10 enkle grep for å unngå utenlandsk nettsvindel
Skal du handle på nett er det mange fallgruver.
Innhold
- #1 Virker tilbudet for godt til å være sant, så er det også det
- #2 Styr unna useriøse betalingsløsninger
- #3 Undersøk om varen faktisk finnes
- #4 Sjekk ut butikkens rykte
- #5 Kjøp lite første gangen
- #6 Sjekk opp selgeren
- #7 Dropp lagring av betalingsinformasjonen din
- #8 Velg forhåndsbetalte betalingskort
- #9 Ta netthandelen hjemmefra
- #10 Sjekk bankkontoen din
Denne saken er tidligere publisert, men republisert til glede for nye lesere.
Det å handle på nett kan virke fristende på mange, men dessverre er det slik at også andre farer lusker rundt i de virtuelle krokene på dette fantastiske nettverket. De som prøver å lure til seg pengene dine, eller informasjonen din, er overalt, og er de av en eller annen grunn ikke på aktiv søken kan du være sikker på at de har lagt igjen en felle eller to.
Netthandling i seg selv er genialt, du kan sitte hjemme i sofaen, på trikken på vei til jobb eller til og med på jobben dersom du har mulighet til det. Du kan sitte i fred og ro, se på hva som finnes av tilbud, før du bestemmer deg. I tillegg kan du, om vilkårene er tilstede, gjemme deg bak angrerettloven, slik at du kan sende tilbake varene dersom de ikke var slik du hadde forventet deg.
Er du en uerfaren netthandler kan det være lurt å ta noen forholdsregler, spesielt for deg om handler fra utlandet, så kan du i alle fall redusere sjansene for at noen stikker av med pengene dine. Vi går snart inn i høysessongen for nettsvindel, noe mange nordmenn rammes av hvert eneste år. Selv om nordmenn flest har blitt mer beviste i nyere tid, anser Økokrim problemet som bare større og større.
Vi har derfor satt opp en liste med ti tips til tryggere netthandel.
Har du stusset over hvorfor du får så billig frakt fra utlandet? Svaret er Verdenspostkonvensjonen, og slik virker den »
#1 Virker tilbudet for godt til å være sant, så er det også det
Det første bud når det gjelder netthandling er etter vår mening å være kritisk. Det er ingen der ute som driver med billigsalg bare for å være hyggelige mot deg. Klart det finnes gode mennesker her i verden som gir av seg selv og ikke ønsker å tjene penger, men de finner du sjelden på nettbutikker og ulike salgsfora rundt om i verden.
Dersom nettstedet sender varene fra utlandet må du også regne med å betale moms, fortollingsgebyr og en eventuell toll dersom varens verdi overstiger 350 norske kroner inkludert frakt. Det er tollvesenets egne valutakurser som gjelder for beregningen, så det er greit å legge seg under med litt margin.
Du kan risikere at butikken sender fra utlandet selv om den har et .no-domene, men dette kommer som regel klart frem av vilkårene.
#2 Styr unna useriøse betalingsløsninger
Har du bestemt det for en butikk og en vare bør du likevel passe på når det skal betales. Se etter hengelåssymbolet oppe i venstre hjørne i selve adressefeltet. I tillegg må adressen begynne på «httpS://» og ikke den vanlige «http://», det betyr at du har en sikker tilkobling.
Du bør også holde deg til offisielle betalingsløsninger. Er du for eksempel på eBay og kjøperen foreslår at dere gjør opp utenfor systemet, for å spare honorarene til eBay, bør du styre unna med en gang.
Flere nettsider som formidler kjøp, være seg Finn.no eller AliExpress.com, har også veldig gode betalingsløsninger som baserer seg på escrow-prinsippet. Dette går ut på at du betaler inn beløpet til den aktuelle nettsiden, som så sender en melding til selgeren om at pengene er i deres hender. Selger sender så varen til deg, og når du har mottatt den bekrefter du dette til nettbutikken – som først da gir selgeren pengene.
Det finnes også flere aktører som gir en egen garanti der du kan bestride kjøpet i etterkant, om det viser seg at du har fått tilsendt en murstein i posten. Hos for eksempel eBay er dette bakt inn via PayPal.
#3 Undersøk om varen faktisk finnes
Du bør vite hva du vil ha før du starter å lete etter produkter på ulike nettbutikker, ellers kan du risikere å finne fantasiprodukter som lover gull og grønne skoger, uten at de faktisk finnes.
Finner du drømmeproduktet som du trodde at ikke eksisterte trenger du ikke å avfeie alt med en gang. Det kan faktisk hende at produktet finnes, men sjekk da for all del opp om også andre selger det og hvem som står som produsent.
#4 Sjekk ut butikkens rykte
Dersom butikken du kommer inn på ser ut som noe som ble laget på fem minutter på gutterommet, er det greit å la varselbjellene ringe. Da bør du absolutt utvise forsiktighet, og kanskje aller helst fortsette til neste butikk.
Selv om butikken ser grei ut kan det være greit å sjekke den opp litt nærmere første gangen. Søk etter erfaringer på nett, husk dog på at du vil ha mer enn én erfaring, og fra flere steder. Enkelte positive erfaringer kan være plantet av butikken selv, men om du finner gode tilbakemeldinger på tvers av en rekke nettsider kan du snart puste lettere.
Er butikken plassert i utlandet kan det være greit å sjekke hvordan det generelt sett er å netthandle fra det aktuelle landet. Norge har et svært godt forbrukervern, noe du slettes ikke får om du handler fra Kina.
Norske nettbutikker som selger datautstyr kan du sjekke ryktet på via prisguiden vår, har du hatt en dårlig erfaring eller god erfaring kan du også legge inn den i prisguiden.
#5 Kjøp lite første gangen
Dette punktet gjelder først og fremst dersom du vil kjøpe fra en nettbutikk og ikke et auksjonsnettsted, og går helt enkelt ut på at du kjører en prøveordre først. Denne prøvebestillingen bør gjerne ha en lav verdi, slik at du ikke risikerer å tape mye penger, dersom du blir lurt. Er verdien lav ser du samtidig om butikken på noen som helst måte diskriminerer ordrer som er lave versus de som har høy ordreverdi.
Kjøper du fra en stor og kjent nettbutikk som har drøssevis med positive tilbakemeldinger er ikke dette punktet grunnleggende. Handler du derimot fra en helt ukjent operatør i utlandet kan det være greit å ta en slik enkel forholdsregel.
#6 Sjekk opp selgeren
Skal du kjøpe fra en privatperson blir det hele mye mer skummelt enn fra en butikk. Det er mye lettere for en person med en noe tvilsom moral å selge småting som privatperson, enn å skulle sette opp en fullverdig nettbutikk først. Derfor er det gull verdt å sjekke vedkommende opp litt nøyere.
Søk opp vedkommendes navn via ulike søkemotorer. Har vedkommende noen profiler på andre auksjonsnettsteder kan du raskt finne mer informasjon, alternativt kan det være at tidligere kunder har lagt igjen erfaringer i forskjellige diskusjonsfora. Du kan også, om du vil, sjekke opp vedkommende på Facebook eller LinkedIn. Finner du for eksempel ut hvor vedkommende jobber, også kan du vurdere om vedkommende sitter i en posisjon som gjør at han eller henne nødig vil ha negativ oppmerksomhet, og dermed ikke vil forsøke å lure deg.
Er du inne på tjenester som eBay eller Aliexpress er det lurt å se an selgerens score. For hver handel som vedkommende har gjort vil kjøperen få mulighet til å gi et poeng, og hvis selgeren har noen tusentalls poeng kan du være ganske trygg. Har selgeren i tillegg holdt på i mange år, og har en høy andel av tilfredse kunder, typisk i området 95 prosent og opp, ville vi vært enda tryggere.
#7 Dropp lagring av betalingsinformasjonen din
Nettbutikker som Steam og Amazon tilbyr lagring av betalingsinformasjonen din, men det bør du ikke benytte deg av. Det er selvfølgelig svært enkelt å gjennomføre neste kjøp om du faller for fristelsen, men spesielt lurt er det ikke.
Det har skjedd at slik informasjon har kommet på avveie, selv høytprofilerte Steam hadde en kjedelig hendelse for noen år siden, der en rekke betalingsprofiler kom på avveie.
#8 Velg forhåndsbetalte betalingskort
Skal du være virkelig lur velger du et forhåndsbetalt betalingskort. Dette virker litt på samme måte som et digitalt gavekort, bare at du ikke er begrenset til et fåtall antall butikker.
Visa betalingskort er for eksempel en lur løsning. Det finnes en rekke aktører som tilbyr dette, og det er fullt mulig å kjøpe ferdigbetalte kort i en rekke kiosker landet over. Med et slikt kort kan du få gitt selgeren pengene som vedkommende skal ha, uten at noen tvilsomme folk kan tappe bankkontoen din, det eneste du risikerer er beløpet som er på selve betalingskortet.
Vær oppmerksom på at slike kort gjerne koster litt ekstra, både i etableringsutgifter, bruk og administrasjonsutgifter. Du risikerer også ekstra påslag ved kjøp i utlandet.
Likevel kan det vise seg å være et lønnsomt alternativ, spesielt om du er av den nervøse sorten som hater tanken på å bli lurt.
#9 Ta netthandelen hjemmefra
Det kan kanskje friste å handle på nett mens du sitter på en offentlig datamaskin, men det er ikke så lurt, for da legger du igjen mange spor. I tillegg til risikoen ved at noen andre kan snoke på den offentlige maskinen etter deg har du også et annet faremoment, du har nemlig null oversikt over om maskinen du sitter ved er tilfredsstillende beskyttet eller ikke.
Legg heller netthandelen til du er hjemme, så har du i det minste ikke lagt fra deg dine digitale fotspor på enda en maskin du ikke har kontroll over.
Sitter du hjemme har du gjerne også mer overskudd til å gjøre de riktige valgene, sitter du i bare boksershortsen på sofaen mens du handler SSD-er er det helt fint, ingen bryr seg.
#10 Sjekk bankkontoen din
Driver du med netthandling bør du titte på kontooversikten din litt oftere enn hver gang månedsrapporten kommer. Kommer du over underlige fratrekk fra utlandet må du ta affære med én gang. Dette kan være lave beløp, for eksempel bare en amerikansk dollar, men dette er et triks som brukes for å finne kontoer som svindlerne kan bruke. Ved en senere anledning kan de komme tilbake og ta vesentlig mer.
Oppdager du noe uregelmessigheter tar du kontakt med banken din og melder fra, så hjelper de deg videre.
Har du stusset over hvorfor du får så billig frakt fra utlandet? Svaret er Verdenspostkonvensjonen, og slik virker den »