Til hovedinnhold

Så lite ekstra spillytelse får du av Windows 8.1

Vi har duellert Windows 8 og Windows 8.1.

Windows i to versjoner

I forbindelse med lanseringen av Windows 8.1 har Microsoft en rekke ganger sagt at det er en rekke med forbedringer i forhold til Windows 8. Noen av disse er det enkelt å få øye på, slik som den nye startskjermen og ikke minst startknappen. Andre er mer bortgjemt, og skal først og fremst sørge for bedre ytelse.

Bedre ytelse er noe som klinger godt i våre ører, og dermed var ikke veien lang til å finne ut at vi skulle finne ut hvor mye det var snakk om. Det er med andre ord duket for en ytelsesduell mellom Windows 8 fra i fjor, og Windows 8.1, som knapt har vært tilgjengelig i én uke. Windows 8.1 og Microsofts Xbox One vil også være de eneste produktgruppene som støtter det nye DirectX 11.2.

Har du allerede Windows 8 kan du oppgradere helt gratis til versjon 8.1.

Spill krever mye av maskinen

De to toppkortene vi skal benytte.

Du kan gjøre mye med en datamaskin, og alt belaster maskinen i varierende grad. Nettsurfing og e-post krever ikke spesielt store ressurser, der duger selv en mobiltelefon. Spilling er derimot i den andre enden av skalaen, spesielt om du kjører de grafikktunge stortitlene.

For å få den ytelsen du vil ha må både maskinvare og operativsystem snakke godt sammen. Når vi nå setter opp de to variantene av Windows mot hverandre i en duell, er vi ikke i tvil om at det vil fungere meget godt på begge plattformer. Microsoft er ingen nykomling, og spill blir ofte utviklet rett mot Windows.

Én maskin, to skjermkort

Spillytelsen er det som betyr mest for mange. Fungerer maskinen til sånt så går andre oppgaver også greit unna. Nettopp derfor er det spillytelsen vi skal titte på i dag.

For å se om det er Windows 8 eller Windows 8.1 som yter best i spill, har en av våre faste testmaskiner blitt satt opp med vekselsvis med de to operativsystemene. Dette er en solid rigg, med relativt gode spesifikasjoner, som til vanlig fungerer som testmaskinen vår for skjermkort.

I tillegg har vi byttet mellom et gromt skjermkort fra Nvidia, nemlig GeForce GTX 780 og et tilsvarende kort fra AMD, nemlig det splitter nye Radeon R9 290X. På maskinen har vi kjørt flere spill i mange runder, og det klassiske testprogrammet 3DMark.

Begge operativsystemene er oppdatert med alt av oppdateringer, og vi bruker siste betadrivere fra Nvidia og AMD. Både AMD og Nvidia har sluppet egne drivere som støtter Windows 8.1.

Heng med over på neste side, så ser vi på resultatene vi fikk med operativsystemene »

Resultatene

Første test ut er 3DMark i 2013-utgave og testsnutten Fire Strike. Dette er en stabil og bred test, som gang på gang kan reprodusere målinger med svært lav variasjon. Programmet går løs på datamaskinen med en rekke forskjellige verktøy, og de forskjellige spesifikke testresultatene gis til slutt uttrykk for i en poengsum.

Etter å ha kjørt et par runder med Fire Strike er resultatet temmelig klart: Det har ingen betydning for ytelsen om du kjører Windows 8 eller Windows 8.1.

Dette gjelder først og fremst for Nvidia-kortet vi bruker, GeForce GTX 780, der forskjellen er på rundt 20 poeng. Dette er å regne som naturlige variasjoner og ikke noe man skal henge seg opp i.

AMD-kortet, nemlig det splitter nye Radeon R9 290X viser den samme historien. Selv om forskjellen her er litt høyere, rundt 55 poeng.

3DMark-resultatene gir i seg selv ingen grunn til å bytte operativsystem, med mindre du er steinhard overklokker som mangler noen fattige poeng fra å nå verdenstoppen.

Frem med spillene

Vi beveger oss over på rene spill, og første spill ut er Company of Heroes 2. Company of Heroes tok helt av da det kom i 2006, og plutselig spilte alle RTS-spill. Settingen for spillet er slagmarkene under andre verdenskrig, der du styrer store mengder infanterister, stridsvogner og annet krigsmaskineri. Oppfølgeren har ikke slått like godt an, men den er en solid utfordring for enhver datamaskin. Vi kjører med alle innstillinger på sitt maksimale.

Det andre spillet vi tester er Metro 2033. Spillet kom ut første kvartal 2010, og har nå rukket å få seg en oppfølger, men er like fullt fremdeles et spill hvor selv de aller råeste skjermkortene som slippes sliter overraskende mye.

Spillet kommer pakket med DX 11-baserte muligheter. Implementeringen av tesselering er meget synlig, og i denne testen har vi dratt innstillingene ut til det fulle. 16 x AF, 4 x MSAA og PhysX aktivert bør virkelig sette skjermkortene vi tester på prøve – selv i Full HD.

Det neste spillet vi tester med er Sniper Elite V2, og spillet er tidvis ekstremt krevende for skjermkortene. Dette er akkurat hva vi ønsker oss, og for å understreke dette har vi også her kjørt alt av innstillinger til maks. Dette er et spill som i stor grad favoriserer AMD-kort, med «Gaming Evolved»-teknologi kun disse kan utnytte.

Siste spill ut er Hitman Absolution, og spillet var et av de mest krevende spillene som kom ut i 2012, i alle fall hva grafikk angår. Glacier 2-motoren spillet kjøres på ble designet fra grunnen av til denne lanseringen, og den leverer virkelig sakene.

Spillet byr på komplett implementering av alt DirectX 11 har å by på, og gir mulighet til å skru detaljnivåene opp til nær sagt uante høyder – noe vi selvfølgelig har gjort. Akkurat som Sniper Elite V2 er Hitman: Absolution dessuten også med i AMD sitt «Gaming Evolved»-program, men dette har ikke så mye å si for denne testen sin del – det er Windows som skal testes, ikke skjermkortene.

Spillytelsen med Nvidias GeForce GTX 780 er tilnærmet kliss lik på de to operativsystemene. Faktisk er det likevel slik at samtlige spill går et ørlite hakk bedre på Windows 8. Vi ville likevel ikke tillagt dette så mye vekt.

Forskjellen er forsvinnende liten, selv om kommende drivere og oppdateringer vil kunne endre noe på forholdet mellom de to systemene. Selv om spillytelsen er lik, så hadde vi nok likevel oppgradert, siden vi da kan nyte godt av forbedringer som mer kontroll over brukergrensesnittet og annen funksjonalitet.

Heller ikke AMD-kortet lar seg påvirke så mye av hvilket operativsystem du har i bunnen. Likevel ser vi at historien er en annen enn det var for Nvidia-kortet, for her er det faktisk Windows 8.1 som yter best, og det med opptil to til tre bilder i sekundet på det beste.

Igjen synes vi at forskjellene er forsvinnende små, og med tanke på hvor enkelt det er å oppgradere så hadde vi nok gjort det. I tillegg får du med flere andre fordeler med Windows 8.1, som bedre kontroll på brukergrensesnittet og utvidet funksjonalitet.

Ingen grunn til å bytte

Hvis spilling og god ytelse er de to viktigste tingene for deg, så er det isolert sett ikke noe must å bytte til Windows 8.1. Likevel synes vi det kan være like greit å gjøre det, dersom du allerede har Windows 8 og dermed får Windows 8.1 gratis. Med på oppgraderingen får du nemlig mer kontroll over brukergrensesnittet, nyere funksjoner og ikke minst støtte for DirectX 11.2.

Windows 8.1 har knapt vært én uke på markedet, så det er fremdeles gode muligheter for at vi vil få se endringer i ytelsen fremover. Når det er skrevet så er Windows 8.1 såpass likt som Windows 8 at det skulle bare mangle at operativsystemet ikke greide å følge med på ytelsen.

Det er mye annet som er nytt med Windows 8.1. Se hva vi likte og ikke likte da vi testet operativsystemet »

Mer om
annonse