Tek.no

Guide Nettleserguiden – januar

Dette er den kjappeste nettleseren

Vi har testet fire vanlige nettlesere og én som skiller seg litt ut.

13 Jan 2015 15:58

Nettleseren er og blir et utrolig viktig og sentralt program, og for veldig mange det aller mest brukte på datamaskinen. Fra å være et program for spesielt interesserte på 1990-tallet har det blitt helt essensielt. Det finnes et stadig voksende tilbud av tjenester, underholdning og informasjon svevende rundt ute på verdensveven, og antallet brukere vokser hele tiden.

I tillegg til alle de nyttige og morsomme tjenestene er det også innhold som ikke er så bra for deg. For selv om du ikke går inn på suspekte sider og klikker på alle de spennende lenkene og tilbudene du finner, kan det være fare på ferde. Såkalte drive by-angrep kan infisere maskinen din bare du sveiper innom en helt uskyldig og legitim side. Siden trenger ikke engang være snuskete, og det er ofte opp til nettleseren din å beskytte deg mot truslene.

I tillegg til sikkerhetsaspektet vil du at nettleseren din skal takle alt innholdet du vil klikker på. Filformater må støttes, og standarder skal følges. Den skal også være fjellstabil, men kanskje viktigst av alt for daglig bruk må nettleseren være rask – og akkurat det vi tester i denne artikkelserien.

Chrome er mest utbredt

Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om, siden alle som måler dette har forskjellige datagrunnlag. Likevel er det som regel Google Chrome som stikker av med seieren.

Dette har vi også merket på våre egne sider. Dere har i flere år nå foretrukket Chrome som nettleser, og den vært mer enn dobbelt så stor som nestemann på listen – nemlig Firefox. Apples egen nettleser, Safari, har videre en tilnærmet like stor andel brukere som Microsofts egen nettleser Internet Explorer.

Vi har ikke med Safari i denne testen. Grunnen til det er at Windows-versjonen av denne ikke har blitt oppdatert på lang tid. Er du nysgjerrig på hvordan siste versjon gjør det rent ytelsesmessig, kan du titte på novemberutgaven fra 2013 av denne oversikten.

Chrome foreligger nå i versjon 39, og har kun fått en mindre oppdatering siden sist. Dette er søkegiganten Googles nettleser, og har i løpet av sine fem år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Hardware.no (nå Tek.no). Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som «bare fungerer».

Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren er frempå når det gjelder nettstandarder, som HTML5. Videre er Chrome åpen programvare, slik at du står fritt til å tilpasse den etter egne behov, og det finnes en rekke alternative nettlesere på markedet som er basert på Chrome.

Firefox kommer fra Mozilla, og har vært på markedet i en årrekke. Denne har lenge vært en favoritt blant de mer erfarne brukerne, men har måttet se seg slått av Chrome. Til Firefox får du en utrolig mengde med utvidelser, noe som kan være både en velsignelse og en forbannelse.

Denne gangen har Firefox fått en skikkelig oppdatering, og versjonsnummeret har nå kommet til 34.05.

Internet Explorer er den klassiske nettleseren fra Microsoft, og har i en årrekke regjert på toppen av brukerstatistikkene. Mye av grunnen til akkurat det har vært at nettleseren har fulgt med alle versjoner av Microsoft Windows. Nettleseren har fått en mindre oppdatering siden forrige runde, og ligger nå på versjonsnummer 11.0.15.

Ellers kan det virke som at det går mot slutten for Internet Explorer. I det kommende Windows 10 har det vært snakk om en helt ny nettleser, nemlig Spartan.

Opera er det norske alternativet, og er du ivrig nasjonalist er det denne du velger. Denne nettleseren er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der har den en brukerandel på rundt én prosent. Her i Norge er den mer populær, og hos våre lesere er det hele seks prosent som sverger til Opera.

Dagens Opera har en litt annet tilnærming til bokmerker og favoritter enn hva konkurrentene og tidligere versjoner av Opera hadde, og det kan være litt vanskelig å forholde seg til. Har du store mengder med bokmerker vil du for eksempel kunne irritere deg over hvordan du skal få brukt disse i Opera. Nettleseren har nå kommet i versjon 26.0.16.

Baidu Browser er denne rundens utfordrer, og denne bygger på Chrome. Utviklergjengen sitter i Kina, og det er lagt vekt på en rekke former for ekstrafunksjonalitet. Her snakker vi om en egen BitTorrent-klient, mulighet for å laste ned videoer fra YouTube og en egen integrasjon mot Facebook.

Vi er i utgangspunktet skeptiske til å fylle opp en nettleser på denne måten, da er det bedre at den enkelte bruker tilpasser nettleseren til akkurat sin bruk. Hvorvidt våre fordommer stemmer eller ikke får vi snart se.

Store forskjeller

Vi fyrer opp den aller første testen, Kraken. Dette er en JavaScript-test laget av Mozilla labs, og for ordens skyld skal det nevnes at dette er det samme selskapet som har utviklet nettleseren Firefox. Resultatene er oppgitt i millisekunder, og en lavest mulig verdi er best.

Firefox kommer nok en gang best ut rent resultatmessig. Med tanke på at Kraken er utviklet av Mozilla, som er det samme selskapet som står bak Firefox er vi ikke overrasket.

Rett etter Firefox kommer Chrome, Opera og Baidu Browser. Internet Explorer er som vanlig langt bak i denne testen.

Octane er den nyeste testapplikasjonen fra Google, som altså har laget Chrome. Den måler JavaScript-ytelsen, og er en direkte etterfølger til V8. Veldig mange av deltestene i V8 er også videreført til Octane. Resultatene er oppgitt i antall poeng.

I Octane v2 er det Chrome som stikker av med seieren, noe foran Opera. Slik har det vært omtrent i hver eneste runde, så ingen store overraskelser her altså.

Firefox er godt plassert på en trygg tredjeplass, og et lite stykke bak der finner vi Baidu Browser. Microsofts Internet Explorer er på bunnen nok en gang.

Vi liker også å teste minnebruken på de ulike nettleserne, her kan det erfaringsmessig være til dels store forskjeller. Her starter vi med bare én fane, før vi øker til totalt fem faner.

Internet Explorer pleier strengt tatt å komme godt ut på én fane, og det gjør den nok en gang, men så snart vi åpner flere faner stiger minnebruken raskt.

Firefox er på sin side den nettleseren som greier seg best med flere vinduer åpne. Den ligger også nest best an når vi ser på én fane.

Chrome legger seg ganske midt på treet, sammen med Opera. Den store overraskelsen er dog Baidu Browser som kommer på en jumboplass både når vi snakker om én og om fem faner.

Den siste testen kommer fra Futuremark, som er det samme selskapet som står bak kjente testprogrammer som 3DMark og PCMark. Testprogrammet har fått navnet Peacekeeper, og tester nettlesere i en hel haug med oppgaver, inkludert HTML5.

Peacekeeper har tradisjonelt vært en test der Chrome stikker av med seieren, og sånn er det nå også. Med sine Chrome-gener kommer også Baidu Browser godt ut, det er ikke mange poengene som skiller de to.

Opera følger etter, et lite stykke bak. Rett bak her igjen finner vi Firefox.

Deretter er det et stykke ned til Internet Explorer som nok en gang tar jumboplassen.

Chrome er kjappest

Chrome holder seg på topp, det er det liten tvil om. Normalt sett kommer Opera ganske nært opptil, men denne gangen synes vi Chrome virkelig viste hvilken nettleser som var sjefen.

Firefox havner et lite stykke bak de to på toppen, men dette er fremdeles en veldig populær nettleser som har en solid tilhengerskare.

Internet Explorer er og blir Internet Explorer, og passer kanskje best for spesielt interesserte eller for dem som bryr seg så lite om nettleseren sin at de bare bruker den som er bygget inn.

Baidu Browser greier seg greit nok gjennom testene, men vi har våre mistanker om at alle de rare utvidelsene gjør sitt til at den til tider kommer langt dårligere ut enn den originale Chrome.

Forskjellene er til dels betydelige på målingene, men det er fortsatt opp til deg om hva du liker best. Nettleserne føles nemlig ganske så gode alle sammen, og de fleste har nok minne til å dra selv de mest ressurstrengende nettleserne.

Chrome er den mest brukte nettleseren her på Tek.no, og testene viser at denne fortsatt er et solid valg som gjør alt det du forventer av en nettleser. Chrome stikker dermed av med seieren som den kjappeste nettleseren i desember.

Bruker du Googles skylagringstjeneste Drive?
Disse triksene gir deg mest igjen for pengene »

Les også
Snart kan du bruke Facebook på jobb med god samvittighet
Les også
Nå kan du bruke Skype direkte i nettleseren
Les også
Microsoft tetter alvorlig SSL-sikkerhetshull i Windows
Les også
Nå har Firefox fått en ny «Glem»-knapp
Les også
Ondsinnet programvare stjeler data ved hjelp av Gmail
annonse

Les også