GuideSSD eller harddisk - del 2

3 grunner til å ikke velge SSD

Derfor har harddisken fortsatt livets rett.

Introduksjon

I en serie på to artikler tar vi på en lettfattelig måte for oss fordeler og ulemper med å installere en SSD-enhet i datamaskinen. I første del så vi på fordelene ved en SSD, mens vi her skal se på hvorfor harddisken fortsatt har livets rett.

Det er nemlig slik at harddisken fortsatt har noen unike fordeler, selv om en SSD unektelig kan gi deg en mye mer behagelig PC-opplevelse. Den tradisjonelle teknologien er basert på mekaniske deler som snurrer i vei, og kan dermed aldri konkurrere på akkurat hastighet – eller?

Først og fremst er det viktig å huske på at hva som er best for deg, avhenger av dine behov. Vi kan hjelpe deg å velge, og aller først skal vi se på harddiskens absolutt største – bokstavelig talt – fordeler over den nye teknologien.

Se også: Tre gode grunner til å velge SSD »

1: Dyr lagringsplass

I skrivende stund koster de aller heftigste SSD-baserte lagringsenhetene du kan finne rundt 30 kroner per gigabyte. For selv de mer dagligdagse modellene må du ut med rundt 6 – 7 kroner per GB, på tross av at SSD-er har opplevd et ganske langvarig prisras.

SSD-er er små og kjappe, men koster fortsatt langt mer enn harddisken.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Til sammenlikning får du en harddisk på hele 3 terabyte – 3000 GB – for under tusenlappen, altså 32 øre per gigabyte. Dette er også et helt normalt prisnivå for den gode gamle snurredisken.

En god og romslig harddisk koster dermed under en tjuendedel av hva du må ut med for en helt ordinær SSD, per gigabyte. I rene kroner og øre per enhet er det heller ikke noe spørsmål – harddisken er så godt som alltid billigst, med god margin, uansett størrelse.

For å oversette dette til mer håndfaste størrelser: Med dagens priser per GB blir prislappen for å lagre ett enslig digitalt foto fra kompaktkameraet på en SSD opp mot 4 øre. Lagrer du det på en harddisk istedet blir tilsvarende pris høyst 0,25 øre – og da snakker vi om en temmelig dyr modell.

2: Har lite plass

Om prisforskjellen alene ikke er en stor nok fordel, er det også begrensninger i hvor stor en SSD kan gjøres. Harddiskens magnetiske snurreplater har blitt foredlet gjennom flerfoldige tiår, og selv i dag gjøres de stadig større og større. Vi ser ikke for oss at SSD-er kan komme i nærheten av samme rene kapasitet i overskuelig fremtid.

Om SSD-en er som en arkivskuff, er harddisken mer som en lagerhall.Foto: iStockphoto

Dette kan illustreres ved at det først i det siste har blitt relativt vanlig med SSD-er på rundt 250 GB, mens harddisker i flere år har vært flere ganger større enn dette. I dag får du harddisker helt opp i 4 TB, og produsentene ser for seg størrelser helt opp i 60 TB i fremtiden.

Til sammenlikning: Selv om du skulle være villig til på punge ut et femsifret beløp får du ikke stort mer enn 1 TB med lagringsplass på de største SSD-ene på markedet.

Disse to fordelene – bøttevis av lagringsplass for nærmest en slikk og ingenting – betyr at til all oppbevaring av data er harddisken et naturlig førstevalg. Det gjelder både for sikkerhetskopiering og for å bare ha et sted å putte filmer, musikk og bilder; data du ikke er avhengig av at kan lastes inn med turbofart.

I alle fall så lenge harddisken ikke går i gulvet...

Dette er likevel ikke alt. Teknologien som ligger til grunn for SSD-ens suksess har nemlig allerede ført til ganske store fremskritt for snurrediskene også, og på neste side ser vi på hvordan de gamle traverne faktisk kan konkurrere på hastighet »