GuideKjøpeguide: Bærbar datamaskin

5 ting du ikke må glemme hvis du skal kjøpe ny laptop

Vi hjelper deg å finne rett maskin.

Generelle tips

Det er ikke lett å vite hva du skal se etter når du skal kjøpe en ny bærbar datamaskin. For mange kunne spesifikasjonslistene et mareritt, hvor alt bortsett fra utseende, størrelse og vekt er ord man aldri har hørt om.

GPU, CPU, RAM, HDD, SSD eller S-ATA er ting som vi datanerder vet hva betyr, men som ikke alltid er like lett å forklare. I denne guiden er det imidlertid nettopp det jeg har tenkt å gjøre, slik at du kan kjøpe den bærbare datamaskinen du faktisk trenger.

Under finner du våre vanligste svar til alle som spør oss om hjelp når de skal kjøpe en bærbar datamaskin. Guiden svarer ikke på alle spørsmål du vil ha når du skal kjøpe en PC, og til tider forenkler vi kanskje mer enn PC-guruene vil si er sunt, men det får så være.

La oss begynne med det aller første du må tenke på når du skal kjøpe en splitter ny datamaskin:

1: Bestem deg for hva du skal bruke PC-en til

Hvis du skal bruke mye tid på spilling, bør du slenge på et par tusenlapper. Foto: Shutterstock

Det aller viktigste du må tenke på når du skal kjøpe en ny PC, er hva du skal bruke den til.

Surfing:

Hvis du bare skal bruke PC-en til å surfe på nettet og lese e-post trenger du ikke så mye datakraft. Se etter en lett og fin liten datamaskin, og finn noe med god batterilevetid.

Jobbing:

Hvis du vil jobbe med litt tyngre programmer, for eksempel hvis du driver med videoredigering og bildemanipulering, trenger du en litt kraftigere maskin. Da må du passe på at PC-en har en moderne og kraftig prosessor, og kanskje et dedikert skjermkort.

Spilling:

Hvis du skal spille de nyeste spillene på en bærbar datamaskin, må du belage deg på å kjøpe en relativt dyr PC. Spill krever mye kraft, og en kraftig prosessor, et dedikert skjermkort og mye minne er viktig. Batteritid er kanskje ikke så viktig, ettersom du vil måtte ha den koblet til strøm uansett, for å dra mest nytte av maskinvaren.

2: Sett en makspris

For fem lapper kan du nok finne et godt kupp i butikken. Foto: Shutterstock

Finn ut hvor mye du er villig til å betale. Hvis du setter taket på 3000 vil du ikke kunne gjøre stort annet enn å surfe på nettet og redigere et tekstdokument i ny og ne. Dobler du prisen vil du åpne opp en helt ny verden.

10 000 så får du virkelig god PC som holder i lang tid, eller 15 000 hvis du virkelig vil ha et beist av en maskin.

3: Pass på hvis produsenten skryter av småting

En tommelfingerregel er at desto dårligere datamaskinene er, jo mer tullball pleier produsentene å fokusere på i salgsteksten. Hvis det eneste positive de klarer å dra frem er at bakdekselet kommer i flere farger, eller at den kommer forhåndsinstallert med et par programmer, bør varsellampene begynne å lyse.

Det er tryggere å gå for salgstekstene som handler om det som faktisk gjør at PC-en din fungerer - komponentene.

På neste side tar vi for oss alle komponentene hver for seg, så du skjønner hva de gjør, og hva du bør se etter.

4: Sjekk om det er lurt å kjøpe en PC

Hvis du har tenkt kjøpe deg en Macbook bør du finne ut om det er lurt å kjøpe en akkurat nå, eller om du kanskje bør vente litt.

Du bør for eksempel ikke kjøpe en vanlig Macbook Pro nå. Etter at Apple lanserte en Retina-utgave av Macbooken i 2012 har de ikke oppgradert basismodellen en eneste gang. Den har altså nesten tre år gamle komponenter, og koster mer i dag den den gjorde i 2012. For tre år siden fikk du maskinen til under 10 000 kroner - nå må du ut med 10 790 kroner.

Hvis du skal kjøpe noe Apple-relatert anbefaler vi deg å sjekke kjøpeguiden til det amerikanske nettstedet Macrumors. De holder følge med på hvor lenge det var siden hver enkelt modell har blitt oppdatert.

Dessverre vet vi ikke om noen lignende tjeneste for andre merker enn Apple - hovedsakelig fordi det er så utrolig mange å velge imellom. Tommelfingerregelen er uansett å holde deg til nye teknologier, slik at du får noe som holder litt lenger.