Til hovedinnhold

Slik fungerer Wi-Fi på mobilen

Wi-Fi på mobilen

Den siste tiden har det kommet flere og flere mobiltelefoner med mulighet for å koble seg til trådløse nettverk. Om du har en Wi-Fi-telefon som for eksempel Nokia N80 eller Qtek S200 kan du koble deg til nettet på noen få sekunder.

Men hva kan du egentlig bruke Wi-Fi til? Vi har tatt en prøvetur med Nokia N80 og iMate Jamin (også kjent som Qtek S200), og testet ut hva Wi-Fi-funksjonen kan gjøre for deg.

Hvorfor Wi-Fi?
Den mest åpenbare grunnen til å koble mobiltelefonen til et trådløst nettverk, er at du kan få svært høye internetthastigheter. Wi-Fi er som regel ekstremt mye raskere enn vanlig 3G.

Dette åpner for bruksområder du i praksis bare kan drømme om på en vanlig 3G-forbindelse. Du kan for eksempel laste ned store filer, som musikk og video, eller bruke mobilen din som IP-telefon ved hjelp av for eksempel Skype.

Den største forskjellen mellom den mer vanlige blåtannteknologien og Wi-Fi, er hastigheten. Mens blåtann kan gi deg en makshastighet på omtrent 2 Mbps, får du inntil 54 Mbps med Wi-Fi (med den eldre 802.11b-standarden er hastigheten 11 Mbps).

På grunn av den høye overføringshastigheten, passer Wi-Fi godt til multimediabruk. Du kan for eksempel opppdatere mp3-spilleren på mobiltelefonen din over Wi-Fi-forbindelsen, og om telefonen din støtter UPnP-protokollen, kan du i tillegg styre musikken på PC-en eller et frittstående mediasenter.

Telefonen som fjernkontroll
Om du skal bruke mobiltelefonen din som fjernkontroll i hjemmet, til for eksempel å styre musikken på PC-en din, må du benytte deg av teknologien UPnP.

UPnP (Universal Plug and Play) er en nettverksprotokoll som i utgangspunktet fungerer over en hvilken som helst nettverksforbindelse.

Det eneste du trenger for å komme i gang, er et program som fungerer som mediatjener på PC-en din. Dette lar deg bruke mobiltelefonen som fjernkontroll til PC-en, eller spille av musikk, film og vise bilder som ligger på mobiltelefonen.

Det eneste du trenger å tenke på, er å sette opp en mediatjener som utnytter UPnP-protokollen. Disse får du kjøpt separat, eller du kan laste ned programvare til PC-en din. Om du har en Nokia N80, kan du laste ned Simplecenter, mens Windows Mobile-brukere kan prøve seg på Rudeo Play.

Vi har tatt for oss to Wi-Fi-mobiler, og hvilke muligheter telefonene gir deg. Nokias N80, med innebygget UPnP, og den Windows-baserte i-Mate Jamin.

Windows Mobile

Windows Mobile og i-Mate Jamin

Om du er kjent med hvordan en Windows-PC fungerer i et nettverk, vil du raskt kjenne deg igjen i Windows Mobile.

I praksis fungerer telefonen som en hvilken som en PC koblet til hjemmenettverket ditt. Det vil si at du kan bruke Wi-Fi-forbindelsen til å koble deg til PC-en din, og bla igjennom filene på den. Det betyr at du med noen enkle klikk kan overføre ny musikk fra PC-en din og over på mobiltelefonen, og motsatt.

Du kan imidlertid ikke uten videre spille av mediafiler som befinner seg på PC-en uten først å kopiere dem over til mobiltelefonen din. Om du vil gjøre dette, trenger du et tilleggsprogram, som for eksempel VM Net Browser.

Dessuten kan ikke den innebygde mediaavspilleren i Windows Mobile, Windows Media Player, spille av filer som ligger på en ekstern maskin. Et mediaavspillerprogram som TCPMP order denne biffen for deg.

Med et slikt oppsett, kan du koble mobiltelefonen din til stereoanlegget og spille musikk rett fra PC-en din.

Mediespiller
Du har også mulighet til å ta i bruk UPnP med din Windows-telefon. Om du laster ned programvaren Rudeo Play & Control, vil Windows-telefonen din fungere som en UPnP-enhet, som kan oppdages av en medietjener på PC-en din.

Med programmet installert, kan du enkelt og greit bruke mobiltelefonen din som fjernkontroll, og spille av musikken fra telefonen din på stereoanlegget ditt.

Annen bruk
Wi-Fi-forbindelsen har mange andre bruksområder. Du kan for eksempel bruke Windows-telefonen din til å ringe gratis via Skype. Om du bare vil surfe litt på internett, kan du også gjøre det uten å tenke på telefonregningen.

De bruksområdene vi har nevnt i denne artikkelen er bare rn liten del av den verdenen av muligheter Wi-Fi kan by på. Selv om du kan gjøre mye av det samme med blåtann, er det de høye overføringshastighetene som setter Wi-Fi i førersetet.

Om du bare vil ha en kjapp internettilkobilng, eller om du er en mer avansert bruker, har du mulighetene med en Wi-Fi-telefon og et trådløst hjemmenettverk.

Men Wi-Fi-teknologi og mobiltelefoner har bare så vidt blitt kjent med hverandre. Vi er spent på hva fremtiden kommer til å bringe oss. Trådløst nettverk er mulighetenes land.

Vil du vite mer om Wi-Fi og UPnP?

(Kilder: Wikipedia.org, Microsoft.com)

Symbian Series 60

Series 60 og Nokia N80

Den siste tiden har det dukket opp et drøss med Series 60-telefoner fra Nokia som har innebygget Wi-Fi. En av disse er den populære N80.

N80 har i utgangspunket en svært begrenset Wi-Fi-funksjonalitet. Du kan for eksempel ikke uten videre bla i innholdet på datamaskinene i hjemmenettverket ditt. For å få til dette, trenger du et tilleggsprogram som klarer å kommunisere med nettverket.

Dette finnes foreløpig ikke, men det er trolig bare et tidsspørsmål før slike programmer dukker opp.

to store bruksområder for WiFi-funksjonen til N80: Fjernkontroll og internettilgang.

UPnP
Du kan bruke telefonen til å spille av musikk og film som ligger lagret på på datamaskinen din, eller motsatt. Du kan også kikke på mobilbilder og filmer på TV-en om du har koblet til en mediemottaker. Eller sende musikk til stereonanlegget ditt. Teknologien som gjør dette mulig, heter Universal Plug & Play (UPnP).
Som på Windows Mobile-telefoner, kan du bruke N80 som fjernkontroll og mediespiller sammen med en medietjener på PC-en. Den store forskjellen er at du ikke trenger noe ekstra programvare på telefonen din for å få dette til. Telefonen har alt som trengs innebygget.

Det viser seg imidlertid at N80 er kresen på hvilke medietjener den vil kommunisere med. Vi har bare fått UPnP-funksjonen til å fungere sammen med den spesielle Nokia-versjonen av Simpelcenter.

Om du laster ned og installerer programmet, kan du bruke N80 som fjernkontroll. Om du har PC-en din koblet til et stereoanlegg eller en TV, kan du få opp en oversikt over hva slags musikk og film du har på PC-en, og velge hva du vil se eller høre ved hjelp av telefonen.

Du kan også spille av musikk, film og vise bilder som du har lagret på telefonen din. Dermed er telefonen alt du trenger å ta med deg om du skal på besøk til noen som har en medietjener med UPnP.

I tillegg kan du overfør musikkfiler til og fra medietjeneren ved hjelp av UPnP. Dermed er USB-kabler og minnekortlesere en saga blott. Med en gang du er i nærheten av hjemmenettverket ditt, kan du bruke mobiltelefonen til å hente frem en oversikt over filene på medietjeneren.

Internettbruk
Det andre store bruksområdet til N80, er så langt vanlig internettilkobling. Med en gang du er koblet til hjemmenettverket ditt, har du en internettikobling som er like rask som bredbåndslinjen din.

Dette åpner for nedlasting av store filer, og vedlegg til e-post. Du kan også sende avgårde store filer fra mobiltelefonen din. I tillegg går det som en lek å surfe på vanlige nettsider.

Mulighetene stopper ikke her. I fremtiden vil du kunne bruke mobiltelefoner som N80 som IP-telefon via for eksempel Skype. Men siden N80 er basert på en helt ny utgave av Series 60-systemet, er utvalget av programvare foreløpig veldig snevert.

De bruksområdene vi har nevnt i denne artikkelen er bare rn liten del av den verdenen av muligheter Wi-Fi kan by på. Selv om du kan gjøre mye av det samme med blåtann, er det de høye overføringshastighetene som setter Wi-Fi i førersetet.

Om du bare vil ha en kjapp internettilkobilng, eller om du er en mer avansert bruker, har du mulighetene med en Wi-Fi-telefon og et trådløst hjemmenettverk.

Men Wi-Fi-teknologi og mobiltelefoner har bare så vidt blitt kjent med hverandre. Vi er spent på hva fremtiden kommer til å bringe oss. Trådløst nettverk er mulighetenes land.

Vil du vite mer om Wi-Fi og UPnP?

(Kilder: Wikipedia.org, Microsoft.com)

annonse