Guide

Slik fungerer Wi-Fi på mobilen

Wi-Fi på mobilen

Den siste tiden har det kommet flere og flere mobiltelefoner med mulighet for å koble seg til trådløse nettverk. Om du har en Wi-Fi-telefon som for eksempel Nokia N80 eller Qtek S200 kan du koble deg til nettet på noen få sekunder.

Men hva kan du egentlig bruke Wi-Fi til? Vi har tatt en prøvetur med Nokia N80 og iMate Jamin (også kjent som Qtek S200), og testet ut hva Wi-Fi-funksjonen kan gjøre for deg.

Hvorfor Wi-Fi?
Den mest åpenbare grunnen til å koble mobiltelefonen til et trådløst nettverk, er at du kan få svært høye internetthastigheter. Wi-Fi er som regel ekstremt mye raskere enn vanlig 3G.

Dette åpner for bruksområder du i praksis bare kan drømme om på en vanlig 3G-forbindelse. Du kan for eksempel laste ned store filer, som musikk og video, eller bruke mobilen din som IP-telefon ved hjelp av for eksempel Skype.

Den største forskjellen mellom den mer vanlige blåtannteknologien og Wi-Fi, er hastigheten. Mens blåtann kan gi deg en makshastighet på omtrent 2 Mbps, får du inntil 54 Mbps med Wi-Fi (med den eldre 802.11b-standarden er hastigheten 11 Mbps).

På grunn av den høye overføringshastigheten, passer Wi-Fi godt til multimediabruk. Du kan for eksempel opppdatere mp3-spilleren på mobiltelefonen din over Wi-Fi-forbindelsen, og om telefonen din støtter UPnP-protokollen, kan du i tillegg styre musikken på PC-en eller et frittstående mediasenter.

Telefonen som fjernkontroll
Om du skal bruke mobiltelefonen din som fjernkontroll i hjemmet, til for eksempel å styre musikken på PC-en din, må du benytte deg av teknologien UPnP.

UPnP (Universal Plug and Play) er en nettverksprotokoll som i utgangspunktet fungerer over en hvilken som helst nettverksforbindelse.

Det eneste du trenger for å komme i gang, er et program som fungerer som mediatjener på PC-en din. Dette lar deg bruke mobiltelefonen som fjernkontroll til PC-en, eller spille av musikk, film og vise bilder som ligger på mobiltelefonen.

Det eneste du trenger å tenke på, er å sette opp en mediatjener som utnytter UPnP-protokollen. Disse får du kjøpt separat, eller du kan laste ned programvare til PC-en din. Om du har en Nokia N80, kan du laste ned Simplecenter, mens Windows Mobile-brukere kan prøve seg på Rudeo Play.

Vi har tatt for oss to Wi-Fi-mobiler, og hvilke muligheter telefonene gir deg. Nokias N80, med innebygget UPnP, og den Windows-baserte i-Mate Jamin.