Til hovedinnhold

Vi sjekker: Er Ubuntu det mest effektive OS-et?

Vi ville vite om Windows eller OS X kanskje var bedre.

Grunnlag for myten

Om datamaskinen din den siste tiden har gått fra å være responsiv og lett på beina til å bli sirupstreg og vanskelig, kan det nok være lett å tenke at det snart er på tide å kaste ut gamlemann og handle inn litt ny deilig maskinvare for å få fart på tingene igjen. Men hva om alt som skulle til var å skifte ut sjefssystemet ditt til fordel for et raskere og mer effektivt?

Det at operativsystemet er vel så viktig som selve maskinvaren har vi fått demonstrert ved flere anledninger. Kanskje først og fremst med Windows Vista i 2006, men også med Windows 8 nå nylig. Fellesnevneren for hvorfor vi er misfornøyde med datamaskinen vår virker å være enten at operativsystemet er nedlesset av overflødige funksjoner - som tygger ressurser og stjeler fokus fra de viktige oppgavene - eller fordi det drar deg ut av komfortsonen og tvinger deg til å tenke nytt, noe som for enkelte kan sakke ned arbeidsflyten.

Fordel å være lett?

En type operativsystem som lenge har holdt seg for god til å nedsylte brukerne sine i tunge funksjoner eller programmer som få har bruk for, er Linux. Linux skal i utgangspunktet være lite og lett, og la deg legge til funksjonaliteten du selv ønsker fremfor at en ferdigvalgt og fullt utrustet pakke prakkes på samtlige brukere.

Ubuntu er bare én av mange ulike Linux-distribusjoner, og selv om denne utgaven kommer med noe mer forhåndsinstallert programvare enn andre, er det den desidert mest tilgjengelige av de Linux-baserte OS-ene.

Vi ville undersøke om det er en fordel for datamaskinen din å være utrustet med et lite og enkel operativsystem, fremfor et stort og altomfattende et. Derfor samlet vi de mektige høvdingene Windows 8 og OS X 10.9 Mavericks til en sammenligning mot Ubuntu 13.10, for å nettopp få klarhet i om Linux virkelig er det mest effektive operativsystemet du kan utstyre datamaskinen din med.

Myte: Linux er det mest effektive operativsystemet.

Dette syntes vi om forgjengeren, Ubuntu 12.04 »

Slik testet vi

Siden Apples Mac-maskiner er de eneste som OS X støtter, ble vår MacBook Pro Retina en selvsagt testmaskin for alle de tre operativsystemene. Grunnlaget måtte jo være helt likt. Windows 8 ble enkelt installert via den innebygde Bootcamp-assistenten, og vi snek også inn nyeste versjon av Ubuntu, nemlig 13.10, på en egen partisjon.

Testmaskinen vår, en MacBook Pro Retina 13. Foto: Shutterstock/ Natykach Nataliia

Selv om det kan virke som Apples egen maskin, med ferdiginstallerte drivere og etter sigende optimaliserte operativsystem får en uholdbar fordel, var vi svært påpasselige med å fylle de oppdaterte Windows- og Ubuntu-installasjonene våre med riktige drivere og programvare før vi utførte målingene våre.

Vi målte alt fra oppstartstid for operativsystemene, deres minnebruk, hvordan OS-et påvirket programmer både for videkonvertering og filkomprimering, samt andre syntetiske mer standardiserte tester.

Til slutt følger naturlig nok det å avslutte operativsystemene. Enten du er i tidsknipa for å rekke noe, eller du bare vil foreta en omstart, burde det i 2013 være en rask prosess. Om vår antakelse stemmer eller ei finner du straks ut av.

Etter at hvert av de tre OS-ene hadde gjennomgått sin nødvendige tid i forsøkslabben vårt, gjentok vi prosessen med nestemann, som selvsagt ble installert rykende fersk på testmaskinen vår.

Resultat og konklusjon

Vi hevdet på forrige side at Ubuntu er en lettvekter, og dette ble selvsagt kontrollert ved å ta en inspeksjon av minnebruken fem minutter etter oppstart av hvert system. Dessuten måtte samtlige i trekløveret vårt bevise hva de var gode for i både oppstart og avslutting. Her har Microsoft tradisjonelt hentet mye pepper, og vi forventer å se at selskapet har tatt grep for å ta opp kampen med stadig hissigere konkurrenter. Liten og lett håper vi også her er en god beskrivelse av Ubuntu, og vi håper å se OS-et levere en effektiv oppstart. Merk at grafene under er interkative, og viser resultatene våre i antall sekunder og megabyte per sekund, samt poeng for syntetiske tester.

Vi fikk virkelig sansen for denne Linux-distribusjonen da vi testet den »

Operativsystem | Create Infographics

Spesielt for bærbare datamaskiner er det viktig å prioritere minnemengden ved kjøp. Dette kan sjeldnere og sjeldnere oppdateres, og nye operativsystem har en tendens til å ese ut og dra god nytte av de tilgjengelige gigabytene. Når vi tar en titt på minnebruken, ser vi straks at det er enorm forskjell mellom operativsystemene.

Ubuntu er den forsiktige gutten som med sine 470 megabyte ikke tar opp så mye minne. Windows er på sin side mer frempå og forlanger 900 megabyte av våre tilgjengelige åtte gigabyte for å fungere. Dette blekner likevel i forhold til OS X, som tar 2,88 gigabyte av minnet vårt som gissel like etter oppstart.

Det skal sies av OS X har en litt annen måte å utnytte minne på enn sine konkurrenter, og er svært dynamisk i minnebruken. Tanken bak den glupske apetitten er nemlig at tilgjengelig minne burde brukes for alt det er verdt. I stedet for å ligge brakk til programmer melder at de ønsker å leie plass, legges derfor ofte aksessert data rett i minnet etter oppstarten, så programmer starter raskere når du før eller siden finner det for godt å åpne dem.

Start og stopp

Fra vi tenner motoren til skrivebordet er ferdig lastet og det trådløse nettverket er koblet inn, skjer det tusenvis av store og små prosesser som alle skal stables på beina så maskinen din etter noen sekunder er stø som et fjell og kan følge dine minste vink videre.

Det er litt morsomt å se resultatene av oppstartstesten. På vår Mac er det nemlig nemesisen Windows 8 som er aller raskest til skrivebordet og den store verdensveven med sine 14,5 sekunder. OS X er også litt av en sprinter der det fullfører på andreplass så vidt over sekundet bak, mens lettvekteren Ubuntu somlet litt i starten og går inn på 18 sekunder.

Når klokken kimer og man er ferdig på jobb for dagen, er det lite som er mer frustrerende enn å måtte vente i flere evigheter på at systemet ditt skal gjøre en så primitiv handling som å avslutte. Bare slik kan man eksempelvis transportere med seg sin bærbare datamaskin uten fare for å ødelegge dataene som ligger på den – i alle fall om man ikke har en SSD innabords.

Stoppeklokken vår startet da vi ga maskinen vår det siste museklikket og ble stoppet når baklyset i tastaturet slukket. Grunnen til at tastatur-baklyset ble valgt som målepunkt, er at flere av sjefssystemene er så lure at de slår av skjermen lynraskt etter at man bekrefter nedstengningen, mens det fortsatt foregår avsluttingsprosesser som dermed bare skjules for øyet.

Du skal ha det passe travelt om du ikke kan vente de syv og et halvt sekundene Windows 8 bruker på å ta kvelden, men om du stadig starter om Ubuntu kan det derimot raskt bli et lite irritasjonsmoment, da vår oransje venn nesten bruker dobbelt så lang tid på avsluttningen. OS X gjør det også en del dårligere enn Windows 8 med sine 12,5 sekunder.

Det er ingen tvil om at Windows har fått en rakett i rumpa siden forrige versjon. Hemmeligheten bak den gode oppstartstiden ligger nemlig i at operativsystemet lagrer en avbilding av seg selv på harddisken din før maskinen din skrur seg av, som det elegant og effektivt henter rett ut igjen ved neste oppstart.

Applikasjoner | Create Infographics

OS X og videoarbeid skal gå som hånd i hanske, noe vår videokonverteringstest også bekrefter. Omkoding av video er en svært ressurskrevende oppgave, hvor prosessoren må jobbe så den gløder. På bare 18 minutter klarte imidlertid vår OS X-installasjon med Handbrake å konvertere og krympe ned en 3,5 gigabyte stor videofil til knappe 650 megabyte i et annet format. Ubuntu fulgte like etter, bare et skarve minutt bak, mens vi nok fant et svakt punkt hos Windows 8 som trengte 22 minutter på samme oppgave, eller 22 prosent lengre tid enn OS X.

En oppgave vi i redaksjonen ofte kjeder oss med er langtekkelig filkomprimering. Raskere prosessorer og lagringsløsninger har de siste årene bidratt til å vesentlig korte ned denne tiden, men hvilken rolle spiller de ulike operativsystemene i prosessen? Svaret er faktisk at de har en betydelig finger med i spillet.

Vår testmappe, på i overkant av en gigabyte med store og mindre filer, ble sendt inn i programmet 7zip. Her ble det produsert tre velskapte og plassbesparende filer til oss, men med svært ulik hastighet. Windows 8-versjonen av programmet lekte seg nemlig inn til seier, og kunne med tiden 2:35 tillate seg å jogge mot målstreken der det satte OS X på plass allerede ut fra start. Ubuntu-systemet var på sin side ikke engang å se på oppløpet før de andre to var komfortabelt i mål og fått igjen pusten.

Neste test ut kommer fra anerkjente Futuremark og måler HTML5- og JavaScript-ytelsen til alle de store nettlesere. Navnet er Peacekeeper, og nettleseren er for anledningen Firefox 25.

Etter et par gjennomganger ser vi at Firefox trives aller best på Ubuntu og OS X, mens Windows 8 kommer et lite stykke bak.

De raskeste Internettleserene finner du alltid en oppdatert oversikt over i vår nettleserguide »

Siste test ut er det syntetiske måleprogrammet Geekbench. Dette programmet utfører en rekke tester som simulerer virkelige utfordringer på maskinen og gir en poengsum. Dessverre fikk vi ikke til å kjøre versjonen for Ubuntu, noe som gjør at kampen denne gang stod mellom Windows og OS X. Den av de to som Geekbench kåret som vinner var OS X, med omtrent 600 poengs margin.

Dommen

Totalt sett fant vi ingen signifikant forskjell mellom de tre målte operativsystemene. Likevel så vi at det fortsatt er slik at de har sine styrker og svakheter. Vår MacBook Pro starter opp og avslutter raskest med Windows, men kjører de fleste programmer raskest med Mac OS X.

Variabler som optimalisering og plattformfavorisering av hvert enkelt program vi har testet i kan selvsagt ha mye å si for resultatene, men Windows 8 imponerte likevel ingen med sitt forsøk på videokonvertering, og vi så også en tendens til at Ubuntu ikke akkurat var en racer til å komprimere filer.

Myten var: Linux er det mest effektive operativsystemet.

Totalt kan vi summere opp de ulike delseierene slik: Ubuntu: 1 seier, Windows 8: 4 seire, og OS X: 2 seire.

Med de svært variable resultatene våre føler vi derfor at vi kan avkrefte myten om at Linux gir deg mest effekt ut av maskinens ellers statiske komponenter.

Vi tenker også på å måle Ubuntus mot Windows 8 sin effektivitet på eldre maskinvare. Om dette er noe du som Ekstra-medlemmer ønsker, eller har innspill til, er det bare å slenge inn en post i forumtråden.

Vi har testet flere myter:
Blir SSD-en treg av å være smekkfull? »

annonse