Til hovedinnhold
GuideVideo til søknaden

Videosøknad er et sjansespill

Benytter du video i søknaden din, bør du vite hva du gjør.

– Videosøknader gjør det mulig å få et inntrykk av søkerens personlighet, utstråling og energi, i stedet for å måtte nøye seg med bilde og tekst, sier den danske fotografen Christian Zahle.

Han har startet firmaet Job-casting i vårt naboland og jobber for at arbeidssøkende skal kunne registrere videopresentasjonene sine på Danmarks svar på NAV. Arbeidsgivernes reaksjoner har vært positive, i følge Avisen.dk.

Å søke jobb med en videosnutt er ikke noe nytt, men du skal vite hva du gjør. Dessuten bør du ha rimelig sosialt gangsyn og klare å beregne den vanskelige grensen mellom å være genial og å dumme deg ut.

Den grensen klarte ikke Yale-studenten Aleksey Vayner å beregne for noen år siden. Han søkte jobb i en amerikansk bank med en syv minutters video han kalte Impossible is Nothing. Her ville han vise at han kunne det umulige ved å løfte vekter, spille tennis, knuse murstein og danse.

Aleksey Vayner pulveriserte jobb-mulighetene sine med denne videoen.

Det ble ingen jobb, men videoen havnet på YouTube og gjorde ham til kjendis med negativt fortegn. Den er blitt lastet ned et utall ganger, og han fikk så mye pepper at han måtte ta en studiepause og flytte hjem til mamma.

Se den beryktede videosøknaden til Vayner. (OBS: Dårlig kvalitet)

Har du Vayners triste skjebne på nettet i mente og unngår de verste blemmene, kan videoen ha en positiv effekt om du bruker den riktig. Avisen.dk har noen kjappe tips for deg som vil prøve å skille deg i søknadsbunken med en videosnutt:

– Videosøknaden må ikke stå alene, men må være et supplement til den tradisjonelle søknaden med tekst og CV. Synes arbeidsgiveren at du er interessant og søknaden din overlever første utsiling, kan videosnutten være prikken over i’en.

– Videoen må være kort. En arbeidsgiver kan nå for tiden få inn flere hundre søknader, og legger du ved en fem minutters video, kan du bare glemme å komme i betraktning.

– Videoen må være lett å spille av. Det er ingen høydare å legge ved en fil som krever at arbeidsgiver må laste ned et avspillingsprogram. Men legg gjerne ved en link til din hjemmeside, eller legg ved filen, om søknaden er sendt via e-post. Videoen må ha et standardformat.

Om videosøknader tjener det store flertall arbeidssøkere er en annen sak. Flere og flere arbeidsgivere ønsker bilde til søknaden, noe mange søkere synes er en belastning. For den som ikke er fornøyd med utseendet sitt eller føler seg utrygg, vil en forventning om videosøknad gjøre søknadsprosessen enda mer nervepirrende. Men for den selvsikre, som kanskje også har lagt litt penger i å få laget en profesjonell video, skal man ikke se bort fra at videoen kan være utslagsgivende.

Videoen nedenfor ble en suksess, men med et slikt stunt er fallhøyden stor.

Aner vi framkomsten av en ny bransje som retter seg mot arbeidssøkende med personstyling, medieveiledning og profesjonelle videoopptak?

annonse