Gjensyn: 10 tips for bedre bilder på påskefjellet
Hva du må huske på når du tar med kamera på påskeferie.
Innhold
Tips 1-5
Innledning
Å ta bilder om vinteren er ikke like fristende som om sommeren, men om du kler deg godt og tar med kameraet ut så er det mange fine motiver som venter på deg. Det er imidlertid et par ting som kan være greit å tenke på når du er ute om vinteren for å ta bilder, og her kommer et par tips.
1: Hvordan eksponere for snø
Når det er mye snø i motivet så er det ikke lurt å stole blindt på lysmåleren i kameraet. Grovt sagt så prøver lysmåleren å gjøre bildet ditt gjennomsnittlig grått, og i mange tilfeller blir resultatet bra. Snøen er imidlertid helt hvit, så om du lar lysmåleren gjøre jobben helt alene ender du fort opp med grå snø. En enkel løsning er å bruke eksponeringskompensasjon, og sette denne til +1. Da slipper kameraet inn mer lys enn det tror er riktig, og den grå snøen blir lysere/hvitere. I noen tilfeller kan du også stille inn +2, men +1 er et godt utgangspunkt. (Eksponeringskompensasjon stiller du inn ved å finne en knapp med et + og - symbol, og holde denne knappen inne mens du roterer på kommandohjulet).
Om du vil prøve deg på manuelle innstillinger så vil et godt utgangspunkt være ISO200, 1/1000 sekund lukkertid og blender f/6.3. Dette skal fungere fint på en skyfri vinterdag.
Bildet under viser hvordan knappen for eksponeringskompensasjon ser ut på et Nikon-kamera. Har du et kamera fra en annen produsent så finner du en knapp som ligner mye på denne.
2: Utfordringer med hvitbalanse
Det er ikke bare mengden lys som kameraet kan ha problemer med å få riktig; også fargen på lyset kan by på problemer. Om du bruker automatisk hvitbalanse så får du gode resultater i de fleste tilfeller, men om du er ute i snøen kan du fort oppleve at bildene får et blåstikk. Om du tar bilder i RAW så kan du justere hvitbalansen etterpå, men tar du JPG er justeringsmulighetene mindre. Prøv derfor å bruke kameraets forhåndsprogrammerte instillinger - velg bildet av en sol på en skyfri dag, eller bilde av en sky når det er overskyet. Du kan også prøve å bruke “custom” hvitbalanse, men noen vil nok synes at dette kan være litt tungvindt.
3: Inkludere farger
Et klassisk vinterbilde må inneholde snø, men om alt er hvitt kan det bli litt kjedelig. Prøv derfor å inkludere en liten fargeklatt i bildet. En rød gore-tex-jakke gjør seg veldig godt, og kanskje du kan ta med den oransje sekken som du har liggende på loftet? Og om du har et telt i sterke farger så har du et veldig godt blikkfang. Meningen med dette er å bryte opp alt det hvite, og gi seeren noe å hvile øynene på.
4: Spor i snøen
Det kan være flott å se et landskapsbilde med jevn, uberørt snø, men ofte kan bildet bli enda bedre om du introduserer noe som bryter med resten. Å bruke farger er allerede nevnt, men når det gjelder snø så kan det være veldig spennende å bruke spor også. I et landskapsbilde kan du for eksempel bruke skispor til å lede seerens blikk inn i bildet, men er du i en by så passer det nok bedre med fotspor. Og om du i enden av sporet inkluderer personen som har laget dem så har du et veldig sterkt komposisjonselement.
5: Skygger
Om vinteren står solen lavt på himmelen, og dette fører til lange skygger. Her kan du eksperimentere med å ta bilder både av skyggen og det som lager den, eller bare ta med skyggen. Det er lett å tenke at skyggen skal gå ut til siden, men har du prøvd å la den komme rett imot deg? Om du tar bilder av en person så la ham eller henne være rett mellom deg og solen. Da vil personen bli avbildet som en silhuett, og du får en skygge som kommer mot deg. Dette kan også fungere bra med trær, så fremt de ikke står alt for tett.
Som du ser er det mange måter du kan gjøre vinterbildene dine enda bedre på, og på neste side kan du lære enda flere.
Tips 6-10
6: Få med deg detaljene
Det er ikke bare de snødekte landskapene som er verdt å fotografere om vinteren - det er mange fine detaljer du kan finne om du ser godt etter. Har du et makroobjektiv er mulighetene mange, men et godt øye er tross alt viktigere enn godt utstyr. Se etter snøkrystaller eller istapper, og tenk over bakgrunnen før du tar bildet.
7: Bruk av polariseringsfilter
Et av de mest populære filtrene som brukes til fotografering er polariseringsfilteret, og spesielt til landskapsbilder er det mye brukt. Fordelene med å bruke dette er at du får redusert refleksjoner fra snøen, og du får en himmel som er mer blå og hvor skyene står i sterkere kontrast. Om du bruker et slikt filter er det viktig at du ser gjennom okularet på kameraet (eller på skjermen) og roterer filteret til du får den effekten du ønsker. Om du lar effekten bli veldig sterk så kan det se kunstig ut, men brukt med måte kan det gjøre bildet ditt litt bedre.
8: Hold batteriene varme
Kulde og batteri er ikke den beste kombinasjonen. Har du kameraet ute når det er kaldt vil du fort oppdage at batteriet varer mye kortere tid enn vanlig. Det er derfor lurt å ta med et ekstra batteri, og oppbevar dette i en lomme tett på kroppen så det holder seg varmt.
9: Hold deg selv varm
Det er viktig å passe på utstyret, men husk på deg selv også! Tar du på varme klær, og tar med noe varm drikke på en termos, så blir turen mye kjekkere, og sannsynligheten for at du kommer hjem med bedre bilder øker.
10: Før du skal gå inn igjen
Dem som bruker briller har sikkert oppdaget at disse begynner å dugge når man har vært ute i kaldt vær og kommer inn hvor det er godt og varmt. Det samme vil skje med kameraet ditt, og det kan også dugge på innsiden. Denne fuktigheten er selvsagt ikke bra for kameraet, men det er et enkelt triks du kan bruke for å unngå problemet. Mens du ennå er ute så putter du kameraet i en plastpose og snurper denne godt igjen. Så tar du kameraet (i plastposen) med inn og lar det nå romtemperatur før du åpner posen. Dette er en billig måte å unngå en dyr reparasjon!
Som du skjønner så gir vinteren deg mange muligheter for å ta flotte bilder. Det spiller ingen rolle om du er ute i naturen eller rusler rundt i en by - vinteren kan fotograferes overalt! Jeg håper du har lært noe nytt fra disse tipsene, men det viktigste er uansett å ta med seg kamera og gå ut.
Les også: Ta bedre bilder på fjellet