Tek.no

Guide

10 triks for raskere PC

Få fart i maskinen din igjen med enkle grep.

Vegar Jansen
12 Aug 2010 12:30

10 triks for raskere PC

Vi er bortskjemte. Stadig raskere prosessorer, harddisker og mer minne har gjort at ting går fortere og fortere. Det at timeglasset dukker opp på skjermen blir stadig mer fremmed og uvant.

Den kjappe utviklingen gjør at en PC med noen år på baken gjerne oppleves som litt treg. Men dette er det mulig å gjøre noe med - ved å oppgradere deler av maskinvaren for eksempel. Men ikke bare maskinvaren er viktig. Det at Windows virket raskere og mer responsivt for noen år siden er nemlig ikke noe du bare innbiller deg.

Etter hvert som datamaskinen brukes, filer skrives og slettes, programmer installeres og avinstalleres, setter dette sine spor i operativsystemet og filsystemet. Mye av dette renses opp automatisk, men ikke alt. Og rydder du da ikke opp selv, vil PC-en på et par års tid bli merkbart tregere og kanskje også mer ustabil.

I denne artikkelen skal vi se på muligheter for å blåse litt støv ut av maskineriet.

1. Rydd i gamle filer

Vi skal begynne med å trimme systemdisken litt, altså den harddiskpartisjonen operativsystemet ligger på. Da er det slik at jo mindre data du har på den disken, jo raskere vil dette gå.


Akkurat som kjellerboden vil harddisken etter hvert på magisk fylles opp med alskens ræl, og det forsvinner ikke av seg selv. Kast upersonlige ting du aldri bruker og aldri vil ha bruk for - husk at mye i dag er fritt tilgjengelig på nett. Finn filer du har lagret på flere steder med CloneSpy eller lignende programvare. Og husk å tømme papirkurven din til slutt.
Har du mange personlige filer eller mye film og musikk kan dette med fordel flyttes over på en ekstern harddisk, eller hvorfor ikke en hjemmeserver.

2. Avinstaller programmer du aldri bruker

Programvare tar også opp diskplass. I tillegg er det en del applikasjoner som liker å starte automatisk med Windows, noe som kan gjøre at det tar laaaang tid å starte PC-en.

I Windows' Kontrollpanel ligger det et valg for å endre, avinstallere eller slette installerte programmer. Gå gjennom denne lista og fjern ting du er sikker på at du ikke skal bruke lenger. Er du usikker på noe kan det være smart å søke på Google for å se hva det er.


Har du problemer med å få fjernet noe finner du programvare som gjør jobben i artikkelen Fem som fjerner alt.

3. Vask og rens - fjern midlertidige filer

Logger og diverse midlertidige filer tar ikke bare opp diskplass, det påvirker også ytelsen. For å fjerne midlertidige filer sverger mange til en applikasjon kalt CCleaner, som også kan brukes til å rense opp i Windows' register. Dette registeret er en slags database med innstillinger for operativsystemet og installert programvare.
CCleaner laster du ned her. I tillegg bør du ta en runde med verktøyet Diskopprydding, som er innebygd i Windows. Diskopprydding finner du under Systemverktøy i startmenyen, og herfra kan du også frigi en del plass fra funksjonen systemgjenoppretting, om du da har støtte for dette.

4. Fiks feil på harddisken

Etter hvert som datamaskinen brukes og eldes er det ikke uvanlig at det oppstår små feil i forbindelse med skriving til harddisken. Det kan være filer som plasseres feil, eller harddisken som rapporterer om skadede sektorer (bad sectors). Begge deler kan påvirke diskytelsen.

Av og til er det derfor smart å sjekke harddisken for feil. Dette gjøres enklest med Windows' innebygde feilsøkinsgsverktøy. Dette finner du ved å høyreklikke disken du vil sjekke og velge Egenskaper -> Verktøy.

5. Defragmenter harddisken

Det å lese fra og skrive til harddisken går raskest om dataene fysisk ligger etter hverandre på disken. Men etter hvert som harddisken blir brukt havner deler av filer på forskjellige plasser - filene fragmenteres. Løsningen er å samle disse igjen, noe vi kaller defragmentering.
I Windows er det et defragmenteringsverktøy innebygd, men det finnes også mange gode (bedre) tredjepartsløsninger. Sjekk for eksempel ut Defraggler.

>>> Fem tips til på neste side

Les også