Til hovedinnhold

Del 4: Det er noe i luften

I forrige del av Hjemmenettverksskolen ga vi den trådløse ruteren det grunnleggende oppsettet den trenger for at vi kan begynne å bruke den. Det neste vi må tenke på nå, er hvor vi skal plassere den trådløse ruteren. Om vi bruker litt omtanke på dette nå, vil vi kunne unngå noen problemer senere.
Poenget er at selv om nettverket er trådløst, har det likevel sine begrensninger. Radiobølgene klarer ikke å trenge gjennom alle materialer like bra, og rekkevidden og signalkvaliteten påvirkes av vegger, gulv, tak, inventar og alt annet vi omgir oss med.
Flere artikler i hjemmenettverksskolen:
- Del 1: Slik bygger du hjemmenett
- Del 2: Det viktige valget
- Del 3: Grunnleggende innstillinger
- Del 4: Det er noe i luften
Grunnen til at vi bryr oss om dette, er at trådløse nettverk ikke fungerer enten-eller: Det er ikke så enkelt at nettverket enten arbeider med fullt ytelse, eller ikke fungerer i det hele tatt. Nettet vil i forskjellig grad fungere og yte etter hvor gode radiosignalene er, og dette er noe som reduseres gradvis i takt med at radioene er lenger og lenger unna hverandre.
Pass på dekningen
Vi vet at mange lar seg friste av muligheten til å gjemme den trådløse ruteren så godt som mulig for å slippe å se på en ikke akkurat billedskjønn dings til i stua. Vi vil likevel oppfordre til å bruke litt tid på å tenke på plasseringen, fordi gleden av det trådløse nettet ditt er i stor grad avhengig av signalstyrken og signalkvaliteten.
Ideelt sett burde basestasjonen plasseres midt i boligen din. Absolutt alle aksesspunkter selges med rundtstrålende antenner. Dette betyr at radiosignalene sendes like kraftig ut i alle retninger i horisontalplanet rundt basestasjonen. I tillegg vil ikke signalet være like sterkt parallelt med antennen, slik at signalet ikke er like kraftig rett opp og rett ned for den trådløse ruteren. Radiodekningen rundt aksesspunktet har dermed en fasong som en smultring, der hullet er redusert ned til et punkt.


Radiosignalene i et trådløst nettverk er heller ikke så sterke som vi av og til skulle ønske oss. De svake signalene er en forutsetning for at disse radioene er i fri handel, og at vi kan bruke dem om hverandre til daglig. Selv utendørs med fri sikt vil signalene bli for svake til å brukes dersom vi flytter radiosenderne langt nok fra hverandre.  For de eldre Wi-Fi-standardene skjer dette etter knappe 100 meter, mens de nyere standardene har lengre rekkevidde. Innendørs vil rekkevidden reduseres mye. Signalene går gjennom vegger og vinduer, men svekkes kraftig etter et par slike passeringer. Dersom du har vegger av armert betong eller takisolasjon med metalldekke, kan det godt tenkes at signalet ikke slipper igjennom i det hele tatt. Slike forhold må du ta med i betraktningen når du velger å plassere ut basestasjonen.
Hvor bør den plasseres?
Konklusjonen er at du bør plassere aksesspunktet midt i området det skal dekke, både med hensyn til signalstyrken for din bruk, og det sikkerhetsmessige aspektet. Det er jo klart at vi ønsker så lite utilsiktete radiosignaler utenfor huset som mulig. Det er fristende å plassere aksesspunktet på loft eller i kjeller der linjene til bredbåndet ditt kommer inn. Dette er gjerne på en yttervegg, slik at halve sendeområdet til radiostasjonen blir på yttersiden av veggen. Vi anbefaler ikke en slik plassering.
I tillegg skal du bruke litt omtanke på hvor du fysisk setter eller henger opp den trådløse ruteren. Som en tommelfingerregel vil vi foreslå at du plasserer den oppå i stedet for inni, og gjerne høyt. Ikke gjem den bort inni skap og liknende, for da du svekker muligheten for å få den signalstyrken du trenger rundt om i heimen. Dersom du synes ruteren blir for skjemmende å plassere slik, så finnes det forlengere for antennene som du kan sette oppå skapet, mens selve ruteren er inni. For eksempel har nettverksfabrikanten Edimax lagd en slik antenneforlenger som har ledninger på halvannen meter mellom ruteren og selve antennene. Denne har vi funnet på nettbutikkene www.amentio.no og www.datakjeden.no til mindre enn tre hundre kroner.


Det er et godt tips å først prøveplassere basestasjonen der du tenker deg å plassere den permanent. Så tar du med deg en PC eller en annen kompatibel Wi-Fi-enhet på en tur i og rundt boligen. De aller fleste slike mottakere oppgir hvor sterkt signalet er, slik at du vet på forhånd om dekningen er god nok. På denne måten kan du danne deg et bilde av kvaliteten på signalet rundt om der du ønsker å ha tilgang til nettverket. Dersom det er dårlig dekning der hengekøya pleier å være om sommeren, kan det ha noe for seg å finne en bedre plass til ruteren før du gjør montasjen permanent.
Støysendere i nærområdet
Wi-Fi-nettverk opererer på frekvenser som er åpne for alle. Dette betyr at det er en risiko for at andre sendere kan forstyrre nettverket ditt. Slike forstyrrelser kan arte seg på mange forskjellige måter, fra svært langsom kommunikasjon på nettet ditt til uforklarlige avbrudd mens du bruker det. Det er en god idé å huske på mulige støysendere dersom du plages med dårlig samband i nettverket ditt.
Den mest opplagte synderen er et annet Wi-Fi nett i nærheten. Dersom du og naboen kjører trådløst nett på samme kanal, kan disse nettverkene slå inn hos hverandre. Løsningen på dette er at én av dere bytter kanal. For å finne ut om det er dette som er problemet, så bruker man PC-en sitt program for kontroll av det trådløse nettverkskortet. De aller fleste slike programmer kan vise alle trådløse nettverk i nærheten, og hvilken kanal de jobber på. Da er det en smal sak å se om det er andre nettverk i nærheten som utkonkurrerer ditt.

Du kan også bruke spesialisert programvare for enda bedre oversikt over ditt eget og andres nettverk, for eksempel inSSIDer for Windows, KisMet for Linux og AirRadar for Mac.

Det finnes imidlertid andre plageånder som ikke er så opplagte å tenke på. I hjemmene våre har vi flere andre kandidater til støysendere som kan forstyrre nettet vårt:

Dersom du har installert trådløse telefoner som er merket med «DECT», har du en mulig synder på lufta. Disse jobber i en frekvens som er såpass nær området som Wi-Fi arbeider i at de kan forstyrre hverandre. Dersom du ikke ønsker å kvitte deg med dette telefonsystemet, må du i alle fall plassere basestasjonene så langt fra hverandre som mulig. Vi vet at dette kan by på problemer fordi bredbåndet og telefonlinjen ofte kommer inn i boligen på samme plass. Å ha basestasjonene til trådløst nett og trådløs telefon ved siden av hverandre, er imidlertid å tigge om trøbbel.

En annen kilde til radiostøy for Wi-Fi-nettet ditt, er mikrobølgeovnen. Den bruker også frekvenser som kan slå inn på nettverket ditt. Vi regner med at dette er et mindre problem enn DECT-telefoner, fordi mikrobølgeovnen og basestasjonen vanligvis ikke er i nærheten av hverandre. i tillegg er en mikrobølgeovn sjeldent i bruk. Å bruke en bærbar PC på Wi-Fi rett ved en mikrobølgeovn som er i gang, vil kunne medføre forstyrrelser i nettverkstrafikken. Det finnes også trådløse babymonitorer som jobber i det samme frekvensområdet. Disse vil også kunne slå inn på nettverket, med forstyrrelser som resultat.


Problemet med forstyrrelser som ikke kommer fra andre nettverk, er at PC-en ikke vil vise dem i oversikten sin. Selv om det er samme frekvenser, så er det ikke samme kanalsystemet, slik at PC-en ikke vil forstå radiosignalene.
Støysenderne som vi har omtalt her, opererer i 2.4 GHz frekvensbåndet. Eldre trådløse nettverk jobber kun i dette båndet, mens nyere radioer også kan bruke 5 GHz-båndet. Her er det langt færre støykilder, i tillegg til at det er mange flere kanaler som forskjellige nettverk kan benytte seg av. Om du er svært plaget med forstyrrelser i ditt 2.4 GHz-nettverk, så kan løsningen være å investere i et nytt system som jobber i 5 GHz i stedet.
Følg med videre!
Med dette har vi plassert basestasjonen der den skal være i huset, og vi har forsikret oss om at dekningen er god, og signalet er sterkt nok der vi trenger det. I neste del av Hjemmenettverksskolen skal vi se litt nærmere på protokollen TCP/IP, og hvorfor den er så viktig for oss.

Mer om
annonse