortet til en ny «dekoder», ergo den nye kortleseren din.

Om du skal kjøpe deg ny flatskjerm kan det være lurt å be om et tilbud med kortleser og programkort. Flere norske nettbutikker kan nemlig tilby egne avtaler dersom du er kunde hos en leverandør av TV-signalene som butikken har et samarbeid med.

LES OGSÅ: Parabol eller RiksTV på hytta?

Slik gjør du det

På baksiden av TV-en din finner du en luke på noen centimeter som kortleseren skal puttes inn i. Se bildet over. Det er som regel et spor i kortleseren og tilsvarende på TV-en, slik at du ikke kan sette kortet inn feil vei.

Sett inn kortleseren.

Når du har koblet til kortleser skal programkortet settes inn i denne kortleseren, på samme måte som du setter det inn i dekoderen din. Setter du kortet feil vei, vil du få opp en feilmelding på TV-en. Alternativt vil du oppdage at kortet er satt i feil dersom kanalene ikke søkes inn.

Så programkortet inn i kortleseren.

Det første du må gjøre når kortleser og programkort er på plass, er å bevege deg inn i menyen på TV-en og søke opp kanalene. Påse at kabelen med signalet, fra enten bakkenettantenna, kabel, eller parabol, er koblet direkte til skjermen. På de aller fleste TV-er søkes kanalene inn automatisk for deg. Bare husk å kun søke etter digitale kanaler, for på en rekke flatskjermer kan du velge mellom analogt og digitalt søk.

Eksempel på hvordan en EPG kan se ut.

Flere muligheter

Har du en helt ny flatskjerm er det ikke utenkelig at du kan bruke skjermen til mer enn å bare se på programmer. Flere skjermer har en egen EPG som viser deg en syv dagers oversikt over hvilke filmer og programmer som sendes på de forskjellige kanalene.

Eksempler på lagringsmedier du kan bruke på TV-en din.

Det kan også være at TV-en din har støtte for opptak via et lagringsmedie som du kobler til flatskjermen. Dette er som regel en ekstern harddisk eller minnepenn, men også minnekort kan brukes på enkelte modeller.

LES OGSÅ: Slik monterer du parabolen selv

Les også
Kan TV-en din dette?
Les også
Hvor stor TV skal du ha?
annonse

Les også