Til hovedinnhold

Fem smarte triks lar deg utnytte Google enda bedre

Selv søkeeksperter trenger litt oppfriskning en gang iblant.

Shutterstock

I verdensvevens spede begynnelse var det en smal sak å holde en manuell liste over webservere, men etterhvert som innhold ble lagt til og tilkoblede servere økte i antall, ble det til slutt for vanskelig for et skarve menneske å holde oversikten. Søkemotoren ble født.

Mulighetene for søk var for så vidt ikke spesielt avanserte i begynnelsen heller, men det endret seg rundt årtusenskiftet – da nettsøket med det merkelige navnet Google klarte å gi oss mer relevante treff enn noen andre har klart før eller siden. For selv om mange har prøvd, er det ingen som riktig har kunnet rokke på Googles posisjon som den absolutt mest populære søkemotoren. I dag driver selskapet med ganske så mye rart innen teknologi, men på en måte er det fremdeles søket som står i sentrum.

Ikke er det småtterier som skal holdes oversikt over heller. Verdensveven endres og vokser konstant, og antallet nettsider som skal kartlegges er uhyre stort – Google selv holder et øye med over 30 billioner av dem.

Et viktig verktøy

Søkemotoren er et verktøy som potensielt lar deg finne frem til akkurat den nettsiden som har den informasjonen du er ute etter. Men du er avhengig av å berherske verktøyet for å få det beste resultatet. Holder du hammeren bak frem får du kanskje slått, men spørsmålet er om du treffer det du skal. Det samme gjelder for nettsøk – søkekompetansen din er som regel forskjellen mellom å finne og ikke finne det du trenger av informasjon.

Google har derfor samlet rundt 50 gode tips og triks, som hjelper deg til alt mulig fra å søke etter det lokale kinoprogrammet til å bruke nettleseren som kalkulator. Men i en såpass stor haug blir de mest viktige tipsene lett borte i mengden.

Vi har her samlet fem av våre viktigste tips til god bruk av Googles søkemotor.

1. Essensielle operatorer

«Alle» kan nok det mest grunnleggende – at søk med få og sterke ord gjerne er det mest effektive, at du ikke trenger bry deg om tegnsetting og at store eller små bokstaver ikke spiller noen rolle i søk. Men det finnes også noen kjekke operatorer å legge seg på minnet.

Forfriskende potterfritt søk.

Anførselstegn eller hermetegn er genialt når du skal søke etter flere ord som skal stå i en bestemt rekkefølge – kjekt for navn eller søk etter sangtekster og annen prosa. Søket "og og og og og" vil dessuten kunne gi deg svaret på om det finnes setninger med fem «og» etter hverandre. Du kan også bruke anførselstegn når du absolutt vil ha med et ord som ellers er et svakt søkeord, for eksempel "den". Tidligere kunne du bruke pluss-tegnet i stedet, men den operatoren er nå fjernet.

Minus-tegn bruker du for å få søkeresultater som ikke inkluderer akkurat ordet. Vil du søke etter en som heter Harry, men ikke vil ha side opp og side ned med Harry Potter eller Harry Hole? Prøv harry -potter -hole.

site: Denne smartingen lar deg søke på et bestemt domene eller bestemt nettsted. Leter du for eksempel etter en bestemt TV-test på her på Hardware, men ikke klarer å finne den med det interne søket? Da kan kanskje Google gjøre en bedre jobb med test tv site:hardware.no. Bruk det også for å søke etter nasjonale nettsteder – torsk site:no vil gi deg resultater fra kun norske nettsider som omtaler torsk en eller annen form. For svenske sider bruker du site:se, danske site:dk og så videre.

2. Autofullfør er din (litt snåle) venn

Javisst ja, akkurat...

Ute i den store verden finnes det mennesker med de samme interesser, problemer og ønsker som deg selv. Noen av dem er trolig flinkere til å søke på nettet også. Sånn sett er det greit å kaste et blikk på søkelinjen idet du skriver inn søket – der prøver nemlig Google å gjette seg til hva du er på jakt etter, basert på hva du og andre folk har søkt på tidligere.

På denne måten kan autofullføringen muligens hjelpe deg med søket. Det kan også få deg til å innse at det faktisk finnes ganske mange skriveføre raringer.

3. Bildesøk i begge retninger

Søkemotorene gjør det veldig enkelt å finne bilder på nettet, men så er det dette med å finne akkurat det riktige bildet da. I tillegg til å bruke de vanlige søkefrasene har du da flere muligheter under «Innstillinger for søket»-knappen. Er du kun på jakt etter store bilder kan du blant annet bestemme dette her, og så er det slik at Google kjenner igjen ansikter – noe som for eksempel gjør det langt enklere å skille mellom bjørner og Bjørner.

Bjørn eller Bjørn, det er spørsmålet.

For det siste der kan du også bare lime inn «&imgtype=face» i adresselinja: https://www.google.no/search?q=bjørn&imgtype=face.

En annen ting er at du også kan bruke bilder til å søke etter bilder – altså reversert bildesøk. Det gjør du enklest ved å trekke bildet over søkefeltet når er under bilde-fanen, og så vil Google finne fram bilder som matcher eller ligner.

Det reverserte bildesøket er veldig kjekt om du har et bilde som du gjerne ville hatt i en større versjon, om du lurer på hvilken matrett som er avbildet eller vil vite om noen journalistbøller har rappa blinkskuddet du la ut på Flickr i fjor. Blant annet.

4. Universielle resultater

Dine søkeresultater blir blant annet vektet etter hvor i verden du befinner deg og hvilket språk du søker på. Søker du fra Norge og norsk Google, vil også norske nettsteder og -sider bli løftet opp i resultatene. Er du da på jakt etter de mest relevante internasjonale treffene, risikerer du å overse disse fordi de havner lenger ned på lista.

Et triks er da å benytte Google.com i stedet for Google.no. Bor du i Norge har Google en tendens til å videresende deg til Google.no automatisk, men helt nederst til høyre i nettleservinduet på Google.no finner du en lenke til Google.com. Trykk på den for å unngå overvekt av nisser i søkeresultatene.

Vi minner også om det litt bortgjemte Avansert søk som gir deg gode søketips og flere muligheter for å avgrense resultatene.

5. Tilbake til fortiden

Det er fort gjort å glemme at Google mellomlagrer eller bufrer en haug med nettsider, også kjent som «cache». Dette kan du klikke deg inn på via den lille pilen etter URL-en i søkeresultatene, eller gå dit ved å bruke operatoren «cache:» direkte. cache:http://www.hardware.no rett i søkefeltet vil da gi deg vår forside slik den så ut for en stund siden.

Slik det var, rett fra Google selv.

Bufrede nettsider er spesielt nyttig i to tilfeller. Den ene er når serverne som huser sidene du er interessert i går ned av en eller annen grunn, eller selve nettsiden er fjernet. Følger du altså en lenke til en side som ikke fungerer, kan Googles buffer være et greit sted å sjekke.

Den andre grunnen til å hente fram bufret innhold kan være å foreta en kort tidsreise. Nettsider kan jo oppdatere seg mer eller mindre umerkelig, og noen ganger er det vel så interessant å kunne lese eller se hva som stod der før, ikke nødvendigvis akkurat nå. Har noen tabbet seg ut, men rettet det opp nå? Cache + skjermbilde = win!

For reiser lenger tilbake i tid har du alltids Internet Archive: Wayback Machine.

Googles søk har også kule konkurrenter:
Med DuckDuckGo er du helt anonym >>>

annonse